Može se samo zamisliti (a ponešto i dokazati) što se događalo u brodskim osnovnim školama kada je sam Gradonačelnik na sastanku s ravnateljima osnovnih škola istaknuo; zapošljavanje u gradskim školama mora biti transparentno. Trebalo bi vremena za sastaviti puzzle skandaloznih brodskih kadrovskih igara gladi. Najoštriji kritičari postojećeg stanja u zapošljavanju općenito, a naročito u obrazovnim ustanovama koje bi trebale biti moralni i zakonski primjer ostalima, sve skupa bi nazvali besramnim netransparentnim orgijanjem, korupcijom, klijentelizmom i bezobzirnim korištenjem vlastitih pozicija u funkciji usrećivanja vlastitih kandidata. Mi ćemo samo reči da je upozorenje gradonačelnika Mirka Duspare o nedopustivoj praksi koja je izmakla kontroli, došlo u krajnji čas, kako ravnateljima, tako i samom sebi.


Bez velike nade da će se mladi prosvjetni radnici ubuduće zapošljavati na temelju prihvaćenih kriterija o sposobnosti i snalažljivosti, da će biti testirani prije ulaska u školske sustave, moramo priznati da je upozorenje gradonačelnika značajan prvi korak uzmaka izvan opće koruptivne struje.


Pitamo se znači li ovaj sastanak nenadnu šansu za Ilijanu Vrbat Pejić, učiteljicu koja nakon isteka mandata dogradonačelnice ne uspijeva pronaći posao? Znači li ovaj sastanak potvrdu da je Ilijana kaznu za svoje disidenstvo platila i da su joj šanse za zapošljavanje u struci izjednačene s ostalim kandidatima? Kako kaže novinarska fraza, to će vrijeme pokazati.  


Napomena: Informacija o tomeda Ilijana Vrbat Pejić ne radi nije najsvježija. Pokušali smo izravno saznati aktualno stanje stvari, ali bez uspjeha.