Osim nagrade publike, dokumentarac srpske režiserke osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji od 17 filmova, a njegovu reputaciju ‘ovjerio’ je i žiri međunarodnog udruženja kritičara FIPRESCINakon prestižnog festivala IDFA u Amsterdamu, film Mile Turajlić ‘Druga strane svega’ ovjenčan je nagradama i na upravo završenom 14. izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Osim nagrade publike, dokumentarac srpske režiserke osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji od 17 filmova, a njegovu reputaciju ‘ovjerio’ je i žiri međunarodnog udruženja kritičara FIPRESCI. ‘Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dulje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić otkriva i donosi sklad’, navodi se u obrazloženju kritičara.

- Mnogo mi znači da je film prikazan u Hrvatskoj uz tako lepe reakcije. Znači mi i da je film pobedio u regionalnoj konkurenciji među delima autora koje pratim i kojima se divim - rekla je Mila Turajlić za Novosti.

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobile su i dvije hrvatsko-slovenske koprodukcije - ‘Playing men’ Matjaža Ivanišina i ‘Dani ludila’ Damiana Nenadića. Međunarodni žiri u sastavu Boris Poljak, Anna Zamecka i Harry Vaughn Veliki pečat dodijelio je filmu njemačko-sirijskom-libanonskom filmu ‘O očevima i sinovima’ Talala Derkija koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Posebna priznanja dobio je film ‘Grad sunca’ gruzijskog režisera Ratia Onelia o prikazu grada duhova koji opstaje zahvaljujući nepokolebljivoj naravi svojih građana koji se svakodnevno bore sa zastarjelim ritualima i zajednicom. Posebno priznanje dobio je i film ‘Džungla te poznaje bolje’ Juanite Onzage.

Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina dobio je film ‘Preko svih granica’ poljske režiserke Marte Prus za izvrstan prikaz snažnih arhetipskih likova u ozbiljnom klasičnom sukobu, koji je nastao samo uz pomoć prirodnih alata dokumentarističkog promatranja. Posebno priznanje dobio je film ‘Liyana’ Aarona i Amande Kopp, koprodukcija Svazija, SAD-a i Katara. Film Talala Derkija dobio je i nagradu ‘Movies that matter’ (Stanje stvari) za najbolje promoviranje ljudskih prava, dok su posebna priznanja dobili ‘Zarobljena žena’ Bernadett Tuza-Ritter koji problematizira suvremeno ropstvo u Mađarskoj i film Jana Geberta ‘U slučaju rata’ o stvaranju paramilitarne organizacije iz koje nastaje politička stranka uz podršku nekih državnih institucija.

Žiri Teen Doxa koji su činile učenice i učenici Klasične gimnazije u Zagrebu nagradu je dodijelio filmu ‘Ljepota’ Kristine Kuzhakhmetove iz Rusije, a posebno priznanje dobio je film ‘Zovite me Tony’ Klaudiusza Chrostowskog. ‘Nagrada mojoj generaciji’ koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski pripala je filmu ‘Ljudska rijeka’ Ai Weiwei.

- Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa označile su dvije svari. S jedne strane je činjenica da nam je publika ostala vjerna bez obzira na vremenske i ostale uvjete, a s druge je zanimljivo da filmovi koji su dobili glavne nagrade globalno značajne probleme analiziraju kroz obiteljske priče – rekao je Puhovski u razgovoru za Novosti.

Podsjetimo, na četrnaestom izdanju ZagrebDoxa od 25. februara do 4. marta prikazano je 125 filmova u 14 programa. Festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijelog svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. Osim u Zagrebu, filmovi su od 2. do 4. marta prikazivani u Rijeci, Splitu i Osijeku.