Dogodilo se ovih dana nešto što su samo najupućeniji mogli pretpostaviti: kompletan državni vrh, (predsjednica, premijer, prvi potpredsjednik Vlade, drugi potpredsjednik Vlade, ministar prosvjete...) osudili su ustaške zločine i ustašku tvorevinu NDH. Gotovo da ne povjeruješ! Nakon svih relativiziranja zločina, oglušivanja na ustaške pokliče na stadionima, prosvjednom maršu, postrojavanja crnokošuljaških "poštrojbi" itd. Odakle sada najednom toliki zaokret?

Jesu li svi funkcioneri bili na nekom seminaru iz povijesti, jesu li gledali neki dokumentarac (Sedlarov, npr.) ili su od nekoga dobili po nosu?

O seminarima i projekcijama na kojima bi prisustvovao državni vrh,  javnost nije informirana, pa je za pretpostaviti da toga nije ni bilo.

No, bilo je nešto drugo?!

U Hrvatskoj je boravio  posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta Nicholas Dean. Susreo se s predsjednicom Grabar-Kitarović. Teme razgovora bile su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama. Vjerojatno i još nešto, što građani Hrvatske "ne bi trebali" znati!

"S prašinom koju podižemo pokrivamo svoju golotinju." (Herbert Heckman)

Dogodilo se čudo. Jedan, gotovo nezabilježen događaj,  pokrenuo je lavinu "nedomoljubnih" osuda režima koji je osramotio hrvatski narod.  Podsjetimo se tih osuđujućih, emocijama "nabijenih" izjava:

" Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, izjavila je nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "

"Hrvatska Vlada, i ja osobno, osuđujemo zločine počinjene od ustaškog režima. Dan 22. travnja, dan je sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za koji je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio 'najveća ljaga' za Hrvatsku. Žao mi je što se ova prigoda umjesto za izražavanje poštovanja prema žrtvama, koristi za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu. Sve to, ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji, nego i nanosi veliku štetu Republici Hrvatskoj", izjavio je Orešković, priopćila je Vlada. 

Nemamo informaciju da  se premijer Orešković sastao s  Nicholas Deanom, no sastao se s nekim još utjecajnijim. S kompletnom obitelji bio je kod pape Franje, s kojim je razgovarao o beatifikaciji Alojzija Stepinca.

Pitanje je tko je koga uvjeravao kako je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je Jasenovac bio najveća ljaga za Hrvatsku; papa premijera ili obrnuto?

Nitko me ne može uvjeriti da su papa Franjo i posebni izaslanik Nicholas Dean s našim državnim vrhom ćaskali o travanjskom vremanu, i kao usput spominjali povratak židovske imovine i proglašenje Stepinca svetim, a da pri tome nisu oštro ukorili čelnike na pojavnosti neprimjerene u državi koja je članica EU, i na neadekvatne odgovore  državnih  institucija.

Na koncu, premijer  upozorava kako Sve to,  (odvojene komemoracije) ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji, nego i nanosi veliku štetu Republici Hrvatskoj"

"Di si bija kad je grmilo?" rekla bi poznata pjesma. Bio si na utakmici i pravio se gluh, sa svim ostalim konzumentima sportskog događaja. Vidio si snimke s protestnim okupljanjem proustaški orijentirane  skupine građana, na čelu s Tepešom, pa si se pravio nezainteresiran. Kako sada najednom, osjećaš da su podjele oko komemoracije štetne za Hrvatsku? Ili je štetno nešto drugo?

Tko je počeo odvojeno komemoriranje? Da podsjetimo zaboravne: Prošle godine, dogodio se odvojeni posjet Jasenovcu, a naslovnice kažu:

PREDSJEDNICA ODALA POČAST ŽRTVAMA U JASENOVCU

Ravnateljica SP-a ugodno iznenađena: 'Nismo imali pojma da dolazi'

A vidi sada, poziva predstavnike SNV, Židovske općine, predstavnike Roma, da se dogovore o zajedničkoj komemoraciji, pa čitamo:

"U Uredu predsjednice održan je sastanak  na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Sugovornici su se složili s inicijativom predsjednice o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o  svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u RH. Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na sklad i pronalaženje zajedničkog odgovora na te izazove, priopćeno je s Pantovčaka."
Da čudo bude još veće, i  Karamarko se  uključuje u rješavanje "nastalih" problema.

"Karamarko se u Banskim dvorima sastao s posebnim američkim izaslanikom za holokaust Nicholasom Deanom i  izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za restituciju.

Dužnosnici su razgovarali o otvorenim pitanjima povrata židovske imovine i rješavanju drugih pitanja važnih za židovsku zajednicu u Hrvatskoj."

Kojih drugih pitanja?

Konačno, ministar Šustar izjavljuje kako se u školama premalo govori o Holokaustu. Eto, svi smo najednom postali učeni, pametni, suosjećajni, antifašisti i antiustaše!.

A zapravo, svi oni koji su bili u kontaktiu sa spomenutim Nicholasom Deanom i papom Franjom, "dobili su po nosu", jer svijet vidi i znade što se kod nas događa.

To su najupućeniji ljudi mogli pretpostaviti, jer se jednoj banana državici nikad nije, i neće, dozvoliti da radi što joj se svidi, a da ostane u uglednom društvu.  Tvrdim da se jedino "šakom u nos", čelnike moglo privesti pameti.

No, nismo gotovi. Ostaju bolni zadaci.   Političke "prirepke" treba uvjeriti  da moraju zatomiti svoje proustaške ideje. Tepeš, Kovač, Bujanec etc. morati će se malo prilagoditi nastaloj situaciji. Dakako, onda ostaje pitanje njihove vjerodostojnosti ili preslagivanje u "domoljubivoj koaliciji".

Suprotnost govora nije slušanje, nego čekanje.  (Fran Lebowitz)

Bilo kako bilo, našoj političkoj vrhuški dato je do znanja da ih se prati i da će biti batina ako se ne poprave. Poslušna djeca slušaju starije, pa tako i naš politički vrh.

Na njihovu žalost, neće biti dovoljna sadašnja "udružena" tirada o zločinima u NDH, već kontinuitet ponašanja, koji će dokazivati da su promijenili stav i djelovanje. Da ne bi bilo po onoj:

"Oni koji se najviše zaklinju najmanje su iskreni. (B. Sheridan)