Forbes piše o zvonjavi zvona za uzbunu koja već počinju zvoniti u inozemstvu i navodi kako je ukrajinska 47. mehanizirana brigada izgubila stotinjak vojnika, pet američkih tenkova Abrams i 40 borbenih vozila pješaštva Bradley

Stanje na ukrajinskim bojišnicama na jugoistoku zemlje teško je za ukrajinske snage već tjednima. Zapravo je sve počelo nakon konačnog priznanja o neuspjehu velike ukrajinske ljetne protuofenzive od strane Zapada, a tek kasnije i samoga Kijeva, a poglavito nakon gubitka ključne utvrde – grada Avdiivke, početkom veljače ove godine. Na to posljednjih dana sve češće upozoravaju brojni zapadni mediji.

Pa iako se dio takvih ranije objavljenih vijesti mogao i morao promatrati i u kontekstu stvaranja dodatnog pritiska, uz onaj politički od strane Bidenove administracije i brojnih emisara iz visokih političkih krugova europskih zemalja koji su posljednjih mjeseci hodočastili u Washington na Zastupnički dom američkog Kongresa da popusti i konačno odobri novu vojnu pomoć Ukrajini (u visini od cca 61 milijarde dolara) – nastavak krajnje upozoravajućih tekstova mnogih utjecajnih zapadnih medija i nakon odobrene pomoći Kijevu od strane Kongresa ukazuje kako je stvar ipak puno ozbiljnije prirode nego što bi to netko mogao pomisliti ili očekivati.

 

 

 

Upozoravajući tekstovi tako stižu od francuskih (Le Mond), ali i utjecajnih američkih i njemačkih medija.

Ovom prigodom treba upozoriti i na najnoviji, jučer objavljeni tekst takve prirode u njemačkom mediju Süddeutsche Zeitung. On navodi kako su ruske snage uspjele probiti ukrajinsku obranu u Donbasu, a da su razmjeri ofenzive vidljivi “čak i na kartama”.

“U početku je situacija bila nejasna, ali sada čak i na karti ovo izgleda kao ruski proboj na frontu u Donbasu. Ukrajinski vojnici se povlače iz triju sela na istoku zemlje,” – piše Süddeutsche Zeitung.

Pozivajući se na svoje dopisnike, dalje navodi da je rusko zapovjedništvo mudro iskoristilo trenutak koji je prethodio dolasku prvih serija američke vojne opreme u Ukrajinu u sklopu novoodobrene pomoći Kijevu.

“Ukrajinska vojska, koja je ionako iscrpljena u pogledu osoblja i vojne opreme, sada je prisiljena uložiti još više napora. U svakom slučaju, proboj – a tako treba okarakterizirati situaciju na ovom dijelu bojišnice – za ukrajinsku vojsku predstavlja problem. Proširenje fronte takvim napredovanjem uvijek znači da je potrebno više vojnika i resursa u tom sektoru, jednostavno zato što je područje u kojem se vode borbe postalo veće.”

Strah od nove velike ruske ofenzive

Pojedini njemački mediji pišu i o strahu od nove ruske velike ofenzive, iako se Moskva o njoj službeno nikada nije izjasnila, a kako je to, primjerice, činio Kijev (ali i i njegovi ključni zapadni saveznici) mjesecima prije gore navedene ukrajinske protuofenzive i u kojoj su čak otvoreno govorili o njezinom ključnom smjeru – južnoj, zaporiškoj regiji.

S druge strane američki think tank Institut za proučavanje rata – ISW, navodi kako trenutačna konfiguracija snaga na prvoj crti pokazuje da ruske trupe imaju dvije mogućnosti za širenje svojih dosadašnjih postignuća:  prvo, nastavak ofenzive zapadno od Avdiivke.

“Meta ofenzive može biti grad Pokrovsk.“ – navodi se. Napredovanje prema njemu „otkrit će južna krila strateški važnih gradova kao što su Časiv Jar, Slavjansk i Kramatorsk; i drugo, ruske snage mogle bi se koncentrirati na napade u području Časiv Jar,” – smatraju američki analitičari.

