Pero Perić, građanin jednog grada koji u ovom članku nećemo spominjati, je svog gradonačelnika zamolio da sa službenim automobilom odveze teško bolesnu suprugu na pregled u Zagreb. Pero Perić je umirovljenik s malim primanjima i nije imao ni za autobus te je pribjegao očajničkom potezu. Od gradonačelnika je dobio odgovor da njegovo službeno vozilo nije taxi na što je Pero Perić odgovorio "zahvaljujem gospodine gradonačelniče, ali zapamtite, dok sam radio, ja sam Vam za službeno vozilo kupio najmanje gumu."

Na uzorku tri slavonska grada, malom, srednjem i velikom, radimo anketu o službenim vozilima gradonačelnika u Slavoniji. Tako gradonačelnik Belišća, dr. Burić, za službeno vozilo ima Hyundai Kona, gradonačelnik Đakova Mandarić, Škodu superb, a gradonačelnik Slavnoskog Broda dr. Duspara, ima dva službena vozila. Jedno za po gradu, Hyundai kona, a drugo za duže relacije, i to Audi A6. Iz ovih navedenih vozila se vidi u čiji rang spada gradonačelnik grada Belišća, točnije, u rang običnih građana.

Reći ćemo kolike su cijene novih navedenih automobila sa srednjom jačinom motora te srednjom razinom opreme. Hyundai Kona 150.000 kuna, Škoda Superb 270.000 kuna, a Audi A6 530.000 kuna. Slavonija je siromašna i stanovnici Slavonije za pet godina eventualno možda mogu uštediti za Hyundai Konu, pa bi mi našim dragim gradonačelnicima preporučili par automobila koje da si kupe pri idućoj kupnji pa da ne troše puno novaca iz džepova građana svojih gradova. Napominjemo da su jačine vozila istih kriterija kao i vozila koje smo gore naveli: Mitsubishi space star 95.000 kuna, Kia Rio 102.000 kuna te Daci Sanderos Stepway i Suzuki ignis čija cijena je 110.000 kuna.

Sva ova vozila na autocesti bez ikakvih problema mogu postići najveću dozvoljenu brzinu od 130 km/h pa čak i ako uzmemo onu toleranciju na +/-10% bez problema idu i do 150km/h, a gradonačelnicima moram poručiti da svatko od njih ima jednog Peru Perića koji mu na službenom vozilu kupi najmanje desnu gumu ako ne i točak te da ne budu rastrošni prema svojim građanima.