„Vama jedino predstoji da skočite sa Savskog mosta u nabujalu Savu. Ne daj Bog da bi vam to želio. Ali to vam preostaje jer druge pomoći nema“, poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba SDP-ovoj zastupnici u Gradskoj skupštini Vesni Nađ koja je tijekom ovotjednog aktualnog sata gradonačelnika prozvala za korupciju na Adventu (prva snimka od 00:29). Navodeći kako nema suicidalnih misli Nađ mu je odgovorila i da njegove riječi smatra prijetnjom.

Nije prvi put da gradonačelnik omalovažava Nađ. Početkom rujna pitala je gradonačelnika je li Memorandum o razumijevanju između Eagle Hills Properties L.L.C. i Grada Zagreba (izgradnja „zagrebačkog Manhattna“) konačan dokument ili postoji još koja verzija s obzirom da je ispravljan na nekoliko mjesta.

„Blago siromašnima duhom, njihovo je Kraljevstvo Nebesko. Ponoviti ću da čuje zastupnica. Blago siromašnima duhom, njihovo je Kraljevstvo Nebesko“, odgovorio je, među ostalim Bandić, a na zastupničina dodatna pitanja ustvrdio: „Jao našem Ministarstvu branitelja u kojem ste vi radili i to značajnu funkciju! Niste slučajno izgubili izbore kada ste vi tamo bili čimbenik“.

Ta vrsta prijetnje, neodgovaranja, napada uobičajeni je način komunikacije Milana Bandića kako sa članovima Gradske skupštine tako i s novinarima. Prije nekoliko mjeseci novinarki koja ga je upitala je li zadovoljan radom Čistoće odgovorio je: “O tome ćemo u Čistoći. Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno”.

Početkom godine na konferenciji za novinare svoje stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnost, dvije novinarke prozvao je „da grakću“, a u 55 minuta obraćanja novinarima i novinarkama uputio je najmanje 15 uvreda.

Zastupnici Gradske skupštine s takvim izljevima gradonačelnika susreću se na ama baš svakoj sjednici tijekom aktualnog sata. Što je sve spreman izgovoriti, često kako bi izbjegao odgovore na konkretna pitanja, provjerili smo u fonogramima sa zadnje četiri sjednice Gradske skupštine. Obrazac Bandićevog ponašanja u potpunosti odgovara nastupima suvremenih europskih i svjetskih populističkih političara: kad želi izbjeći odgovor na teška i važna pitanja, političke protivnike optužuje da lažu, vrijeđa ih i omalovažava.

„Dok ja radim vi organizirate performanse“


„Sir Churchill je jednom rekao da demokracija nije savršen sustav, ali da je najmanje loš. Tu je mislio na višestranačje. Građani su imali prije dvije i pol godine referendum i izabrali tijela Gradske skupštine i izvršne vlasti i imat će za godinu i pol dana opet referendum. To što vi bi najviše voljeli da mene nema, da crknem i da odem to je vaš problem. To nije moj problem“, odgovorio je na sjednici u listopadu Bandić SDP-ovom Mateju Mišiću na upit hoće li podržati SDP-ov prijedlog da se o izmjenama generalnog urbanističkog plana (GUP) provede lokalni referendum.

Na istoj sjednici održanoj 23. listopada, na pitanje Tomislava Tomaševića (iz stranke Zagreb je naš!) o gradonačelnikovoj ulozi u javnoj nabavi kamiona za otpad te vozila za čišćenje Podružnice Čistoća u vrijednosti od 70 milijuna kuna pri čemu je citirao tajno snimljene razgovore USKOK-a, koji su objavljeni u medijima, Bandić je poručio kako je to „jadno i bijedno i ne može komentirati“. Upitao je zastupnika pritom: „Mislim, dokle smo došli? Hoćete vi brisati pod s gradonačelnikom?“.

Konkretan odgovor na toj sjednici nije dobio ni SDP-ov Zvane Brumić kojeg je zanimalo kada će biti dovršeni radovi na Branimirovoj ulici.

„Uvaženi zastupniče ja vam se divim. Ne, divim se, ja se znam divit pametnim ljudima. Mene nije to, ja se znam i ispričat kad pogriješim, znam pogriješit, ispravit grešku u hodu, pohvalit ljude kad su pametniji od mene, uzet nešto, kupiti od tih ljudi, uvjetno“, sasuo je Bandić poručujući Brumiću: „Da ste vi gradonačelnik, vi bi to već sve riješili. Vi bi došli do Križevaca. Ali ja sam Bandić, ne mogu ja biti tako brz kao vi. Ali ja, dok ja radim vi organizirate performanse. Da vi manje imate performansa, možda bih ja to prije napravio. Ali ja di god radim vi mene pratite. Ja se uvijek okrećem da niste iza leđa meni. Ili se valjate, kotate, zviždite, peticije potpisujete. A kaj ćete drugo?“.

„I ja sam završio nekakav jebivjetarski fakultet“


Nakon što je Vesnu Nađ početkom rujna gradonačelnik vrijeđao zbog pitanja o Memorandumu u sličnom je tonu nastavio i na sjednici sredinom rujna. Koji je stručni, pravni i financijski tim savjetovao Bandića u potpisivanju Memoranduma, zanimalo je 19. rujna Mariju Sumpor, zastupnicu Nezavisne liste Zagreb.

„Vi me joj više veselite. Vi ste pročitali puno knjiga. Pa nemojte vi mene podcjenjivat. Pa nije mene mačka okotila. I ja sam završio nekakav jebivjetarski fakultet, a plus toga vodim ovaj grad dvadesetu godinu i vi bi meni  savjetovali“, samo je dio „odgovora“ kojeg je dobila uz poruku da će je angažirati kada Memorandum bude obvezujući, a do tada neka ga pusti „da radi svoj pos’o“.

