Prije razgovora s povodom s Leonom Maglićem, poznatim urednikom i izdavačem, zamolio sam ga da se kratko predstavi čitateljima SBPeriskopa.

Rođen sam 1962. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao sam na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, a magisterij znanosti i doktorat obranio na FSB-u u Zagrebu. Redoviti sam profesor na Strojarskom fakultetu. Autor sam pet sveučilišnih udžbenika iz područja upravljanja kvalitetom i teorije pouzdanosti. Djelujem u privredi kao auditor sustava upravljanja kvalitetom i IRCA Tutor za obuku međunarodno priznatih auditora. Do sada sam obučio oko tri stotine auditora u Hrvatskoj i inozemstvu.

Znanstvenu fantastiku pratim od rane mladosti, valjda me je fasciniralo spuštanje na Mjesec koje sam gledao na televiziji. Kao i svi čitao sam Galaksiju, Sirius, Kentaur, Andromedu i druga izdanja, ali i originale na engleskom do kojih tada nije bilo lako doći. Tako sam u osnovnoj školi nabavio i pročitao „Thedayaftertomorrow“ od Heinleina, što mi je bila prva knjiga na engleskom jeziku.Od prvog Marsonikona i Marsonica uključen sam u organizaciju i pripremu konvencije i časopisa.U nekoliko gradova u Hrvatskoj sam u knjižnicama održao predavanja o SF književnosti, braneći ideju o vrijednostima žanra.Eto,tako smo korak po korak došli i do Alienusa.

Nedavno je održana promocija romana Novi poredak autorskog tandema Ivan Lutz – Gordan Sundać. Vi ste urednik knjige, ali i zastupnik Alienusa. Alienis, saznajem na koricama knjige, izdavačka djelatnost Udruge Marsonikon iz Slavonskog Broda potpomognuta je vašim dugogodišnjim suradnicima HS Internet iz Osijeka. Možete li detaljnije objasniti što je zapravo Alienius, kako sve skupa funkcionira odnosno na koji način je isfinancirana knjiga? Otkuda inicijalni iznos? O kojem se novcu radi?

Da, Alienus je izdavačka djelatnost udruge Marsonikon. U radu Alienusa sudjeluju i Ivan Lutz, Gordan Sundać, Ratko Martinović, Ina Ćurković, Đuro Jelečević, Andrej Bartulović i drugi suradnici.Ideja oko Alienusa se dugo razvijala tijekom naših razgovora oko SF izdavaštva i općenito stanja u hrvatskoj kulturi. Svjesni smo kako je teško hrvatskim piscima objaviti svoje djelo, pogotovo u žanru znanstvene fantastike. Bez sufinanciranja od strane države gotovo se i ne može objaviti knjiga. Kako smo upravo htjeli izbjeći potrebu za državnom potporom, razmišljali smo o mogućim rješenjima i na kraju došli na ideju da prihodom od izdanih knjiga pokušamo financirati buduća izdanja. Na ovaj način se osigurava neovisnost, ali i testira interes javnosti za djela domaćih pisaca SF-a. Početni iznos smo osigurali nas nekolicina iz Udruge Marsonikon koji radimo i na Alienusu kao izdavačkoj djelatnosti. Iznosi nisu veliki ali ako ste mladi pisac i želite objaviti svoje djelo i desetak tisuća kuna može biti nedostižna svota.

Namjeravate li se možda vratiti na stare prokušane metode prikupljanja novca od pretplatnika (prenumeranata) na knjigu?

Za sada nismo razmišljali o uvođenju pretplate na izdanja Alienusa, moramo prvo vidjeti kako će funkcionirati sve što smo zamislili. Ideja o pretplati je zanimljiva i svakako ćemo ju razmotriti. 

