Ljubitelji šaha Brodsko-posavske županije znaju da je Šahovski klub «Posavac » iz prigradskog naselja Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran klub na ovim prostorima pod vodstvom Mate OPAČKA. Da je tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog amaterskog kluba, ali zato prema ozbiljnosti i uvjetima prvoligaškog kluba. Od osnivanja kluba 03.09.1998. godine organizirano je 304 turnira, na kojima je nastupilo 7.067 igrača sa šire regije.

Šahovski klub «Posavac» prvi je utemeljio i pokrenuo Školu šaha u Brodsko-posavskoj županiji i to još 2001. godine. Tako je do danas kroz školu prošlo 100-ak kadeta i kadetkinja, a trenutno školu šaha pohađa 10 kadeta .Školu šaha vodi naši istaknuti šahisti: Antun Rakić, Dragan Pavić i Mato Opačak. Rezultati rada škole primjetni su već duže vrijeme, tako su naši kadeti više puta bili prvaci osnovnih škola Grada i Županije. ŠK ”Posavac ” u tri je navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske šahovske suce. Klub je za 2011.godinu dobio zlatnu kovanicu za svoj primjeran rad u sportu od Brodsko-posavske županije.

Naši kadeti ; Tena Kolakovski, Ivan Opačak, Adam Talić, Vedran Zmajić, Jurica Tokić, Marija i Eva Martić, Lucija Grgurević, Brigita i Barbara Hiller, Kristina Rašić, Ivan Rakić, Benjamin Grgurević, Mateo Zeba i Ivica Martić proglašeni su kao nadareni sportaši, u šahu. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, također naš perspektivni kadet-junior, a nadarenim sportašem proglašen je na Brodsko-posavskoj županiji za 2007.godinu, junior Ivan Opačak. Pomladak kluba je nastupao na igrama Mladih u Splitu gdje su Sara Jaćimović 2011.godine i Lucija Grgurević 2013.godine zauzele 1. Mjesto u svojoj kategoriji , dok je Benjamin Grgurević je zauzeo 3. mjesto 2015.godine.

Klub je pet godina zaredom vodio deset članova na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. 2006. godine pokrenuli smo svoju internet stranicu. Sve vijesti mogu se pratiti na stranici kluba sk-posavac.hr, a do sada je našu stranicu posjetilo 210 tisuća ljubitelja šaha i drugih znatiželjnika. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 11 godinu klub organizira hodočašće u Međugorje gdje organizira otvoreni šahovski turnir pod nazivom Međugorje. U 2007 godini klub je nastupao kao reprezentacija Hrvatske u Novom Sadu koja je zauzela 19. mjesto od 24 države.

ŠK Ruščica 2Prvi sastav seniora takmičio se u Drugoj Hrvatskoj šahovsku ligi –Istok nakon 17 godina mukotrpnog amaterskog rada ostvario nam se san mala sredina pa smo postali drugoligaši. Najviše tereta u 2 ligi podnijeli su Mato Opačak, Željko Štefančić, Adam Talić, Ivan Opačak, Ivan Tomić, Branko Pekarik, Darko Bajan, Ninoslav Ljubičić i Dragan Pavić.

Klub trenutno sada igra u trećoj Hrvatskoj ligi –Istok gdje je u prvom djelu prvenstva zauzeo 5. mjesto sa osvojenih 6 meč boda po pločama 16 bodova.

U klubu imamo 5 Majstorska kandidata. To su: Ivica Kolakovski, Branko Pekarik, Darko Bajan, Mato Opačak i Ivan Tomić, 7 prvokategornika, a to su: Ivan Opačak, Dragan Pavić, Željko Štefančić, Josip Majić, Ninoslav Ljubičić, Antun Rakić i Adam Talić; pet drugokategornika, a to su: Dominik Udovičić, Ivan Opačak jr., Brigita Hiller, Franjo Matanović i Jozo Kovačević; četiri trećekategornika, to su: Miljenko Talić, Benjamin Gregurević, Barbara Hiller i Berislav Kodžoman, tri četverokategornika to su: Ivan Rakić, Tena Kolakovski i Barbara Hiller i četiri vankategornika, to su: Lucija Ljubičić, Lucija Čondić, Hrvoje Šmehil i Filip Barbarić. Najbolji rejtingirani CRO igrač kluba je MK Branko Pekarik 2028 bodova, na međunarodnoj listi ELO se nalazi s 2006 bodova .

Dana 21. srpnja 2015.godine Šahovski klub POSAVAC, Ruščica je prvi put dobio službeni zastavu dvobojna bijelo plave boje, dimenzije omjera dužine i širine 2 : 1 u skladu sa zakonskim odredbama. U sredini zastave ,dijagonali nalazi se grb kluba obostrano ,obrubljen zlatno /žutom trakom . Grb je smješten na sredini zastave. Veličina i smještaj grba su u skladu s naputkom za davanje odobrenja grba i zastave državnog ureda za Upravu Brodsko-posavske županije. Na Skupštini donesena je odluka da se koristi na način na kojim se ističe ugled i dostojanstvo ŠK Posavac, Ruščica.

Klub ima odličnu suradnju s Općinom Klakar i Brodsko-posavskom županijom, a surađujemo i sa županijskim udrugama. Članstvo kluba zahvaljuje svima koji pomažu radu kluba, a posebno sponzorima i donatorima, a ističemo: Brodsko-posavsku županiju, Općinu Klakar i Gornja Vrba, Festung Croatija Osiguranje, Građevinsko poduzeće Mrki, Angro knjigovodstvo usluge, Unikat Atelier –galerija, Turistička agencija Lunatours.

Zahvalni smo web portalima koji nas prate to su: Brod Portall, Sbonline, Sb dalje, Ebrod, SBPeriskop i SBplus. Također zahvalni smo: Otvorenom radiju , Narodnom radiju, Radio Brodu, Radio Slavoniji, Sbtv-u, i, posebno, Posavskoj Hrvatskoj.

Posebno ističemo da klub okuplja i 6 vojnih invalida, koji su važni u redovitim aktivnostima u kojima daju veliki doprinos. Kroz protekli period klub je osposobio 7 šahovskih sudaca, 2 državna, 3 županijska i 2 klubska šahovska sudca koji danas aktivno sude šahovske mečeve.

Na kraju, klub se ne boji za svoju budućnost, jer polako stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.

posveta zastave Ruscica

Izvor: Mato Opačak