Na neobičnu polemiku osvrnuo se bivši ministar branitelja Predrag Matić koji ističe da »Rade nije prozvao niti jednog hrvatskog branitelja« dodavši da je preslušao snimku sporne izjave »i on je poimence spomenuo samo Arkana i Juku Prazinu«


Ministarstvo hrvatskih branitelja odlučilo je jučer ući u polemiku s Radom Šerbedžijom zbog nekih njegovih izjava izrečenih na beogradskom sajmu knjiga, gdje je poznati glumac promovirao svoju zbirku pjesama »Stranac«.

Šerbedžija uopće nije spominjao ministarstvo koje vodi HDZ-ovac Tomo Medved, ali su oni priopćenjem reagirali na njegovu tvrdnju da su, kako su prenijeli pojedini internetski portali, »svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci«. Objasnili su to obvezom »čuvanja vrijednosti i stečevina pravednog, legitimnog, obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata«.


Čudna metoda


»Temeljne vrijednosti Domovinskog rata su uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su, vođeni domoljubljem, stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava«, navodi se u priopćenju koje je potpisao – kabinet ministra. Ističe se i da je hrvatsko društvu dužno osigurati da uloga branitelja u obrani bude trajno vrednovana, a njihova žrtva nikad zaboravljena.

Predrag Matić u svojem mandatu ministra branitelja nije priopćenjima reagirao na izjave koje se nisu ticale njegovog rada i jučer je bio začuđen što je Medved posegnuo za tom metodom.

Netko je krivo napisao što sam govorioU međuvremenu je Rade Šerbedžija govoreći za N1 televiziju demantirao da je rekao bilo što protiv hrvatskih branitelja. »Pravi heroji ostaju pravi heroji. To što sam rekao nema veze s hrvatskim braniteljima, to bi bilo glupo. Nisam ni spominjao Haag, nego da su u tim groznim ratovima sudjelovali ljudi pušteni iz zatvora. Netko je krivo napisao što sam tamo govorio«, izjavio je Šerbedžija za N1. Dodao je i da se ispričava svima koji su smatrali da je tvrdio da su heroji kriminalci, ali da on to nije kazao.– Nije mi jasno što su htjeli tim priopćenjem, ministarstva nisu odjeli za društveno-političku djelatnost. Rade nije prozvao niti jednog hrvatskog branitelja, pa zato se nitko od nas nije niti javio. Siguran sam da se 99,9 posto branitelja nije prepoznalo u ovoj izjavi, kao što se nisam niti ja. Uostalom, preslušao sam snimku te izjave i on je poimence spomenuo samo Arkana i Juku Prazinu, pa zar Ministarstvo branitelja mora štititi te ljude? Umjesto da se bave izradom novog zakona, što ga stalno obećavaju, ili problemima naših braniteljskih zadruga, oni pišu ovakva priopćenja – rekao nam je Matić.


Crvena krpa


On napominje i da su Medvedovi istomišljenici i ranije napadali Šerbedžiju.

– Rade im je nekakva crvena krpa, ne znam zašto. Kad je Angelina Jolie bila u Zagrebu, pozvao sam je u Vukovar. Za nas bi sjajna stvar bila da je posjetila Ovčaru jer bi o tome izvijestili brojni svjetski mediji. Dogovorili smo da ćemo se u vezi s tim koordinirati preko Rade. Čim su to čuli vukovarski stožeraši, odmah su počeli galamiti da Rade nema što tražiti u Vukovaru. A on je puno puta objasnio da scene za film »Dezerter« nije snimao u okupiranom Vukovaru nego u Beogradu – zaključuje Matić.

novilist