Hrvatsku potresaju političke afere koje se vrlo loše odražavaju na ekonomski razvitak države i općenito život i standard građana. O tome izvještavaju i naklapaju i mediji, i stručnjaci, inozemni faktori, pa čak i neki ministri. Da je zaista tako ne treba dvojiti jer su neki planovi i projekti zapeli ili propali a investitori zaobilaze Hrvatsku, jer tko zna u što će se još izroditi ova kriza vlast i duboke ideološke podjele?

No, ima li išta dobrog u svem ovom jadu i sramoti?

Kako ništa nije samo crno ili bijelo, pokušajmo malo promišljati i s druge strane. Istina, to pozitivno je teško opipljivo i ne nosi ekonomsku korist, ali, mogu se izvući dobre pouke. Zlu ne trebalo.

Pa krenimo redom, vjerojatno ne po važnosti:

Mediji imaju pune ruke posla, nema sezone kiselih krastavaca, a izgleda da će i ostatak godine biti vrlo bogat političkim događanjima. Cirkus kojeg se isplati pratiti jer ima stalno nove točke na programu. Vjerojatno uskoro i nove artiste, odnosno "supertalente". Uz hrvatski brod kupleraja, podvođenja, preljubništva... koji besciljno još pluta, na Jadran će doći  i kruzer za kupleraj. Mediji mogu birati u koji će zaviriti, posla će uglavnom imati napretek.

U ovoj gunguli pale su mnoge maske, zahvaljujući prvenstveno neovisnim medijima. Dok nekad glavni medij (HRT) gubi gledanost, objektivni ili "antiprotivni" dobivaju na popularnosti,  što će reći da "klijentela" ne želi frizirane i docirane vijesti. Ima i onoga kako je dobra vijest samo loša vijest, a današnje vrijeme obiluje baš takvim vijestima. Da je slika stvarno loša, dokazuje i  zabrinutost naših biskupa! Očito nisu uspjeli "produhoviti" glavne krivce!

Konačno, vjerujem da je i onaj dio pučanstva, koji je uvijek u dilemi, shvatio da zaklinjanje u domoljublje stvarno nema pokriće, i da je ta parola vrlo potrošena i izlizana, i da više iritira nego motivira. Dakako, opet zahvaljujući "zločestim" medijima, koji vrebaju na bisere političke "elite". Karamarkova predizborna obećanja da ćemo samo u svoja 4 zida smjeti govoritio što hoćemo, bila je pusta želja pa je ispao  "ćorak". Možda baš zbog te izjave, odnosno, u inat takvim stavovima. Usputna događanja (protesti građana, emisije na TV-u itd, bezobrazluci i nedovoljna educiranost političkih artista), razotkrivaju prevelik broj primitivaca u Saboru, neznalica u Vladi, ljigavaca koji nemaju čvrst stav,  pa  se sagibaju kako vjetar puše. Preslaguju glasove, igraju prljavo i ispod "žita" i čekaju svoju priliku da se dočepaju položaja. A mediji ih seciraju a da oni toga nisu svjesni, sve od silne žudnje da ih se vidi i čuje . Ima se što i vidjeti i čuti!

Valjda je i u najtvrdokornijim glavama vladajuće garniture došlo do spoznaje kako ne treba uvoziti političke "stručnjake" i supermene. Protivnici  imenovanja uvoznog premijera to su vidjeli već kod prvih "građevina", a kovači zvijezda i zagovornici njegova dolaska, sada postaju jači kritizeri i protivnici od onih prethodnih. Pakiraju mu se svi mogući grijesi, od "nedozvoljenog" kadroviranja do neznanja i nesposobnosti. Novo otkriće Amerike. Sve po onoj; "Tko bi gori, sad je doli.., kolo sreće se okreće".Od kad je to napisano a nekima nije ušlo u glavu! Možda počnu čitati pametne tekstove?

Sada je valjda barem svima jasno da "Vlada stručnjaka" zapravo znači čisti idiotski populizam, jer u takvoj vladi ministri bi morali biti samo oni koji su ministarski zanat već ispekli makar jedan mandat. Za neke ministre prava je sramota kako ne znaju u što su se upustili. Valjda su i slijepci to uočili, ili kako kaže Primina reklama; "Pametnom dosta"!

Kako vrijeme teče, prljavo rublje sve više vijori na političkom propuhu, pa su carevi već skoro pa potpuno goli. Razne "indicije" vraćaju se kao bumerang, što bi u našem narodu rekli: "Kakvog se oružja laćaš, od takvog i pogibaš"! Ali, i konj koji ugiba najviše se rita, pa možemo očekivati i povrijeđenih. Pogotovo među onima koji se vrzmaju oko tih konja.

Za vodstvo Mosta odavno se imalo "indicije" da su izdanak neke izvanjske sile koja ih instruira i određuje kako će se ponašati. Sada to govore i glavni partneri u vlasti. Samo što ne kažu koja je to "siva eminencija", izvanjska ruka s ispruženim kažiprstom?

Ako je suditi po posljednim napisima Glasa koncila, odnosno istupa urednika Miklenića, ta se ruka sama polako otkriva. Onaj koji ne sluša poruke "odozgo" prestaje biti domoljub i dobar Hrvat, jer misli samo na sebe a ne i na ostatak pučanstva. Dakle, jasna je poruka da takve treba ukloniti, pa svi oni koji se još dvoume, sada imaju nedvosmislenu  instrukciju, makar i ne čitali Glas koncila. Ljubi bližnjega svoga, ali samo ako sluša poruke "odozgo"!

No, dobra je stvar što se i ta izmaglica razbistrava, ali se nameće oštra  pouka onima "gore": Eto vam vaših domoljuba, stručnjaka, Hrvatina etc...Ne petljajte se tamo gdje vam nije mjesto jer, da ste "pravi", priznali bi i svoju odgovornost. Ne treba podsjećati na istupe visokih dužnosnika klera koji su spominjali "komunističke ralje", nenarodnu vlast i slična etkietiranja. Na koncu, zar nije Karamarko bio na instruktaži kod kardinala Bozanića prije i poslije izbora? Zašto ga sada ne zove?

U svemu ovom jadu, predsjednica se drži rezervirano, ne lupa šakom po stolu kako je obećala, ne rješava nastalu situaciju. Zapravo, polako ulazi u propisane joj gabarite. Da ne bi izgubila na popularnosti, pjevuši u mikrofon, dozvoljavajući da ju se tretira kao maskotu. Nema veze što se civilizirani "građanke i građani" snebivaju, zgražaju, što im je neugodno. Za održavanje na površini koristi naše nogometaše i nastalu euforiju za političke poruke. Pa i to je nešto!

Sve ovo daje naslutiti da će najveće preslagivanje (naučili smo novi politički izraz) nastati u HDZ-u. Na "monolitnom" saboru HDZ-a samo je jedan glas bio disonantan, (Plenković), a onda se gruda snijega počela kotrljati i povećavati. Već je dobila i blagoslov Kaptola, pa je za očekivati da će napraviti rusvaj. Za HDZ i ovu državu to bi bilo više nego dobro. Možda će ovaj "zavedeni"narod  i "zna se" čije članstvo  malo boljeiskoristiti misaone sposobnostii ako dođe do izbora! Dakako, tu još nema  garancije!