Russia Today Francuska (RT France) odlučila je angažirati Alain Juillet, bivšeg šefa obavještajnih službi u DGSE-u, da vodi geopolitičku emisiju. Radi se o osobi koja poznaje sve tajne, a u mnoge je osobno organizirala i u njima participirala.

Alain Juillet, bivši šef obavještajnih službi pri DGSE-u (Francuske vanjske obavještajne službe), dva puta mjesečno bit će domaćin geopolitičkog programa na francuskom ogranku ruskog informativnog kanala RT.

13-minutna emisija, nazvana “Izvor”, započet će u ožujku i pokrivat će teme poput “diplomacije, sukoba, terorizma, sigurnosti, ekonomske inteligencije…”, navodi se u priopćenju.

“Bez ikakvog ideološkog razmatranja, real geopolitika mora omogućiti građanima da bolje razumiju objektivnu stvarnost”, objašnjava u priopćenju za medije Alain Juillet, 77-godišnjak, bivši visoki dužnosnik besprijekorne karijere, koji je također bio predsjednik CDSE-a.

„Alain Juillet ima izvanredno znanje i priznatu stručnost. Jako sam sretna što imam osobnost ovog gorostasa među nama. Sigurna sam da će našoj publici pružiti dublji uvid u geopolitičke procese u svijetu“, rekla je Ksenija Fedorova, predsjednica i CIO RT France.

Tko je Alain Juillet?


Alain Juillet je počeo karijeru u specijalnim postrojbama kao padobranac. Nastavio je karijeru u privatnom sektoru. 2002. postavljen za direktora DGSE, nakon čega je prebačen za desnu ruku ministru da razvije odjel za “ekonomsku inteligenciju” Francuske. Umjesto da prepisujemo razne članke iz mainstream medija, rezimirat ćemo sve ono što misli i govori Alain Juillet. Sve se može provjeriti na postojećim javno objavljenim snimkama. Da krenemo:

Afera Skripal, propaganda ili realnost


Alain Juillet: Nemam konkretnu informaciju o ovom slučaju, međutim ne vjerujem da je Putin bilo što učinio. Skripala su Rusi davno sudili i osudili. Bio im je pri ruci. Da su što željeli učiniti, učinili bi. Radi se o izdajici koji je ugrozio ruske obavještajce i takve niti jedna zemlje na štedi. Postoji mogućnost da su Skripala pokušali ubiti Rusi, ali Putin sigurno ne.

O uništavanju Iraka


Alain Juillet: Bili smo izmanipulirani. Rat u Iraku je bila manipulacija. Jasno je svima da Irak nije imao nikakvo oružje za masovno uništavanje, a s druge strane smo u Iraku imali ekonomsku katastrofu. Da su željeli napraviti nuklearno oružje to ne bi mogli napraviti. Stvar je jasna. Amerikanci su bili uvjereni da će Saudijska Arabija eksplodirati i željeli su se dokopati Iračkih naftnih polja. Druga stvar je bila odluka Iraka i drugih zemalja da izbace dolar iz trgovine naftom.

Jesu li Rusija i Engleska bile blizu rata?


Alain Juillet: Odnosi Velike Britanije i Rusije su bili preplavljeni špijunskim aferama. Sve je to obični show za javnost. Theresa May je samo iskoristila priliku za svoju promociju zbog krize Brexita.

Operacije pod lažnog zastavom (False flag)


Alain Juillet: To se radi, ali vas ne smiju uhvatiti. Rainbow Warrior je naša pod lažnom zastavom izvedena operacija, ali su nas udarili po prstima zbog korištenja švicarske putovnice. Toga je uvijek bilo. Kada se vrše slične operacije, treba se zaštititi. Najbolja zaštita je korištenje raznih stranih identiteta i stranih putovnica. Niti jedna zemlja ne voli da se koriste njene putovnice.

Jesu li obojene arapske revolucije potpomognute od strane zapada?


Alain Juillet: Stvar je jasna. Postoje jaki signali da je postojala koordinacija. Amerikanci su shvatili da gube moć u Tunisu, Egiptu i Turskoj. Amerikanci su stvorili Muslimansku braću, jer su se bojali islamista. Pokušali su kontrolirati situaciju, ali su Muslimanska braća svuda bila odbačena osim u Turskoj. Čak malo tko zna da je u Egiptu bio organiziran referendum i da je velika većina Egipćana odbacila Muslimansku braću.

Libija, Sarkozy i Bernard-Henri Lévy (BHL)


Alain Juillet: Najveću odgovornost za Libiju ima Bernard-Henri Lévy. On je postavio džihadiste na vlast u Libiji. Nismo uvijek na strani dobrih, nekada smo primorani raditi i sa zločincima. Koristimo ih za proxy ratove kako bi pomogli svojim prijateljskim zemaljama.

