Kako se moglo i pretpostaviti, ubojstvo američkog ambasadora Chrisa Stevenesa u Benghaziju imati će snažne reperkusije. SAD je poslao dva ratna razarača prema libijskim vodama dok je predsjednik Barack Obama istaknuo kako će "ubojice biti izvedeni pred pravdu". Prema Libiji su poslani razarači Arleigh Burke klase, USS Laboon i USS McFaul (na slici gore, u krupnom planu), prenosi CNN. U isto vrijeme, dok rastu tenzije u Libiji, zabilježeni su brojni veliki prosvjedi ispred američkih ambasada u Egiptu i Jemenu.

Što SAD planira sa razaračima ukoliko su informacije točne da je ambasadora Stevensa ubila gnjevna gomila? Američki dužnosnici ističu kako će brodovi predsjedniku Obami dati "fleksibilnost" ukoliko njegova administracija odluči poduzeti akcije protiv militanata u Libiji. Za sve one koji imaju ekstremno kratko pamćenje - SAD je prije svega godinu dana tim istim militantima, od kojih su mnogi povezani s terorističkim i ekstremističkim organizacijama kao što je Al-Qaeda, pomogao vojnom agresijom da se domognu vlasti i brutalno sruše vladavinu Pukovnika Muammara Gaddafija. Tada ih nitko nije nazivao "militantima", bili su to "revolucionari", čak i "borci za demokraciju".

Kada je nakon smaknuća Gaddafija počeo masovni progon pristaša diljem zemlje i kada su nove "vlasti" počele provoditi rasistički genocid nad crnačkim stanovništvom, predsjednik Obama nije rekao niti riječi. Tada su isti ubojice i ratni zločinci još uvijek bili "revolucionari". Zemlja je iz dana u dan propadala sve više u kaos. Ekstremističke skupine naoružane do zuba postale su novi autoritet, a "vlasti" u Tripoliju samo farsa za međunarodne medije.
U isto vrijeme, dok se stanovnicima Libije životni standard naglo počeo vraćati desetljećima unatrag, ogromni naftni resursi zemlje su u sigurnim rukama europskih i američkih naftnih kompanija.

Tvrdi se kako je velik prosvjed buknuo u Libiji, Egiptu i drugdje zbog uvredljivog amaterskog filma kojeg su snimili američki i židovski autori te ga prigodno objavili baš na obljetnicu terorističkog napada na New York, 11.9. No, da li je samo taj film - koji nesumnjivo i namjerno vrijeđa religijska uvjerenja Muslimana - jedini razlog ovako žestokog anti-američkog stava? Ili je samo katalizator za dugogodišnji nagomilani animozitet? Krilatica koju pojedini američki mediji vole koristiti je "zašto nas oni mrze?" - da li je ikada istima palo na pamet da bi jedan od razloga mogao biti - zato jer im je američka vojska pobila stotine tisuća nevinih civila?

U svakom slučaju, SAD je svoju vanjsku politiku do sada doveo do perfekcije po pitanju da svaki događaj - bio on po njih pozitivan ili tragičan, kao što je primjerice ubojstvo ambasadora ili napad na New York - koriste kao povod militarističke agresije. Dovođenje vojnih brodova pred libijsku obalu je nova prijetnja stanovnicima, druga u svega godinu dana. Imajući u vidu količinu agresije američke vanjske politike, može se itekako očekivati da bi ovaj incident mogao biti pokretač neke nove agresije na Libiju, možda i širu regiju sjeverne Afrike.

Štoviše, ne samo da bi mogao, nego već i jest - informacije govore kako je u Benghaziju osim ambasadora stradalo i dvoje marinaca. Što marinci rade u Benghaziju? Zar nije SAD neprestano ponavljao kako neće dovesti trupe u Libiju? U isto vrijeme danas imamo vijesti kako bespilotne letjelice već "češljaju" prostor Libije u potrazi za navedenim militantima. Koje letjelice? Od kuda? Ta ideja "javnih tajni" već polako postaje nakaradna. Postoji pregršt informacija kako je vojni konvoj u kojem se nalazio Pukovnik Muammar Gaddafi pogodila bespilotna američka letjelica, što je dovelo do njegovog zarobljavanja i neposredno zatim do brutalnog smaknuća. Tu informaciju je čak potvrdio i ruski predsjednik Vladimir Putin. No, za javnost se to "ne smije" prikazati tako, već se forsira dojam kako su pobunjenici sami ulovili i smaknuli Gaddafija. U neku ruku je slična i priča o jučerašnjem smaknuću američkog ambasadora - mediji forsiraju priču kako se Stevens "ugušio od dima" zbog požara koji je nastao u zgradi konzulata, dok u isto vrijeme slike objavljene na internetu sugeriraju kako je Chris Stevens vjerojatno bio ubijen.

Zbog ubojstva Stevenesa u Benghaziju, većina američkih diplomata povučena je iz Libije, a u Tripoli su poslani marinci kako bi čuvali zgradu ambasade.

Vijesti govore kako SAD već istražuje da li je ubojstvo Stevensa bilo "možda povezano s Al-Qaeda elementima ili simpatizerima". U isto vrijeme Obama ističe: "Raditi ćemo s libijskom vladom kako bi pronašli ubojice i doveli ih pravdi". Apsurd koji se ističe u ove dvije izjave je enorman - krenimo redom: Abdelhakim Belhadj, jedan od vođa anti-Gaddafi pobunjenika, bivši je zatvorenik američkog zatvora Guantanamo. Bio je vođa organizacije "Libijska Islamska Borbena Grupa" (LIFG - Libyan Islamic Fighting Group). Organizacija je UN rezolucijom Vijeća Sigurnosti 1267 stavljena na listu terorističkih organizacija zbog direktne veze s Al-Qaedom. Isti je predvodio napad na Tripoli, bio glavni čovjek na terenu za vrijeme NATO ofenzive u operaciji "Mermaid Dawn" te bio zapovjednik vojnog vijeća Tripolija sve do 14. svibnja 2012 kada postaje vođom političke stranke Alwattan.
Sada Obama traži pomoć "libijskih vlasti" protiv "simpatizera Al-Qaede"?
Ova dva pojma su izuzetno i duboko isprepletena, ali nekim čudom ovakvi apsurdi još uvijek prolaze - pred cijelim svijetom. Ništa drugačiji "stav" nije ni kada je riječ o Siriji gdje ključni akteri američke vanjske politike otvoreno pozdravljaju angažman terorista iz Al-Qaede koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, isto kao što su se borili i protiv Gaddafija (vidi: Jedna od najutjecajnijih američkih organizacija za vanjsku politiku: "sirijskim pobunjenicima je potrebna al-Qaeda").

 

Izvor: www.advance.hr