Zašto bi Plenković sada nekoga smijenio kada je prije dva mjeseca isti zahtjev odbio žrtvujući pritom vlastitu vladu? To Davoru Bernardiću i njegovom trbuhozborcu Gordanu Marasu ne pada na pamet, jer o tome jutarnji tisak ne piše


Jedan dan hrvatske demokreauture počinje otprilike ovako: Oporbeni ranoranioci otiđu na kiosk i u novinama pročitaju ono što cijela Hrvatska zna: da je ministar financija Zdravko Marić znao kakvo je pravo stanje u Agrokoru, a unatoč tome odriješio je Gazdi državnu kesu za još 48,3 milijuna eura. Onda oporba otrči u Sabor i zatraži stanku od 10 minuta kako bi i ostali mogli pročitati fotokopirani tekst iz Nacionala te potom sa saborske granice zagrme da Marić laže te traže da Plenković njega i Dalićku smijeni.

Zašto bi Plenković sada nekoga smijenio kada je prije dva mjeseca isti zahtjev odbio žrtvujući pritom vlastitu vladu? To Davoru Bernardiću i njegovom trbuhozborcu Gordanu Marasu ne pada na pamet, jer o tome jutarnji tisak ne piše. Baš kao što im nitko od njihovih savjetnika i PR-ovaca nije šapnuo kako bi meta trebao biti Plenković a ne Marić, jer nakon takvog čina svi bivši, sadašnji i budući ministrovi grijesi nisu njegovi, već isključivo premijerovi.

Dakle, nije Zdravko Marić lagao naciji o stanju u Agrokoru, već Andrej Plenković, nije Marić Todoriću dao 378 milijuna kuna, već Plenković, nije ministar taj koji je prečuo da porezni nadzor nije ušao u Agrokor d.d. niti jednom u 10 godina, već premijer. Ne štiti Marić »Agrokor«, ne pogoduje Todoriću, ne radi sve što od njega Gazda zatraži i ne laže naciju, već Plenković. Ministar financija u tome je samo logistička i tehnička pomoć predsjedniku Vlade.

Ono što saborski zastupnici nisu stigli pročitati i čuti u medijima, a trebali su, tiče se pravosuđa. Svoje iznuđeno odustajanje od funkcije predsjednika Vrhovnog suda Ivan Turudić obrazložio je njegovom javnom diskreditacijom zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem kojem se sudi i protiv kojeg je Uskok jučer digao još jednu optužnicu zbog sumnji u više kaznenih djela. Prije toga novinari su saznali kako je suprug općinske državne odvjetnice iz Osijeka Ivane Kolesarić, koja istražuje je li Luka Modrić lažno svjedočio u procesu Mamiću, ničim izazvan imenovan novim disciplinskim sucem Hrvatskog nogometnog saveza koji ga za to i plaća.

Mamić je ne samo ozbiljan pravosudni, već i politički problem u ovoj državi. Stoga je nekada njemu bliska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto Turudića predložila Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda. I tu je kvaka koju, zauzeta Marićem, oporba nije stigla pročitati u Jutarnjem koji tvrdi da je Sessi pripalo pola milijuna kuna od prodaje nekretnine koju je Ured za imovinsko-pravne poslove RH 2000. godine procijenio na 11,5 tisuća kuna, a Ivica Todorić za istu isplatio dva milijuna kuna!

I sada bismo trebali povjerovati da je sve to medijska reciklaža, a nikako da se Plenkovićev HDZ izborom Onog Koji Odlučuje O Pravomoćnosti Presuda opredijelio za Todorića žrtvujući Mamića.

Stanka!