Evo čega se trebate pridržavati, bez obzira imate li pametni telefon, tablet računalo, laptop.


O baterijama u našim elektroničkim uređajima treba voditi brigu. Ali, o tome kako to učiniti internetom kola veliki broj netočnih informacija, piše tportal.

Neki od tih mitova ostatak su pravila koja su vrijedila za ranije korištene tehnologije i u stvari su štetni ako ih primjenjujete na novije baterije. Evo čega se trebate pridržavati, bez obzira imate li pametni telefon, tablet računalo, laptop.

  • Bolje je bateriju prazniti i puniti do kraja? Ne!


Starije baterije bazirane na niklu trebalo je potpuno prazniti kako bi zadržale početni kapacitet. Novije litijske baterije funkcioniraju drukčije, pa ih je bolje nadopunjavati odnosno držati punima između 40 i 70 posto kapaciteta. Izbjegavajte ih prazniti ispod 20 posto kapaciteta.
  • Visoke i niske temperature ne mogu oštetiti baterije? Varate se.


Visoke temperature mogu smanjiti kapacitet baterije, bez obzira o kojem se uređaju radi. Najviše je to izraženo kod laptopa koji obavljaju zahtjevne zadaće poput obrade videa ili grafički intenzivnih igara, ali ni smartfoni nisu imuni.

  • Ostavljajte bateriju na nula posto?


Bateriju nemojte dugo ostavljati potpuno ispražnjenom, niti ju često potpuno prazniti. Nekoliko sati nisu problematični, ali nekoliko tjedana jest. Ostavite li ju dovoljno dugo potpuno praznom, moguće je kako će u potpunosti prestati funkcionirati.

  • Pohranite uređaj na 50 posto kapaciteta.


Ostavite li bateriju potpuno napunjenu na dulje vrijeme može doći do gubitka kapaciteta i skraćenja radnog vijeka. Ako ju nećete koristiti neko vrijeme (više od šest mjeseci, kažu u Appleu), napunite ju do pola. Savjet vrijedi kako za baterije u uređaju tako i za rezervne baterije poput eksternih.

  • Baterije će prije ili kasnije prestati funkcionirati


Koliko god se dobro brinuli o njima, baterije imaju ograničen rok trajanja. Nakon nekog vremena njihov kapacitet će se početi smanjivati, prenosi tportal.


poslovni