Na pitanje da navede primjer proxy rata – Alain Juillet govori o ratu u bivšoj Jugoslaviji


Alain Juillet: Nakon Titove smrti tamo je bilo problema. Njemačka je odmah isprovocirala odvajanje Hrvatske, a nakon toga su nas ohrabrivali da vodimo rat, pogotovo na teritoriju Bosne i Hercegovine. Na pitanje tko ih je ohrabrivao, Alain Julian veli: “NATO je stajao iza svega”. Rezultat je katastrofalan. Ratom smo stvorili zemlje iz kojih nam dolazi kriminal u Francusku [droga, oružje i prostitucija n.r.].

Lažne vijesti – Fake News


Alain Juillet: Lažne vijesti su uvijek postojale. Svi su ih koristili. Interesne skupine i države. Nakon Oktobarske revolucije, Rusija je radila na informativnoj manipulaciji i u tom domenu je dosegla vrhunac. Svi su koristili njihovo iskustvo, bez izuzetka. Danas možete provući masu lažnih informacija. Uz istinu, često se provuće laž. Najbolje lažne vijesti su one koje u sebi imaju veliku dozu istine. Primjer je Burma gdje govorimo o genocidu, ali nitko ne govori o Bengladešu i muslimanskoj populaciji koja je vrlo agresivna. Sukob u Burmi je započelo lokalno muslimansko stanovništvo. Druga lažna informacija se tiče francuske tvrtke Total koju su optužili da zapošljava djecu u Burmi, a optužbe si bile kreirane od A do Z prateži scenarijo filma “Most na rijeci Kwai”. Sve je bila laž.

Jesu li krivi novinari i rade li za tajne službe?


Alain Juillet: Ništa više nije isto kao prije. Danas informacije stvaraju agencije, a ne novinari. Novinari traže informacije u mainstream medijima, ali ih nitko ne provjerava, pogotovo ne one koje pišu agencije. Novinari su umreženi ideološki i karijerno. Informacije koje dobivaju su obojene. Novinare treba učiti kako se paziti manipulacija i da ne vjeruju ono što im se govori.

Država i obavještajna služba


Alain Juillet: Političari više ne slušaju što im službe govore. Primjer je Colin Power koji je lagao, a sve se temeljilo na nevjerodostojnom dokumentu. Dogodilo mi se osobno da osobe iznad mene ne žele čuti sto su činjenice, riječima: “Gospodine, ne slažem se s vama, to je laž”, iako je sve bilo provjereno 100%.

Sirija – “Demokracija za male djevojčice” ili?


Alain Juillet: Mnogi znaju da je Sirija stvar plinovoda. Sada znamo i početak priče. Izbor Bashar al-Assada da odabere projekt Irana koji bi izgradio luku u Siriji za svoj plin, a ne da zarađuje od prolaza plinovoda Saudijska Arabija, Katar, Jordan, Sirija je bio odlučujući. Nakon 15 dana od odluke, “slučajno” su počeli nemiri. Tartus je ruska baza. To se ne smije dirati. Rusi su na početku bili pasivni, a Putin nije bio veliki prijatelj Assadu. Izrael je također imao dogovor sa Sirijom do atentata na libanonskog premijera. Cilj je bio kontrolirati Liban. Rusi su reagirali tek kada su džihadisti ugrozili bazu. Postoje javni dokumenti koji sve potvrđuju.  Putin je iskoristio momenat da testira sve svoje oružje. Svi su bili iznenađeni jer nisu vjerovali da su se Rusi tako razvili. Izraelski zrakoplovi više ne lete kako su letjeli prije. Poruka Izraelcima je poslana.

Izrael u svemu


Alain Juillet: Izrael igra vrlo čudnu igru. S jedne strane govore, ne podupiremo Iran, a s druge strane su podupirali Iran u ratu protiv Iraka kojeg smo mi naoružavali. Treba biti oprezan. Sve je politika. Izraelci pokušavaju ojačati veze s Amerikom koje su uništene za vrijeme Obame. Palestina je strašan problem. Od početka se ne želi naći rješenje. Od 1948. lažemo Palestince da će se moći vratiti svojim kućama. Gaza je koncentracijski kamp. Ljudi se ne mogu kretati niti loviti ribu. To je gore nego geto.  To treba riješiti, jer ono što Trump nudi nije jasno.

