Slavonsko brodski antifašisti nekoliko puta godišnje posjećuju selo Slobodnicu gdje na ruševinama devastirane spomen grobnice polože cvijeće i upale svijeću u znak sjećanja na četvoricu od ukupno pet narodnih heroja NOB-a bivše Općine Slavonski Brod.

Ovoga ljeta nismo imali razloga negodovati, žaliti se i pisati o nemarnosti mjesnih vlasti, jer smo se ugodno iznenadili zatekavši pokošen, očiščen i uređen prostor između zgrade općine, crkve i prolaza prema školi.

Na inicijativu novoizabranih članica i članova Mjesnog odbora, desetak mladih žitelja sela svojim su rukama, svojim novcem, vlastitim alatom i uređajima, u dobrom raspoloženju, temeljito počistili, ostrugali, izribali, posjekli i uklonili suhe grane, smeće i korov dvadesettrogodišnjeg zapuštanja i nemara. Sumještani su sa velikim odobravanjem pratili desetodnevnu “dobrovoljnu omladinsku radnu akciju”, a dvojica njih su donirali dvije nove klupe.
Najveća nagrada svim “udarnicima” i donatorima je bilo otkriće 45 betonskih krugova od kojih je načinjen prilaz i prostor oko grobnice. Uzbuđenje, zbunjenost i sreća preplavila je sudionike kad su otkrili 45 imena svojih djedova, rođaka i susjeda, uklesanih u mramornoj ploči ispod blata i mahovine.

Četri biste narodnih heroja: Stjepana Sekulića–Jucka, Ivana Senjuga–Ujaka, Stjepana Funarića–Jote i Mike Babića, nestale su bez traga početkom Domovinskog rata.
Od Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Osijeka smo dobili vrlo šturi “Izvadak” SPOMENICI NOB-a I RADNIČKOG POKRETA OPĆINE, u kojem piše:

Spomenik: SPOMEN GROBNICA
Mjesto: SLOBODNICA
Lokacija: CENTAR SELA
Materijal I tehnika: MRAMOR, BRONCA
Dimenzije: ploča : 110 x 215 cm
Deskripcija obilježja: U centru Slobodnice nalazi se grobnica palih boraca sa uklesanim imenima na ploči. Neposredno iza grobnice nalaze se biste četiri heroja Slobodnice: Sekulić Stjepana, Ivana Senjuga, Funarić Stjepana i Babić Mike.
Zaključak: Okoliš je potrebno redovito održavati.
Datum: rujan 1987.

…I eto, napokon je stasala generacija mladih, obrazovanih i neopterečenih slobodničana koji žele svojoj djeci svakodnevni put u školu učiniti sigurnim, lijepim i pogodnim za kratki predah na klupi kao i svim ostalim stanovnicima mjesta i njihovim posjetiteljima.
Selo Slobodnica je i u Domovinskom ratu dalo svoju žrtvu pa je jedna od ideja da se u skoroj budućnosti izradi i postavi ploča sa imenima šestorice poginulih Slobodničana pokraj spomen grobnice kako bi imali mjesto gdje prigodom državnih praznika mogu zapaliti svijeće i cvijećem okititi mjesto koje podsjeća na mladost koja je grubo prekinuta samo radi toga što su branili svoju domovinu.

Prvi korak je napravljen! Ne treba sumnjati u odlučnost, upornost i umjeće članova i članica novog saziva Mjesnog odbora Slobodnica da bi vrlo brzo mogla biti obnovljena i ograda, a možda će netko od stanovnika darivati još po neku klupu!

Izvor: Snježana Pavelić

Slobodnica Antifašizam 3

[caption id="attachment_53637" align="alignleft" width="460"]slobodnica Antifašizam A ovako je izgledala spomen grobnica prije uređenja[/caption]