Lovro Kuščević i Goran Marić bili su prisiljeni dati ostavke nakon što su otkrivene njihove brojne nekretninske afere. Obojica su se odmah po ostavci evakuirala pedesetak metara istočno od Banskih dvora. U sabor.

Neslužbeni klub zastupnika koji su pod istragom ili im se sudi

Ojačali su tako Kuščević i Marić jedinstveni neslužbeni klub saborskih zastupnika koji su pod istragom ili im se sudi. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kraće USKOK, počeo je provjeravati ima li u njihovim aferama dovoljno elemenata za kaznene prijave i optužnice.

No istražitelji su već poslovično spori pa će dvojica bivših ministara vrlo vjerojatno mirno dočekati kraj mandata u saborskoj hladovini. Iako nisu bili dovoljno dobri za ministre, više su nego dobri za dizače ruku u saboru, zapravo ruke ne moraju ni dizati otkako je uvedeno elektronsko glasanje. Dovoljno je da znaju stisnuti ispravni gumb na zastupničkom stolu, s čime je Tomislav Karamarko svojedobno imao ozbiljnih problema.

Sauchine dnevnice

I dok USKOK provjerava Kuščevića i Marića, prije nekoliko dana je nakon godine otezanja počelo suđenje Tomislavu Sauchi. Otezalo se nije njegovom krivicom, nego je sud izbjegavala Sandra Zeljko, suoptužena u slučaju krivotvorenja putnih naloga i isplata dnevnica. Ona se na pripremnom ročištu pojavila tek kada je sutkinja zaprijetila da će je policija privesti ne odazove li se pozivu. Nju i Sauchu tereti se da lažnim putnim nalozima ukrali 590 tisuća kuna, ali procjenjuje se da je nekadašnja tajnica vlade napravila gotovo dva milijuna kuna štete. Bivši šef ureda premijera Zorana Milanovića nakon otkrića afere je napustio SDP, saborski mandat nije vratio i uredno podržava HDZ-ovu vladu.

Brkićevo prisluškivanje

Oko potpredsjednika sabora i nekadašnjeg policajca Milijana Brkića policijski istražitelji se vrzmaju već neko vrijeme. Ispituju njegovu umiješanost u aferu SMS. Uz to, Državno odvjetništvo pokrenulo je istraživanje protiv Brkića, njegovog brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića. Sumnjiči ih se da su godinama prisluškivali četiri žene i presretali im elektroničku komunikaciju. Brkić je spominjan i u aferi s prostitucijom, spis je iz Državnog odvjetništva nestao i tek su ga nakon silne muke uspjeli rekonstruirati. Milijan Brkić, naravno, podržava HDZ-ovu vladu.

Prevario pčelare i državuVladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine te član kluba zastupnika stranke zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića, osumnjičen je za prevaru sa subvencijama pčelarima. Preko Hrvatskog pčelarskog saveza navodno je oštetio proračun za preko pet milijuna kuna izbjegavajući plaćanje lijekova za pčele. Vladimir Bilek podržava HDZ-ovu vladu.

Osuđen za prometnu nesreću

HDZ-ov zastupnik Marijan Kustić optužen je da je u lipnju 2018. godine izazvao prometnu nesreću. Imunitet mu je skinut tek u veljači ove godine. U svibnju je osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno i rok kušnje od dvije godine. Kustić, naravno, podržava HDZ-ovu vladu.

Pokušao podmititi novinara

Franjo Lucić, saborski zastupnik HDZ-a, osumnjičen je za pokušaj podmićivanja Telegramovog novinara Drage Hedla. Novinara je pokušao podmititi da ne piše o njegovim sumnjivim poslovima. Optužnica u svibnju nije ni potvrđena, ni odbačena. Franjo Lucić, razumljivo, podržava HDZ-ovu vladu.

Bivši ratni zločinac kojem se opet sudi

Apsolutni šampion u saborskom klubu osumnjičenika, optuženika i osuđenika je Branimir Glavaš. Taj saborski zastupnik bio je osuđen za ratni zločin na osam godina zatvora, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, tamo odslužio nešto kazne i vratio se kada je Ustavni sud ukinuo presudu. Sada mu se ponovno sudi za mučenje i ubijanje srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Sudi mu se zbog slučajeva Selotejp i Garaža pod čijim se nevinim imenima krije ubijanje, premlaćivanje, mučenje i bacanje u Dravu nesretnika koji su njemu i njegovim vojnicima dopali šaka. Branimir Glavaš, kada mu to odgovara, podržava HDZ-ovu vladu.

index