Kad ove godine, pete po redu, stignu rezultati državne mature, neke škole će se dičiti postignućima svojih đaka i nitko im to zadovoljstvo neće umanjivati. Ipak, iz prikrajka će likovati brojne privatne škole koje provode dodatnu poduku, a razgranale su se poput trgovačkih lanaca.

I ne samo one, već i veliki broj privatnih ilegalnih “priprematelja” učenika za testove državne mature u grupama od po troje do petero učenika. Kome onda pripadaju lovorike - redovnim školama ili paralelnom sustavu obrazovanja?

Istraživanje koje su lani proveli Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, a o kojemu su nedavno izvijestili javnost, pokazuje da gotovo svaki drugi učenik ide na repeticije, a prema istraživanju Edu Centra čak 60 posto srednjoškolaca.

Nestručni rad


Već dugo su repeticije stalna praksa u školovanju, ali državna matura razvila je silan biznis i zarada se mjeri u milijunima. Podatak s početka uvođenja mature govori o 40 milijuna kuna, ali brojka se od tada vjerojatno utrostručila. Samo u Splitu postoji pet većih školi/tvrtki koje se reklamiraju kao stručne za pripremu državne mature, i to ne samo za obvezne predmete.

Cijene se kreću od 699 do 3244 kune, a roditeljima se nudi otplata na rate i kartice, odnosno popusti ako se pohađaju dva ili više predmeta. Njihovi predavači su uglavnom srednjoškolski profesori, umirovljeni ili radno aktivni.

- To, na žalost, nisu repeticije koje su siromašnom profesoru izvor dodatne crkavice za život, već pravi biznis. Jedna takva škola koja prodaje pripreme za maturu ima šest tisuća učenika. One provode probne državne mature, tko im je to dozvolio - pita prof. Vinko Bajrović, koji i sam drži pripreme za maturu iz matematike u jednoj splitskoj strukovnoj školi.

Ogorčen je zbog ovakvog propusta sustava i smatra ga isključivim krivcem novonastale situacije. On i supruga daju, kako kaže, besplatnu poduku za 14 đaka lošeg imovnog stanja, a napisali su i knjigu koja je izvanredna pomoć u matematici na završnom ispitu. Ali, Bajrovići mogu samo sanjati o zaradi koju ubiru privatne škole.

Iako su zagovaratelji državne mature svojevremeno uvjeravali javnost da će njezini rezultati, među ostalim, omogućiti valorizaciju rada svakog pojedinog profesora, jednostavnom usporedbom ocjena u imeniku s uspjehom na završnom testu to se nikada nije dogodilo.

Roditelji su, naime, od početka upozoravali da će djeca biti žrtve loših profesora i nestručnog rada i bilo je odmah jasno da će se rupe krpati novcem. Ali dogodilo se masovno plaćanje instrukcija. Čak i oni bolji učenici s izvrsnim predavačima i pedagozima potpadaju pod psihozu priprema pa i njihovi roditelji uoči mature izdvajaju nemali novac.

Kumovali su tome i sami profesori. Čak pedeset posto srednjoškolskih, radi dodatne zarade, podučava grupe učenika u privatnim školama. Nije rijetkost kada se među polaznicima nađu i njihovi redovni đaci iz škole.

- Zašto se ne objavljuju rezultati državne mature pa da vidimo stvarni uspjeh pojedinog profesora - pita prof. Bajrović, a prof. Srećko Listeš, nekadašnji profesor hrvatskog u splitskom MIOC-u, sada viši savjetnik za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanju za Dalmaciju, tvrdi da škole o tome imaju podatke.

Ništa se, međutim, neće promijeniti, a neki nastavnici ne samo da će ostati na svojim radnim mjestima, već će, eto, i dodatno zarađivati izvan škole.

Masovne instrukcije i Listeš smatra slabošću sustava, jer riječ je o bubetanju napamet.

- Zna se koji eseji iz hrvatskog bi mogli biti na maturi i učenici ih na tim instrukcijama jednostavno nauče napamet. Repeticije su stoga potpuno nepotrebne, ali na žalost, danas svi žele na fakultet. Jasno je da se djeca nemaju gdje zaposliti i da je to izlaz, što nije bio jedini cilj državne mature. Treba izmijeniti sustav obrazovanja i, evo, nadam se da ćemo do siječnja imati nove kurikulume koji bi mogli ispraviti dio slabosti - kaže Listeš.

Repeticije se, međutim, odavno toleriraju već u osnovnoj školi, postale su za većinu učenika i njihovih roditelja dio redovitog školovanja. Čak 45 posto osmaša uzima instrukcije - ustvrdili su Ristić Dedić i Jokić.

- Tu vrlo lošu praksu i medvjeđu uslugu djeci priuštili su sami roditelji “u kompi” s profesorima kojima treba dodatni prihod. U tome prvenstveno griješe roditelji, jer mali je broj učenika kojima uistinu treba dodatna nastava.

Upoznao sam učenike kojima repeticije služe da bi uradili ono što nisu htjeli u školi znajući da će im roditelji to platiti i u pravilu je rezultat toga mizeran. Nekada su mi dolazili učenici koji žele više, a danas radim s lijenčinama koji obično žele samo prolaz, a njihovi roditelji se s tim zadovoljavaju u strahu da bi bez repeticija pali na ispitima, što je velika zabluda - kazao nam je jedan splitski profesor s dugogodišnjim iskustvom. Veliki je protivnik repeticija, posebno kad je riječ o pripremama za maturu, ali je i protivnik mature budući da i jedno i drugo ubija kreativnost učenika.

Upravo zato ne manjka poslovne kreativnosti pa svake školske godine cvjetaju oglasi “Spasite se ispita državne mature! Zadnja šansa!”, “Za one koji uče pametno!”...

slobodnadalmacija