Kako da neopravdano povećanje cijena roba i usluga zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, očekivano ne pokušaju i prakticiraju oni koji se bave trgovinom, koji kupuju i prodaju na malo i veliko, oni koji držu trgovinu, ugostitelji, obrti i drugi, kada to, glavom i babom, pardon, glavom i bradom, čini Grad Slavonski Brod? Umjesto da bude primjer zaštite potrošača kako nalaže Zakon o uvođenju eura, Slavonski Brod ih je odlučio oštetiti neopravdanim podizanjem cijene. Gdje? Na svojim bazenima!!

Evo primjera:

Sve do kraja 2022-godine cijena jednog sata korištenja bazena za maloljetnu djecu, učenike, studente, umirovljenike, HVIDRA, osobe s invaliditetom, i nezaposlene bila je deset kuna ili 1,33 eura. Od početka 2023-e godine, prema cjeniku za navedenu kategoriju građana, cijena ulaznice zaokružena je na više – na 1,5 eura odnosno 11,30 kuna, što je povećanje od 13 posto.

Na stranici euro.hr piše: Od dana uvođenja eura do završetka razdoblja dvojnog iskazivanja cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i navedena u kuni, i to s ciljem informiranja potrošača te uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Ključno načelo uvođenja eura jest zaštita potrošača i potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti niti je opravdan razlog za povećanje cijena proizvoda!

Nema potrebe za naširoko i nadugačko iščuđavanje i moraliziranje, jer Brođani znaju, samo na primjeru katastrofalno nečistog zraka i nebrige za njihovo zdravlje, kako ne mogu očekivati fer odnos vlasti prema njima. Zato, u njihovo ime tražimo da Grad Brod vrati cijenu sata na bazenima kao što je bila! I na ovako naizgled malo, ali šićardžijsko, iskakanje mora se reagirati s velikim NE DOPUŠTAMO.