Prve rečenice velikih knjiga*

Jedne olujne jesenje večeri, godine 18.. u Parizu, tek pošto je pao mrak, uživao sam u dvostrukoj raskoši meditacije i lule od morske pjene, u društvu mog prijatelja C. Augustea Dupina, u njegovoj maloj knjižnici ili kabinetu, straga u kući, au troiseîme, na broju 33 Rue Dunôt, Faubourg St. Germain.

Edgar Allan Poe: Ukradeno pismo

Na otkriće Uqbara naveli su me zrcalo i enciklopedija. Zrcalo je remetilo spokojstvo hodnika ladanjske kućice u Ulici Gaona prigradske četvrti Ramos Mejîa, a enciklopedija, lažna naslova The Anglo-American Cyclopedia (New York, 1917), doslovan je, ali i varljiv, pretisak Britanske enciklopedije iz 1902.

Jorge Luis Borges: Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

Jednom u proljeće, u vrijeme neobično toplog sutona pojavila su se na Patrijaršijskim ribnjacima u Moskvi dvojica građana.

Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita

Bit će da sam je prvi put sreo jednog četvrtka navečer – u plesnjaku.

Henry Miller: Sexus

Godine 1898. objavio sam u Monatsschrift für Psychiatrie und Neurologie članak pod naslovom „Prilog psihičkom mehanizmu zaboravnosti“.

Sigmund Freud: Psihopatologija svakodnevnog života

Bilo je neizbježno: miris gorkih badema uvijek ga je podsjećao na sudbinu onemogućenih ljubavi.

Gabriel García Márquez: Ljubav u doba kolere

Jambrek je došao k bataljonu pijan s cijelom ruljom regruta, i kiša je padala; a dečki su okićeni trobojkama išli zagrljeni kao falanga posred ceste, preko cijelog grada, te je sve izgledalo kao pir i pobjeda, a mokri kišobrani na asfaltu i fijakeri, sve to kao da se uklanjalo lijevo i desno pred ovom veselom zagorskom falangom, što ide k bataljonu i pjeva.

Miroslav Krleža: Domobran Jambrek

Jednog dana, bila sam već u godinama, na nekom javnom mjestu, u predvorju, prišao mi je nepoznat čovjek. Predstavio se i rekao: „Poznajem vas oduvijek. Svi kažu da ste u mladosti bili lijepi, došao sam vam reći da ste za mene sada ljepši nego kad ste bili mladi, manje mi se sviđalo vaše lice mlade žene od ovoga sadašnjega, opustošenoga.“

Marguerite Duras: Ljubavnik

Na kućna vrata gostionice gubernijskog grada NN uvezla se prilično lijepa, nevelika brička na perima, na kakvoj se voze neženje: potpukovnici u miru, štapski kapetani, vlastelini koji imaju oko sto duša kmetova, - jednom rječju, svi oni koje zovu gospodom srednje ruke.

Nikolaj Vasiljević Gogolj: Mrtve duše

U objavljivanju ovih crtica što se temelje na brojnim slučajevima kada sam zahvaljujući nesvakidašnjoj darovitosti moga prijatelja bio slušateljem, a s vremenom i sudionikom, neke neobične drame, posve je prirodno što se više zadržavam na njegovim uspjesima negoli na neuspjesima.

Arthur Conan Doyle: Žuto lice (Pustolovine Sherlocka Holmesa)

 

* Iz privatne biblioteke autora odabira.