Hrvatski program

4:2, red. Anđelo Jurkas
Baci se na pod, red. Nina Violić Divljaci, red. Dario Lonjak
Glava velike ribe, red. Arsen Oremović
Illyricvum, red. Simon Bogojević Narath
Nosila je rubac črleni, red. Goran Dukić
Punim plućima, red. Radislav Jovanov
Stric, red. David Kapac i Andrija Mardešić
Šesti autobus, red. Eduard Galić
Zbornica, red. Sonja Tarokić

Međunarodni program

Čudo, red. Bogdan George Apetri
Dani suše, red. Emin Alper
Ljeto kada sam naučila letjeti, red. Radivoje Andrić
Majstori od zanata, red. Neus Ballús
Mimi, red. Darijan Pejovski, Ne ostavljaj tragove, red. Jan P. Matuszyński
Nebesa, red. Srđan Dragojević
Neka bude jutro, red. Eran Kolirin
Nije loše biti čovjek, red. Dušan Kovačević
Sunce, red. Kurdwin Ayub
Vizija leptira, red. Maksim Nakonečni

 

ODLUKE OCJENJIVAČKIH SUDOVA

NAGRADE OCJENJIVAČKOG SUDA KRITIKE

Ocjenjivački sud: Dr. Martin Blaney, Susanne Gottlieb i Hrvoje Pukšec

Nagrada za najbolji film u Hrvatskom programu dodjeljuje se filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

 Nagrada ocjenjivačkog suda kritike za najbolji film u hrvatskom programu dodjeljuje se impresivnom debitantskom ostvarenju redateljice koja pokazuje veliku vještinu u radu s velikim glumačkim ansamblom, ali i sustavnosti tona u ovom potresnom prikazu osobe koja radi kompromise u svakodnevnom radnom okruženju. Film pokazuje vještu fotografiju i montažu uz izvanredno ostvarenje glumice koja se pojavljuje u gotovoj svakoj sceni.

Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu dodjeljuje se filmu Dani suše redatelja Emina Alpera.

Nagrada ocjenjivačkog suda u međunarodnom programu dodjeljuje se vizualno snažnom filmu koji se usuđuje govoriti o problemima na neuobičajen način umjesto da često poseže za alegorijom i simbolizmom. Iako je film snimljen za lokalnu publiku, njegova je poruka žurna i univerzalna te se osjeća dugo nakon posljednje slike na ekranu.

NAGRADE OCJENJIVAČKOG SUDA MEĐUNARODNOG PROGRAMA

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa: Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh

 1. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjeljuje se Snježani Sinovčić Šiškov za film Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji ide Snježani Sinovčić Šiškov za topao, srdačan i životni portret tete koja liječi generacijske i etničke razlike u ovom šarmantnom filmu o odrastanju.

 1. Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodjeljuje se filmu Dani suše redatelja Emina Alpera.

Žiri je bio oduševljen ovim napetim i vizualno zapanjujućim trilerom koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije. Uznemirujuća narativna otkrića grade se prema vrhuncu koji će publiku zasigurno držati na rubu sjedala.

 1. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se filmu Vizija leptira redatelja Maksima Nakonečnog.

Ovaj film je snažan prikaz žene vojnika koja se bori s prilagodbom svome životu nakon što je bila silovana kao ratna zarobljenica. Film autentično prenosi brutalne psihološke posljedice rata i krajnje je relevantan za naše vrijeme.

 1. Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Dani suše redatelja Emina Alpera.

Žiri je bio oduševljen ovim napetim i vizualno zapanjujućim trilerom koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije. Uznemirujuća narativna otkrića grade se prema vrhuncu koji će publiku zasigurno držati na rubu sjedala.

NAGRADA PUBLIKE

Publika je, glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića, produkcijske kuće Sense Production, s prosječnom ocjenom 4,87.

LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI 4,87 DANI SUŠE 4,59 NE OSTAVLJAJ TRAGOVE 4,58 VIZIJA LEPTIRA 4,56 NEKA BUDE JUTRO 4,51 MIMI 4,50 NIJE LOŠE BITI ČOVJEK 4,49 MAJSTORI OD ZANATA 4,47 ČUDO 4,16 NEBESA 4,02 GLAVA VELIKE RIBE 3,99 SUNCE 3,86

NAGRADE OCJENJIVAČKOG SUDA HRVATSKOG PROGRAMA

Ocjenjivački sud: Stefan Ruzowitzky (predsjednik), Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić

 1. Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Frani Homenu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova.