Iz obrazloženja o načinu na koji ćete prakticirati izdavanje knjiga i stimulirati autore dozno sam da ćete objavljivat romane domaćih autora, te da ćete u sve financiramo sami, bez novca poreznih obveznika, s naglaskom da je potrebno svaki objavljeni roman prodati u određenom broju primjeraka kako biste vratili uloženo i objavili idući roman nekog drugog autora. Slično crowdfundingu, napomenuli ste, ali s razlikom da se podržavanjem SF scene dobije ono što se kupi? Imate li poslovne uzore u Hrvatskoj i svijetu? 

Da, to je bila suština naše ideje da se omogući izdavanje knjiga u tradicionalnom obliku, financirano prodajom prethodnih izdanja. Slično jest crowdfundingu, ali u ovom slučaju učesnici dobiju knjigu i pomažu u realizaciji idućeg projekta tj. izdanja sljedeće knjige. Nisam baš detaljno upoznat kako to funkcionira u svijetu, znam da Kickstarter i Indiegogo platforme, kao i još mnogi drugi da ih ne nabrajamo, omogućuju skupljanje sredstava za izdavaštvo, ali to je ipak nešto drugo i mislim da se odnosi na pojedinačna izdanja.Također neki koriste i crowdsourcing. Ovo što mi radimo odnosi se, ne na jednu knjigu, nego na izdavački niz, i vjerojatno to koriste i drugi mali izdavači, no ja to ne znam. Ono što mogu sigurno potvrditi da nas  nekoliko koji sudjelujemo na tom projektu radimo u potpunosti kao dio neprofitne organizacije, čak sve što radimo od čitanja, izbora djela za objavu, uredničkog posla, lekture, organizacijskih poslova i drugih neophodnih aktivnosti radimo potpuno besplatno ulažući svoje vrijeme, energiju a kad zatreba i vlastite novce. 

Imaju li u sistemu svoje mjesto sponzori? Senzibilizirani biznismeni, vlasnici obrta, Grad, Županija, javna poduzeća?

Svakako bi bilo dobro uključiti i sponzore u ovakav projekt, ali za ove prve korake nastojimo sve financirati našim sredstvima, a nakon toga koliko god bude moguće prodajom knjiga financirati buduća izdanja. Osobno sam u kontaktu s mnogim tvrtkama i neki su već ponudili pomoć, no za sada nismo još ništa takvo realizirali. Grad nam već pomaže oko financiranja Marsonikona, a imamo u planu još neke druge izvore financiranja, no sve u svoje vrijeme.  

Je li postignuta prodaja prve knjige ukazuje da će sustav financirati odnosno je li uspjelo testiranje, autora i čitatelja? Drugim riječima, jeste li zadovoljni prodajom Novog poretka? 

Po prirodi sam pesimist i ne očekujem izuzetno pozitivne stvari. Srećom, prodaja Novog poretka me je demantirala, i to u potpunosti. Prodaja prve knjige u izdanju Alienusa je nadmašila sva očekivanja i slobodno možemo reći kako smo osigurali sredstva za iduću knjigu. Veliko hvala svima koji su kupnjom knjige pomogli početak djelovanja Alienusa. 

Tko su kandidati za sljedeću knjigu? Tko o tome odlučuje? Na temelju kojih se svojstva mjeri vrijednost knjige koja će se izdati? Nije li druga knjiga zapravo vrlo osjetljiva provjera znanja i komercijalnog nosa selektora?

Kandidati za sljedeću knjigu u izdanju Alienusa su svi oni koji žele pisati SF i pošalju svoj rukopis u skladu s natječajem koji je objavljen na facebook stranici Alienusa, za sada smo ograničili prijavu na autore iz Hrvatske. Od pristiglih rukopisa izabrat ćemo najbolji, i objaviti. Odluku donosimo zajednički a kriteriji su uobičajeni kao i za Marsonic, a to su pripadnost žanru, književna vrijednost i zanimljivost. Mislim kako će druga i posebno treća knjiga pokazati koliko smo bili uspješni u ovom projektu, ali i kakav je interes hrvatske publike za domaće pisce.

Hvala Vam što ste nam ustupili medijski prostor za promociju ovog našeg projekta.