Jordan i Turska


Alain Juillet: Jordan nastoji biti neutralan. Jordan je zamijenio Liban koji je bio jedna vrsta bliskoistočne Švicarske. Nitko nema interesa da Jordan ima problema. Svi se služe Jordanom za neutralno mjesto susreta. Turski predsjednik je vrlo lukav. On je sve, samo ne lud. Vrlo je blizak Muslimanskom bratstvu. Prakticira “takiju” (manipulaciju). Amerikanci ga trebaju jer ga koriste da pritišće Europu. Zavjera tj. vojni puč je u velikoj mjeru bio istinit. Osobe koje su pomogle Erdoganu su na kraju shvatile da su pogriješile, te su pokušale da ga smijene. Nije funkcioniralo. Erdogan je to inteligentno iskoristio i počistio sve. Sada sjedi na tri stolice: američkoj, ruskoj i iranskoj. Više ne vjeruje CIA-i koja ga je pokušala maknuti. Kurdistan neće nikada postojati osim u malom dijelu Iraka, a pogotovo neće nikada imati pristup moru.

Daesh


Alain Juillet: U velikoj mjeri smo mi odgovorni. Mi smo pomogli da se stvore i da se obogate jer je to bio naš interes. Naftu koju su izvozili išla je u naše rafinerije. Nikada nismo bombardirali kamione, pod izgovorom da su šoferi kamiona civili, što je ludilo. Rusi su to efikasno riješili i sasjekli sve izvore prihoda džihadista.

Alstom (prodana industrijska tvrtka Amerikancima) – Operacija pljačkanja francuske tehnologije


Alain Juillet: Radi se o organiziranoj operaciji u kojoj je sve pripremljeno. Postoje tajno snimljeni razgovori. Sve dok se nije prodana, tvrtka Alstom je bila “pred slomom”. Dan kada je sve bilo gotovo, Amerikanci izjavljuju da se radi i super rentabilnoj tvrtki Tko se to zafrkava s nama? Bio sam šokiran jer najveći dužnosnici u državi nisu razumjeli što de događa. Bili su nesvjesni. Tek kada je sve bilo gotovo, priznali su da su pogriješili. U državnom vrhu postoji jedna razina naivnosti, a možda i nešto drugo. Svi su oni iz istih škola i svi su uvezani. Zadnjih 50 godina smo stvorili sustav koji ne funkcionira. Problem je politika. Svi su isti, ali postoje osobe koje imaju sposobnost nešto učiniti. Kada postoji volja,  put se stvori.

Na pitanje: “Imate li povjerenja u francusko pravosuđe”, kratko odgovara:


Alain Juillet: Ovisi.

Snowden


Alain Juillet: Snowden je otvorio oči onima koji nisu vjerovali što se događa. Čak i sada, kada se sve zna, mnogi i dalje ne vjeruju da su nam naši partneri “uvalili”. Već prije 30 godina se sve znalo, ali sve je to daleko od infantilizirane javnosti. Knjige daju sve informacije, ali ljudi više ne čitaju. Realnost je bolja od romana. Snowdena treba ostaviti tamo gdje je sada, jer mu je tamo dobro. Francuska ima sposobnost zaštiti osobe slične Snowdenu – ljude i tehniku.

Znate li što o NATO mreži GLADIO?


Alain Juillet: Naravno. Treba sve staviti u kontekst. Nakon 2. svjetskog rata, Rusija je ušla u gotovo sve zemlje istočne i sjeverne Europe. NATO je bio s druge strane. Svi su se bojali da će Rusi ići dalje i zauzeti sve zemlje. Neki su to ozbiljno mislili. Tada je NATO stvorio mrežu GLADIO koja je za cilj imala stvoriti lokalni otpor u slučaju ulaza Rusa. Međutim, u Italiji je došlo do strašnog zločina gdje je ekstremna desnica unutar mreže GLADIO vršila atentate. Nešto slično čine danas islamisti.

Slobodno zidarstvo – Masonstvo. Što mislite o njemu?


Alain Juillet: U krizi je. Nije mrtvo, ali je u krizi. Slobodno zidarstvo je u 18. stoljeću nudilo odgovore koji se nisu mogli dobiti u kraljevini i diktaturama. Jedino mjesto gdje se moglo slobodno pričati, bez rizika da vas zatvore, bila je loža. To je odlično funkcioniralo u Francuskoj i Engleskoj. U 19. stoljeću se počela miješati politika. Englezi su preko masonskih loža pokušali širiti svoj utjecaj u Francuskoj koja je to isto radila u Africi. Masonstvo služi da detektira kvalitetne ljude i da ih izdigne. S te strane masonstvo je vrlo korisno. Ne krijem da je bilo i loših poteza. Opasnost unutar loža su korupcija. Mislim da masoni ipak imaju budućnost jer su jedini koji njeguju određene vrijednosti kao što su jednakost, bratstvo, sloboda i tolerancija. Za mene su to vrlo bitne vrijednosti. Tu moramo spomenuti deizam. Upravo u toj grupi masona sve se odvija preko poniznosti koja je za mene kvalitetna ljudska osobina.

