Premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako ‘neće više mirno spavati’ zvao se, jasno, Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je ‘dosta korupcije’ zove se, jasno, Andrej Plenković‘Objavljujemo rat organiziranom kriminalu! Poručujem svima u Hrvatskoj koji se bave nečasnim radnjama: lupeži i kriminalci, oni koji daju i primaju mito neće više mirno spavati! To je naša odlučna poruka. Ići će državne institucije i dalje, mi ne znamo i ne zanima nas gdje će stati. Bivši predsjednik SDP-a jednom je za talijanske novine izjavio da se HDZ nalazi pod istragom. To je za antologiju političke gluposti: kako jedna stranka može biti pod istragom, molim vas lijepo? Mi tada nismo posustali, digli smo glavu, uredili stranku i izbacili one koji su bili krivi za pad ugleda HDZ-a i loš izborni rezultat.’

‘Riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja državnih institucija, kako i treba biti. Politika naše Vlade i mene osobno, politika Hrvatske demokratske zajednice, jest stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime, i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih, naša je jasna poruka: dosta je korupcije!’

Nagradno pitanje nakon ove kratke power-point prezentacije glasi: tko je izgovorio ove dvije snažne antikorupcijske poruke?

Može mala pomoć? Može. Obje poruke izrekao je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a. Jedina bitnija razlika među njima jest ona vremenska: prvu je izrekao u lipnju 2007., a drugu u lipnju 2020. godine. Prvu je premijer i šef HDZ-a izgovorio na 11. Općem saboru HDZ-a, povodom operacije Maestro i akcije USKOK-a u kojoj su, među ostalima, uhapšena tri potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju i još nekolicina viđenijih članova HDZ-a. Drugu je premijer i šef HDZ-a izgovorio prije par dana u intervjuu Media Servisu, povodom afere Vjetroelektrane i akcije USKOK-a u kojoj su, među ostalima, uhapšeni predsjednik uprave Hrvatskih šuma, državna tajnica Ministarstva uprave i još nekolicina viđenijih članova HDZ-a.

Ima li još bitnijih razlika između ova dva slučaja? Zapravo nema: obje su izjave bile zapravo neslužbeni početak predizborne kampanje. Hapšenjem osumnjičenih u operaciji Maestro kao akcijom čišćenja vlastitih redova HDZ je započeo kampanju za izbore 2007. godine, dok je hapšenjem osumnjičenih u aferi Vjetroelektrane kao akcijom čišćenja vlastitih redova HDZ započeo kampanju za ovogodišnje izbore.

Ako između ova dva slučaja nema nijedne bitnije razlike, ima li možda koja manje bitna? Takvih ima: premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako ‘neće više mirno spavati’ zvao se, jasno, Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je ‘dosta korupcije’ zove se, jasno, Andrej Plenković.

Ima li ih još? Nema. Godine 2007., kad je najavio obračun s korupcijom, Sanader je na vlasti bio tri i pol godine. Godine 2020., kad je najavio obračun s korupcijom, Plenković je na vlasti bio tri i pol godine. U prosincu 2010., tri i pol godine od objave rata korupciji, Sanader je i sam uhapšen zbog goleme korupcijske afere. Tri i pol godine od Plenkovićeve objave rata korupciji, s druge strane, tek su počele.

Jednostavno, Hrvatska demokratska zajednica je kriminalna, zločinačka organizacija – zločinačka organizacija je u svojoj unutarnjoj suštini, u svakom svom pojedinačnom smislu – i ne postoji baš ništa drugo što HDZ jest. Evo, uostalom, još jednog lijepog slajda za power-point prezentaciju slučaja.

‘Ti ljudi to nisu radili u ime HDZ-a, već za vlastiti profit. To su akti pojedinaca, a ne nikakav plan neke organizacije.’

‘Ako je novac prikupljan na crno, prikupljan je i korišten za privatne potrebe. I onda su pojedinci stekli protupravnu imovinsku korist, a ne stranka.’

Nagradno pitanje je isto – koje su dvije osobe iznijele ove snažne javne pledoajee u obranu HDZ-a? – ali ovaj put ipak malo teže. Razlika, naime, više nije vremenska: obje izjave izrečene su u posljednjih tjedan dana. Prva ovog ponedjeljka, tri dana nakon izbijanja afere Vjetroelektrane, te hapšenja HDZ-ova predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac. Druga pak prošle srijede, puna dva dana prije cijele afere.

