Zoran Milanović dobio je sto tisuća glasova više od Kolinde Grabar Kitarović i postao novi predsjednik Hrvatske
Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske. Kandidat SDP-a na izborima u nedjelju osvojio je 52,7 posto glasova, dok je za Kolindu Grabar Kitarović glasalo 47,3 posto birača, sto tisuća manje nego za Milanovića. Bez obzira na činjenicu da je dosadašnja predsjednica osvojila sve slavonske i dalmatinske županije te Karlovačku i Sisačko-moslavačku, pokazalo se da to nije bilo dovoljno, s obzirom da je Milanović pobijedio u svim velikim gradovima, uključujući i Osijek, dosadašnju HDZ-ovu utvrdu. U Zagrebu je premoćno pobijedio s više od 70.000 glasova. Ukupno je glasalo nešto više od dva milijuna birača (55 posto), s tim da je 89 tisuća (4,3 posto) bilo nevažeće.

Zahvalivši biračima Milanović je pozvao SDP-ovce u prepunom klubu Tvornica da ne zvižde na spomen protukandidatkinje. Kazao je da je kampanja bila duga i teška, ali da od sutra kreće raditi drugačiji posao kao i da je izabran da bude predsjednik svih građana Republike Hrvatske, kako Hrvata, tako i onih koji to nisu.

– Kao premijer sam se borio za istinu. Znam da nisam bio svima po volji. Ima i onih koji nisu željeli da postanem predsjednik. Ali i s tim treba živjeti. Ima nas premalo i treba nam jedinstvo. Inzistirat ću na dijalogu, jer moramo biti svjesni da smo različiti i da imamo drukčije poglede na svijet. Onakav kakav sam bio u kampanji, bit ću i kao predsjednik. Nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali – rekao je Milanović obećavši da će surađivati sa svakom izvršnom vlašću, bez obzira koja stranka će formirati Vladu.

- Neće niti zaplotnjaštva i tajnih dilova. Za mene će sve stranke biti iste. Sve drugo je put u tiraniju i samovolju. Predsjednik Republike upravo tome treba biti brana – rekao je Milanović. Prema njegovim riječima, neće davati nerealna obećanja niti dijeliti građane, osobito po onome na što su osjetljivi, što je, kako je rekao, kao premijer nenamjerno znao napraviti. Budimo jedinstveni u različitosti, zaključio je Milanović.

Na spomen imena novog predsjednika u HDZ-ovom stožeru također su se čuli zvižduci koje je Kolinda Grabar Kitarović prekinula čestitajući Milanoviću na pobjedi.

- Tu sam da pružim ruku Milanoviću da pokažemo kako prijenos vlasti može biti civiliziran. Hrvatskoj treba stabilnost koju sam pokušala pružiti tokom ovih pet godina. Stavljala sam naglasak na naše vrijednosti, na Domovinski rat, na branitelje koji su zaslužni za našu slobodu, na nestale i poginule kao i na njihove obitelji. Najjači smo kad smo zajedno. To smo pokazali u ratu, a sada moramo pokazati i u miru. Ne vjerujte lažnim prorocima i onima koji gledaju samo vlastite interese. Cijenite ljude koji daju sebe za ovu državu. Budite zajedno i nemojte se ideološki dijeliti. Nadam se da ćemo se svi okupiti oko zajedničkih vrijednosti i konačno stvoriti modernu i tolerantnu Hrvatsku u kojoj će svatko biti odgovoran za ono što radi i da nastavimo svoj put prema EU i NATO-u brinući o Hrvatima u BiH i drugim iseljenicima. Zajedništvo je temelj budućnosti. Zato Milanoviću želim svaki uspjeh jer je to naš zajednički interes, interes Hrvatske i našeg napretka. Ja ću biti tu da vam pomognem. Ostajem u Hrvatskoj i nadam se da ćete me shvatiti ako sutra odem na 10-15 dana odmora, jer ga nisam imala pet godina – kazala je Kolinda Grabar Kitarović, poželivši svima mir i dobro.

portalnovosti