Možete zatvoriti oči, ali ne možete zatvoriti uši: nikad ne podcjenjujte zvuk – sjajna fotografija, sjajna gluma: a sjaje zbog sjajnog zvuka!

 1. Zlatna arena za masku dodjeljuje se Ani Bulajić Črček za film Illyricvum redatelja Simona Bogojevića Naratha.

 Jesu li Iliri, Liburni i Dalmati bolji od Apaša, Mohikanaca i Čeroka? Naravno – samo im pogledajte lica!

 1. Zlatna arena za kostimografiju dodjeljuje se Ani Savić Gecan za film Stric redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Sjajan kostim glumcu može pomoći da se nađe u svojem liku – ovi su kostimi sjajni, stilizirani izgled filma je sjajan, glumci su sjajni.

 1. Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića.

Ovo je arhetipsko lice ruralne Hrvatske! Ne – ovo je lice nevjerojatno svestranog glumca!

 1. Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

Kakva silina na ekranu! Istovremeno nas je odvratila i privukla, uplašila i nasmijala. Oduševila nas je, ali ne želimo da nam bude ravnateljica.

 1. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristici i redateljici Nini Violić za film Baci se na pod.

Želimo gledati više ovakvih osjećajnih analiza emocija i veza, ljubavi i nedostatka ljubavi, želimo gledati još briljantne glume, više genijalnih klinaca poput Brune Frketića Bajića, želimo gledati još filmova Nine Violić.

 1. Zlatna arena za montažu dodjeljuje se Borni Buljeviću za film Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

Je li ovo dokumentarni ili igrani film? Briljantna montaža prizora i zvukova te glazbe uvodi nas u taj svijet i školsku svakodnevicu pretvara u uzbudljivo i emotivno putovanje!

 1. Zlatna arena za fotografiju dodjeljuje se Stanku Hercegu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova

Kakav vatromet sjajnih vizualnih ideja! I što je još bolje: nisu čisti larpurlartizam, nego pomažu u pričanju ove sjajne priče o ponovnom okupljanju prijatelja.

 1. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Stojanu Matavulju za ulogu Siniše u filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

Svi smo imali takvog nastavnika, svi smo ga mrzili – ali volimo kad netko prikaže njegov karakter na ovako briljantan način.

 1. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Lani Barić za ulogu Vesne u filmu Glava velike ribe redatelja Arsena Oremovića.

Kad glumica osvoji ovu nagradu bez „velikih” dramatičnih scena, bez plakanja, vikanja ili živčanih slomova, onda nas je uvjerila svojom autentičnosti.

 1. Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu za film Stric redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Božić s obitelji, pečena purica, božićna jelka i darovi – samo briljantan scenarist to može pretvoriti u noćnu moru užasa, perverzija i apsurda.

 1. Zlatna arena za režiju dodjeljuje se Sonji Tarokić za film Zbornica.

U gotovo svakoj kategoriji ostvarenja u filmu Zbornica bila su izvanredna – gluma, izgled, zvuk – možda zašto što je režija bila izvanredna! 

 1. Velika zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali smo zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film!

Nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna ZAGREBAČKA BANKA dodjeljuje redateljici filma Zbornica Sonji Tarokić kojoj je ocjenjivački sud 69. Pulskog filmskog festivala u Puli dodijelio Veliku Zlatnu arenu za najbolju režiju.

Paket postprodukcijskih usluga obrade i masteringa slike i tona u iznosu od 10.000 eura TELEKING  I 100 dodjeljuje producentici filma Zbornica Ankici Jurić Tilić, kojoj je ocjenjivački sud 69. Pulskog filmskog festivala u Puli dodijelio Veliku Zlatnu arenu.

Hrvatski brand luksuznog zlatnog i srebrnog nakita ZAKS dodjeljuje:

 • komplet ženskog nakita Lani Barić, dobitnici Zlatne arene za glavnu žensku ulogu.
 • komplet muškog nakita Stojanu Matavulju, dobitniku Zlatne arene za glavnu mušku ulogu.

 

NAGRADA PUBLIKE ZLATNA VRATA

Glasovanjem za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića, produkcijske kuće Švenk d.o.o., s prosječnom ocjenom 4,57.

 

NOSILA JE RUBAC ČRLENI 4,57 ZBORNICA 4,43 ŠESTI AUTOBUS 4,39 PUNIM PLUĆIMA 4,29 DIVLJACI 4,25 BACI SE NA POD 4,20 4:2 4,04 GLAVA VELIKE RIBE 3,99 ILLYRICVM 3,92 STRIC 3,68

U Puli, 23. srpnja 2022.

Ravnateljstvo 69. Pulskog filmskog festivala

pulafilmfestival