Može mala pomoć? Može. Prvu, kako su to ‘akti pojedinaca, a ne nikakav plan neke organizacije’, izgovorio je, pogodili ste, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. ‘HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da neodgovorno ponašanje pojedinaca na bilo koji način utječe na sliku stranke među biračima. Svi članovi stranke koji su involvirani u ovu aferu moraju odgovarati i tu nema nikakvog popusta. To su akti pojedinaca, a ne nikakav plan neke organizacije’, komentirao je premijer Plenković ovog ponedjeljka aferu Vjetroelektrane.

Dobro, to nije bilo teško. Tko je, međutim, izgovorio onu drugu, kako su ‘pojedinci stekli protupravnu imovinsku korist, a ne stranka’? I kako je autor puna dva dana prije hapšenja Krunoslava Jakupčića i Josipe Rimac mogao znati za golemu korupcijsku aferu koja će potresti HDZ?

Zapravo, mnogo lakše nego što biste pomislili.

HDZ ne vodi njezin predsjednik i premijer, već stranačko predsjedništvo. A predsjedništvo nije donijelo nijednu odluku o crnim fondovima. Ako je novac prikupljan na crno, prikupljan je i korišten za privatne potrebe. Pojedinci su stekli protupravnu imovinsku korist, a ne stranka’, prošle je srijede, dva dana prije izbijanja afere Vjetroelektrane, u sudnici Županijskog suda u Zagrebu izjavio Vladimir Terešak, odvjetnik HDZ-a u ponovljenom suđenju Ivi Sanaderu i stranci kao pravnoj osobi optuženoj u slučaju Fimi Medije.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kako vidite, samo je mrvu preformulirao sudsku obranu svoje stranke. Konačno, Vladimir Terešak, koji pred sudom brani HDZ, isti je onaj Vladimir Terešak koji danas brani Krunoslava Jakupčića. Bit će zanimljivo vidjeti kako će obranu HDZ-a od optužbi za korupciju – po kojoj su krivi ‘pojedinci, a ne stranka’ – stranački consigliere pomiriti s obranom jednog od istih tih ‘pojedinaca’: na njegovog je branjenika, kako je već stigao obznaniti, ‘vršen pritisak odozgo’.

‘Kako jedna stranka može biti pod istragom, molim vas lijepo?’ rekao bi jedan ugledni HDZ-ovac. ‘Netko kaže, ‘ne može se’: može se!’ rekla bi pak jedna ugledna HDZ-ovka, možda ste čulu za nju, Josipa Rimac se zove.

Postoje, naime, najmanje dvije sudske presude kojima je HDZ označen kao zločinačka organizacija. Prema prvoj, donesenoj još 2014. godine u poznatom slučaju Fimi Medije, Županijski je sud u Zagrebu – pored bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera – osudio i samu stranku: HDZ je tada kao pravna osoba proglašena krivom i osuđena zbog protuzakonito pribavljene materijalne koristi u iznosu od oko dvadeset pet milijuna kuna. Vrhovni sud presudu je kasnije poništio i vratio predmet prvostupanjskom sudu, i ponovljeno je suđenje u ljupkom simboličkom lupingu nastavljeno upravo ovih dana, kad HDZ opet trese prigodna predizborna korupcijska afera.

Ukratko: mito, korupcija i organizirani kriminal, to je HDZ.

Eh da, i ratni zločini. Prema presudi donesenoj 2017. u poznatom ‘slučaju šestorice’, Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu pravomoćno je zbog ratnih zločina u BiH osudilo cijeli vojno-politički vrh HDZ-ove Herceg-Bosne, te nedvosmisleno utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojemu je kao mastermind sudjelovao i sam predsjednik Hrvatske i HDZ-a Franjo Tuđman, zajedno s najbližim stranačkim suradnicima Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Matom Bobanom. Na žalost HDZ-a, na drugostupanjske presude haškog tribunala ne postoji mogućnost priziva pred hrvatskim Vrhovnim sudom.

‘Sud sudi pojedincima, a ne strankama ili državama’, rekao bi, eto, Andrej Plenković, samo da je kojim slučajem u vrijeme izricanja presude za udruženi zločinački pothvat već bio premijer i predsjednik HDZ-a. Zapravo, nekim je slučajem zaista u to vrijeme već bio premijer i predsjednik HDZ-a. I zaista je rekao: ‘Haški sud sudi pojedincima, a ne državama.’

Prokleti pojedinci. Jednog dana, vidjet ćete, HDZ će najebati zbog pojedinaca.

portalnovosti