„Vi pričali, ne pričali, zabavljali zagrebačku javnost sa efemernim stvarima, sa tipfelerima ja ću raditi svoj pos’o i napraviti ću Zagreb city. Ok? Svidjelo se to vama ili ne“, nastavio je Bandić. No, tu nije stao pa je dio odgovora na jednostavno pitanje glasio: „Otrijeznite se! Pa vi stalno hoćete mijenjat moju glavu, moju političku snagu, moj kliker, moju viziju. Moje ideje su sa mnom i politička snaga. Nećete je vi uzeti“.

Priča o Memorandumu tu nije stala. Na upit Mateja Mišića tko je i zašto ispravljao dijelove Memoranduma, gradonačelnik je odgovorio: „Bit ću kraći da mogu biti sadržajniji. Nije žalosno što vi ne razumijete ništa. Vi nikad memorandum niste ni vidjeli, a kamoli potpisali i o njemu govorite. Vi i vaše kolege. Vi ne da niste nikad vidjeli memorandum, vi ništa niste nikad ni napravili.“

„Moj Rudi je k’o Gianni Versace“


Zastupnika je, međutim, zasmetala gradonačelnikova ocjena njegova rada pa mu je poručio kako je puno ugovora napisao jer mu je to struka te u šali dodao i kako nije istina da ništa nije napravio jer je „prije šest mjeseci s kolegom Petekom napravio kućicu za Rudija“, gradonačelnikova psa koju je on odbio.

I tu se pipa otvorila. Najprije je Bandić pričekao da Mišić sjedne da ne bi „pao na rit“ kad čuje što mu ima reći. Što mu je imao reći?

„Prvo, što se tiče kućice moj Rudi ima ukusa. Kao i ja. On neće stanovati u bilo kakvim kućicama. Moj Rudi je estetičar. Moj Rudi je k’o Gianni Versace. I zamislite kućicu koju ste vi napravili. Pa ona liči na vas, a ne na Giannija Versacea. Pa nema šanse da Rudi legne tu. Rudi spava sa mnom na krevetu. Rudi je moj pas, ljubimac, prijatelj i on je zaslužio da spava uz mene i da ima smisao za lijepo, logički slijed stvari, uklopljenost u ambijent, spektar boja, ljepotu, estetiku, ect. Toliko o kućici“.

„Ja da imam firmu kod mene ne bi bili ni na porti“


A o Memorandumu? „Što se tiče neobavezujućeg dokumenta alias Memoranduma nisam vam ga trebao ni dostavit. I sad mi je žao što sam to napravio ali zbog vas mi nije žao da se imate s čim zabavljat. Pa vi jedino s čim i možete se zabavljati, možete se zabavljati tipfelerima. Neobavezujući dokument kojem vi dižete važnost i zaprašujete k’o ja komarce po gradu zagrebačku javnost je smiješno“, reče Bandić.

Na radne navike Mateja Mišića, osvrnuo se i početkom rujna kada je zastupnika zanimalo kada će Čistoća početi savjesno i pošteno obavljati svoj posao, kada će se početi promjenjivati Plan gospodarenja otpadom, koliko građana još nije dobilo vrećice i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada te kad će Zagreb postati europska metropola.

„Ja da imam firmu kod mene ne bi bili ni na porti“, odgovorio mu je gradonačelnik dodajući da Zagreb jest europska metropola.

SDP-ovom Saši Molanu, koji se početkom rujna raspitivao o poslovanju Turističke zajednice Grada Zagreba, gradonačelnik je dao odgovor bez odgovora.

„Kako me uštekalo, to je strašno. Vjerojatno to psihički utječe na čovjeka. Misli zastupnik da će me dekoncentrirati kad digne kartončić, ovaj svoj, a on me inspirira. To je čudo“, odgovorio je Bandić, među ostalim.

„Ne znam da li ste vi Mladena Zvonarevića imali na prvoj godini fakulteta socijalne psihologije. Iracionalno stanje svijesti zaklanja racio. Znate da je to opasno. Ne daj Bog da je to kod vas. To je opasno. To nije predinfarktno stanje, to je alarmantno stanje“, dodao je Bandić na dodatno pitanje zastupnika o poslovanju Turističke zajednice.

„Kazimir Ilijaš je toliko konstruktivan da bi ja, da četveronoške ležim, dig’o bi se“


HDZ-ovom Kazimiru Ilijašu kojeg je  zanimalo hoće li zaposleni u Gradu i Holdingu dobiti slobodan dan za prvi dan škole, uzvratio je: „Bez obzira što me zaštekalo, Kazimir Ilijaš je toliko konstruktivan da bi ja, da četveronoške ležim, dig’o bi se“.

Istodobno je Tomislavu Tomaševiću poručio da mu se divi, ali i da ga ne smatra ozbiljnim pa se s njime šali.

„Vi ste divan čovjek. Kako bi meni moglo past napamet da se ja kandidiram za Zelenu prijestolnicu Europe, a da vas ne konzultiram. Pa to su vas dezinformirali. Nemojte im svašta vjerovat. Pa nemojte, pa ja bi vas konzultirao. Ako se budem kandidirao, prije svega ću vas konzultirati“, ogovorio mu je Bandić na upit namjerava li se Zagreb kandidirati za Zelenu europsku prijestolnicu 2022. godine s obzirom da je osnovana radna skupina. Dodao je pritom da s ozbiljnim ljudima ozbiljno govori dok se s onima drugima šali. „Pa zar vi ne vidite da se ja sa vama šalim?“, zaključio je Bandić.

faktograf