Ni danas nije jasno je li Benzema sudjelovao u ucjeni Valbuene, istraga još traje, ali Deschamps ga je svejedno odstranio iz francuske reprezentacije. Tako se u ovakvim situacijama postupa u ozbiljnim državama, što Hrvatska, nažalost, nije


Luka Modrić je u intervjuu za španjolsku Marcu objavio da razmišlja hoće li i dalje igrati za nogometnu reprezentaciju. Ne bi to morao da je izbornik Ante Čačić, što bi jedino bilo ispravno, Modrića jednostavno izbacio iz reprezentacije. Barem dok protiv njega ne završi istraga o tome zašto je u svojem svjedočenju tijekom sudskog procesa Zdravku Mamiću izmijenio bitne detalje u odnosu na iskaz što ga je ranije dao USKOK-u.

Modrić je 2004. potpisao s Mamićem građanski ugovor, temeljem kojeg je, prema vlastitom priznanju, imao osiguran smještaj u Zagrebu, potrebnu sportsku opremu, mjesečno je primao 500 njemačkih maraka, a dobio je i rabljeni Golf V. Dakle, nije to bilo bogzna što. Kad je, međutim, 2008. otišao u Tottenham, Modrić je Mamiću isplatio puste milijune eura. Ali, ne zato što je Modrić neobično darežljiv čovjek, što bi da je tako bila njegova privatna stvar.

Mamić se volio hvaliti da sav novac od transfera Dinamovih igrača ostaje u klubu. To je bilo značajno s obzirom na to da je, primjerice, Hajduk novac dijelilo s igračima koje bi prodali u inozemstvo. No, Modrić je, kako je rekao USKOK-u, nakon odlaska u Tottenham potpisao aneks ugovora prema kojem njemu pripada 50 posto transfera. Napravio je to zapravo kako bi tim novcem, desetak milijuna eura, namirio Mamića i riješio se građanskog ugovora s njim. Već to je bio Modrićev potez koji izaziva mučninu u želucu.

A onda je još na osječkom sudu tvrdio da je spomenuti aneks nastao prije, ne poslije njegovog transfera u londonski klub. Logično, USKOK je zbog toga pokrenuo istragu protiv Modrića.

I u tom je trenutku morala uslijediti Čačićeva reakcija. Ista kakva je bila Didiera Deschampsa, izbornika francuske nogometne reprezentacije, koja je puno veća nego hrvatska, u slučaju Karima Benzeme, Modrićevog suigrača u Realu. Benzema je 2015. navodno nešto petljao sa snimkom na kojoj je nogometaš Mathieu Valbuena u nekom seksualnom odnosu.

Ni danas nije jasno je li Benzema sudjelovao u ucjeni Valbuene, istraga još traje, ali Deschamps ga je svejedno odstranio iz reprezentacije. Prošle godine je Europsko prvenstvo bilo u Francuskoj, ali Benzeme tamo nije bilo. Iako bi sigurno bio od koristi trikolorima, naročito u finalu s Portugalom. Veliki sportaši, izjavio je tadašnji francuski premijer Manuel Valls, moraju biti primjeri mladima, ako to nisu nema im mjesta u nacionalnoj selekciji.

Tako se u ovakvim situacijama postupa u ozbiljnim državama, što Hrvatska, nažalost, nije. Slaven Bilić je 2006. trojicu reprezentativaca, Darija Srnu, Boška Balabana i Ivicu Olića, suspendirao zato što su iz kampa u Čatežu pobjegli u noćni provod. Nisu mogli nastupiti na važnoj kvalifikacijskoj utakmici s Rusijom. Ruku na srce, njihov je prekršaj bio neznatan u odnosu na ovo u što se uvalio Modrić.

No, Čačiću nije ni na pamet palo da ga sankcionira. I sada je Modrić taj koji razmišlja hoće li ostati u reprezentaciji?! Zaista nevjerojatno. A da sve to skupa bude još apsurdnije, u medijima je započela kampanja kojoj je cilj dokazati da je siroti Modrić žrtva neosnovanih sumnji. Jedan je majstor tako čak napisao da »mi ne zaslužujemo Luku Modrića, ali smo mu dužni«. »Dužni smo mu za sve što je dao hrvatskom sportu«, glasi ova novinarska presuda.

Polako, Modrićev dosadašnji doprinos reprezentaciji nije na razini igračkih kvaliteta kojima on raspolaže. Malo je utakmica na kojima je Modrić bio prevaga. Ali, da je i na svakoj briljirao, istraga koje je predmet morala bi nekako utjecati na njegov status u reprezentaciji.

Istina, Modrićevi bi zagovornici s pravom mogli reći da nije pravedno primjenjivati na njega kriterije koji ne vrijede za, recimo, Milana Bandića. Protiv zagrebačkoga gradonačelnika postoje dvije optužnice za teška kaznena djela zlouporabe položaja, ali on ne da se povlači nego mu je premijer Andrej Plenković koalicijski partner, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šalje Bandiću u bolnicu plišanog medvjeda. Naravno da je to prvorazredna društvena travestija.

Međutim, to samo pokazuje koliko je ta naša Hrvatska otužna država, a ne da Modrić treba nastaviti igrati za reprezentaciju kao da je s njim sve u najboljem redu.

novilist