Prema navodima njemačkog DW, koji prenosi mišljenje vojnog stručnjaka na Münchenskom sveučilištu Bundeswehra, Carla Masalae iz intervjua za taj medij, u sljedeća dva mjeseca oružane snage Ukrajine suočit će se s “kritičnom” situacijom na frontu. Prema Masali, postrojbe ukrajinske vojske bi hipotetski mogle nastaviti povlačenje prema Kramatorsku. “Ovo će biti katastrofa” — tvrdi njemački stručnjak.

S druge strane današnji pojedini ruski mediji citiraju riječi pukovnika austrijske vojske Markusa Reisnera iz intervjua za njemačku televiziju N-TV koji kaže slijedeće:

“Dinamičnost je vojničkim rječnikom sinonim za to da je situacija ozbiljna i da se vrlo brzo može razviti u neželjenom smjeru. U najgorem slučaju, postoji prijetnja lokalnog sloma ukrajinskog fronta.” To je rekao pozivajući se na riječi vrhovnog zapovjednika ukrajinskih snaga Oleksandra Sirskog.

Zanimljivo je da američki medij Forbes, u tekstu svog komentatora Davida Axea, piše o zvonjavi zvona za uzbunu koja već počinju zvoniti u inozemstvu. On navodi kako je 47. mehanizirana brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila stotinjak vojnika, pet američkih tenkova Abrams i 40 borbenih vozila pješaštva Bradley.

“Ona je pretrpjela stotine žrtava. Izgubila je najmanje 40 od ​​svojih oko dvjesto borbenih vozila i pet od 31 tenka. … Trošak oko dvije tisuće vojnika 47. mehanizirane brigade bio je ogroman. Brigadi je prijeko potreban odmor, ponovno pokretanje i reorganizacija,” – navodi se u tekstu američkog medija. U međuvremenu, dodaje autor, ukrajinsko zapovjedništvo pokušava povući opremu koja je preživjela udar ruskih bespilotnih letjelica.

Kraj Moskve otvorili izložbu sa zarobljenom vojnom tehnikom NATO-a

U sklopu obilježavanja skorog Dana pobjede, u kraj Moskve je ovih dana otvorena izložba s eksponatima zarobljenih oklopnih vozila NATO saveza na ukrajinskim bojišnicama. Ovaj, očito snažni propagandni potez ruskog državnog vrha, podsjeća na sličan Staljinov potez tijekom Drugog svjetskog rata kada su središtem Moskve prodefilirali deseci tisuća zarobljenih vojnika Wermachta nakon njihovog poraza u čuvenoj staljingradskoj bitki. Tada je cilj bilo podizanje morala ratom iscrpljenim stanovnicima Moskve koja je i sama krajnjim naporima bila obranjena nakon sloma najveće njemačke vojne operacije u WW2 – operacije „Tajfun“, koju je 5. rujna 1941.g. pokrenula njemačka Grupa Centar, pod zapovjedništvom generala Fedora von Bocka – gotovo istim Napoleonovim stazama iz njegovog pohoda na Rusiju 1812.g. Ta je njemačka operacija poznatija pod nazivom Bitka za Moskvu.

Iako danas to nije slučaj, i najnovija izložba zaplijenjenog zapadnog oružja itekako služi podizanju morala ruskom stanovništvu, ali još više i njegovom pružanju podrške predsjedniku zemlje Vladimiru Putinu i vojnom vrhu u nastavku rata u Ukrajini.

U tome će im nedvojbeno pomoći i današnja vijest iz zone Avdiivke, gdje su Rusi osvojili još jedan vrijedan trofej: američki M7\M3A3 Bradley Fire Support Vehicle (B-FiST) (info: Telegram kanal Military Informator).

Riječ je o vozilu za izviđanje, motrenje, označavanje ciljeva, navođenje i prilagodbu paljbe iz topničkih sustava pri gađanju sa zatvorenih položaja – s jedinstvenom gusjeničnom platformom.

geopolitika