Libijska nacionalna skupština glasala je u korist prihvaćanja šerijatskog zakona kao osnove za sve pravne postupke u zemlji - drugim riječima, od sada će islamski zakonik biti primijenjen na sve bankarske, kriminalne, financijske i druge slučajeve.

"Islamski zakon je izvor zakonodavstva u Libiji. Sve državne institucije moraju to prihvatiti", stoji u izjavi nacionalne skupštine koja je objavljena nakon glasanja. Nije poznato kako će se krenuti s implementacijom i kojom brzinom, no istaknuto je kako će biti osnovano posebno državno tijelo koje će pregledati sve zakone te ustanoviti koji jesu, a koji nisu u skladu s šerijatskim pravom.Ovaj potez dolazi neposredno nakon što je formirano vijeće od 60 osoba koje će imati zadatak sastaviti nacrt novog državnog ustava. Šerijatsko pravo je moralni i religijski zakon Islama, odredbe proizlaze iz svete knjige Kuran. No, koliko će šerijatsko pravo biti "striktno", to ovisi od zemlje do zemlje. U slučaju Libije naglašava se da će šerijat biti "izvor zakonodavstva", no to ne znači da će sam šerijat postati zakon - ističu analitičari.

Primjerice, velik dio egipatskog zakonodavstva je također "baziran na islamskom zakonu". Analitičar Stephen Brown ističe: "Šerijatsko pravo neće postati zakon u Libiji. To znači da će neki dijelovi biti izostavljeni, vjerojatno odrubljivanje glava i kamenovanje, takve stvari, striktnije interpretacije".

No, neki drugi analitičari, kao što je Moeen Raoof, ističu kako će ovaj potez imati "jako opasan utjecaj za cijelu regiju". "Izuzetno je uznemirujuće i opasno ako implementiraju ovo. Sjećam se kako je revolucionar Muammar Gaddafi upozoravao na ovakve korake, naročito kada je riječ o Bengaziju. Tamo danas više ne slušaju centralnu vladu i nameću svoje vehabijske zakone u zemlji koja je bila većinom sekularna država te okružena sekularnim državama", istaknuo je Raoof.

Izvor: Advance