Kako verbalno napucati novinare pa otići na Sinjsku alku i fotografirati se s predsjednicom: Raspojasana rođendanska zabava dojučerašnjeg sinjskog branitelja završila je prijetnjom novinarima Indexa. Hrvatsko sudstvo ostalo je odlučno na liniji


Što povezuje vlasnika moćne zaštitarske tvrtke i organizatora prosvjeda ‘šatoraša’ Josipa Klemma, bivšeg zapovjednika logora ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepana Klarića, nekadašnjeg premijera Republike Hrvatske Ivu Sanadera i Stipu Perkovića-Tabaka? Naizgled, ništa. Za prvu trojicu znamo. Znamo i da su odgovarali na sudu: Klemm je nepravomoćno dobio godinu dana zatvora zbog izvlačenja gotovo tri milijuna kuna iz svoje tvrtke, Klarić je također nepravomoćno osuđen na osam godina zbog zlostavljanja vojnika JNA i srpskih civila, a Sanadera je primanje mita, odnosno ratno profiterstvo, koštalo osam godina i šest mjeseci zatvora, ali je Ustavni sud predmet vratio na početak. Sva trojica, bez obzira na različite članke zakona koje su prekršili, dobili bi listom veće pravomoćne ili nepravomoćne kazne da im kao olakotna okolnost nije uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu, pa čak, kao u slučaju Sanadera, kada je ono bilo tek simbolično i svelo se na fotografiranje u maskirnoj uniformi u tzv. Art-gardi.

Vraćamo se na spomenutog Perkovića-Tabaka, koji živi u Sinju. On je na Facebook stranici portala Index, ispod teksta ‘Djecu pozivaju gledati kako se M-San ministru Krstičeviću uručuje neka plaketa’ 31. svibnja 2018. godine napisao komentar ‘Pa ove novinare od indexa treba ubijati…jer sve što je hr…samo blate i čine štetu pa do kad više’.

Kako nikome nije drago da mu prijete ubojstvom, zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković podnio je kaznenu prijavu protiv Tabaka. Ovoga ga je ispitala policija u Sinju, da bi potom Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo prijavu. Učinila je to zamjenica općinskog tužioca Jelena Maraš, pod obrazloženjem, između ostalog, da je Perković-Tabak – višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su u pijanom stanju ponijele emocije. Još je napisala u obrazloženju da Tabakov komentar da ‘novinare Indexa treba ubijati’ nije zastrašivanje, kao i da se ispričao novinarima portala, mada ovi tu ispriku nikad nisu dobili. Prijava je odbačena i zato što novinari ne predstavljaju skupinu obuhvaćenu člankom 325. Kaznenog zakona koji se odnosi na govor mržnje ili nasilje i to usprkos činjenici da se kao dio tog zakona, koji se odnosi na prijetnje, posebno spominju novinari. Tabak, dakle, nije ‘izrazio nikakvu namjeru za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi ugrozila živote ili sigurnost novinara portala Index’.

Zamjenica Jelena Maraš zna i zašto. Imao je, veli ona, taj dan rođendan, pa je bio pod utjecajem alkohola i ponesen emocijama zbog ‘negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada’. Istina, Tabak je za nekoliko sati, kad su valjda maligani popustili, komentar izbrisao, a da je bio pijan sam je ispričao policiji gdje se i ‘izvinio novinarima’. Reagirao je HND, a iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se na Sinjskoj alci fotografirala s Tabakom, baš kao i premijer Andrej Plenković, poručili su Indexu da način na koji je iskazao ‘nezadovoljstvo tekstom’ svakako nije primjeren.

Zakon bi, znamo, trebao biti jednak za sve, ali, eto, u Hrvatskoj nije. Valjda su svi jednaki, osim branitelja, odlikovanih, posebno ako su pijani i nezadovoljni. Jednom takvom nedavno je sudjelovanje u ratu također uzeto kao olakotna okolnost pri izricanju kazne. Iako je već tri puta gulio kaznu zbog silovanja, koje je ponovio čim je izišao iz zatvora, sud mu je rat uzeo kao olakotnu okolnost. Uostalom, dovoljno se sjetiti zapovjednika specijalaca u Splitu Vinka Budiše koji je 1996. hladnokrvno metkom u potiljak ubio Milenka Đekića za što je kažnjen s četiri godine i 11 mjeseci zatvora. Manje od zakonskog minimuma.


 

portalnovosti