Bitcoin


Alain Juillet: Bitcoin je novac kriminalaca, ali i za financiranje tajnih operacija. Do danas, Bitcoin je služio kriminalu. Ne kažem da u budućnosti, neće evoluirati. Prije nismo ništa kontrolirali, sada možemo. Osobno sam za novac koji ne poznaje granice, ali sam protiv njegove loše uporabe. Kriminalci su na početku odmah shvatili kako iskoristiti Bitcoin.

Koliko zarađuje Alain Juillet?


Alain Juillet: Prije nego sam postao glavni obavještajac Francuske radio sam kao direktor u Marks & Spencer. Dan kada sam prihvatio funkciju, plaća mi se umanjila za 8 puta. Moja će vam supruga objasniti da nije smiješno. Prihvatio sam zbog funkcije, jer osobno nisam osoba koja voli novac. Malo osoba iz privatnog prelazi u javni sektor. Volim američki sustav. Tamo kada se promijeni politička vlast, osobe u javnog sektoru bivaju izbačene. Odlaze u privatni sektor da se financijski oporave, a onda se iznova, obnovljeni, vraćaju u javni sektor.

Jeste li sačuvali neke tajne dokumente da se zaštitite?


Alain Juillet: Ne, to se ne smije, ali dosta toga imam u glavi.

Golanska visoravan


Alain Juillet: Golanska visoravan je vezana za vodu, ne za naftu. To će se možda promijeniti jer su Izraelci napraviti tvornice za desalinizaciju vode.

Savjet za mlade generacije


Alain Juillet: Mislim da živimo u fantastičnim vremenima. S internetom smo ušli u novu dimenziju. Ovo je odlična prilika za one koji znaju kako iskoristiti moment. Onog momenta kada imamo pozitivnu viziju budućnosti, kada prekinemo plakati nad svojom sudbinom, sve je moguće. Sve se mijenja. Oni koji razumiju i opažaju stvari oko sebe, napravit će rezultat. Žalim što nisam malo mlađi.

Kako danas treba čitati medije


Alain Juillet: Treba čitati i ne vjerovati u ono što pišu. Osobno sam pretplaćen na razne baze, pogotovo čitam vijesti iz Irana koji puno zna o Libanu, Izraelu i drugim zemljama. Ne treba sve uzimati zdravo za gotov, ali treba usporediti s drugih izvorima iz SAD-a i Izraela. Nakon što sve pročitate, dobit ćete ideju što je prava istina.

Rusija, NATO, Švedska, Arte,…


Alain Juillet: Mislim da Francuzi i Nijemci ne smiju dozvoliti da ih manipuliraju Anglosaksonci. Amerikanci imaju deset puta veći vojni proračun od Rusa. Zar stvarno mislite da Rusi predstavljaju opasnost za Ameriku? Kinezi troše 210 milijardi, Saudijska Arabija 105 milijardi. Hoćemo li postaviti naše trupe na granicu Saudijske Arabije koja troši dva puta više novaca od Rusije? Vidimo da je to sve manipulacija. Europa je željela od Rusije stvoriti neprijatelja jer je mislila da je Rusija slaba. Američki demokrati su poticali konflikt zajedno s neokonzervativcima. Kinu nisu dirali jer postoje poslovni odnosi, a pri tome Kina se ne da zezati. Rusi također znaju biti nezgodni, ali to je dio komunikacije.

Kolaps


Alain Juillet: Oduvijek se priča o kolapsu svijeta. To nas gura da razmišljamo i pripremamo se. Ali ne treba ići previše daleko.
Francuska nema prijatelja, nego samo partnere
fraza je koja nam se urezala tijekom intervjua, a što treba vrijediti za sve zemlje.

Nekoliko reakcija francuske publike glede angažmana Alaina Juilleta na Russia Today


Zastrašujuće je što smo zbog Macronovog režima prisiljeni gledati RT France kako bismo gledali pluralističke rasprave i sada geopolitiku. Sve ovo je zabranjeno na kanalima kojima upravljaju Macron i njegovi oligarhijski prijatelji.

Razina gostiju na RT France je daleko viša od onoga što možemo vidjeti na drugim medijima.

RT je izvrstan kanal (kvaliteta rasprava i izvještaja, sloboda izražavanja, uključujući kritiziranje Putina) i posebno informacije i slike koje su skrivene na francuskim kanalima. To je uzrok nervoze koja je zabilježena u političko-medijskom mikrokozmosu, a samim tim i omalovažavanje ovog kanala.

RT France je trenutno jedini istinski neovisni informativni kanal u Francuskoj, što je sramota za Francusku! Francuska je postala zemlja sa strašno neuspjelom demokracijom.