clock-logoRazlog zbog kojeg žene ne igraju nogomet je u tome što se jedanaest žena nikada ne bi mogle pojaviti na jednom mjestu u istoj odjeći, rekla je Phyllis Diller, ekscentrična američka komičarka poznata po vlastitom neobičnom ukusu za odijevanje i češljanje. Čudna izjava čudne žene.

Osim što postoje ženski nogometni klubovi, u dosta muških glava vrti se slična  misao. Zato nije teško shvatiti zašto nakon svake važnije utakmice, na naslovnicama pojave se ženske fotografije. Maskirane nacionalnim ili klupskim bojama, istaknutih atributa, širokog osmjeha prikazane su kao ukras održanog sportskog događaja.

Gledajući ih, muškarcima ne pada na pamet da bi žene mogle biti prisutne zbog sporta, a ne kao atrakcija za vrijeme i poslije utakmice. Zar između nekoliko tisuća prisutnih muškaraca, niti jedan zgodan, zanimljiv, maskiran ili ne maskiran tip nije vrijedan naslovne fotografije?

Bavljenje sportom ili samo praćenje istog, primjer je brige za zdravlje, zabave i razonode.  Ako zanemarimo akcidentne situacije i zadržimo se na pozitivnim stranama, nogomet jeste u većini muške populacije najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Naravno, riječ je o statistici. Ima i drugih primjera muškog roda koji ne misle tako, ali kao svaka manjina, ne ulaze u prosjek.

Međutim, dalje statistika govori kako je ženska populacija po broju zastupljenija od muške. Kako su žene emancipirane, samostalne i u mnogim vještinama sposobnije od muškaraca. Stoga bi sigurno, iz senzibilnosti prema ženskoj većini, dobra fotografija markantnog muškog gledatelja na naslovnicama, bila primjerenija.

Odmah po tom, pretpostavka o muškoj senzibilnosti pada u vodu. Iako je ravnopravnost spolova često isticana tema, njima je to samo retorička formulacija bez sadržajnog smisla.

Jer, tim muškarcima nije problem gledati atraktivne ženske fotografije, hvaliti se njima i uzdizati ih po stadionima. Problem im je kad ženu trebaju predložiti i postaviti na odgovornu poziciju, kada joj po funkciji moraju biti podčinjeni i kada trebaju provoditi poslovnu ili drugu politiku po njenom planu i programu.

S druge strane, promatrajući foto objektive u muškim rukama, nesvjesno pokazuju nam još nešto. Atraktivne snimke govore kako uz žene nogomet dobiva na važnosti i kako ženska prisutnost na utakmicama podiže sportsku atmosferu.

Tako dolazimo do zaključka da muškarcima bez žena, ni najvažnija sporedna stvar na svijetu ne bi bila najvažnija, nego samo sporedna što u stvarnosti i jeste.