Projektiranje prostornih rješenja obavlja se u skladu s planiranim funkcijama objekta. Ali, u praksi, tijekom korištenja površine u okviru nekog građevinskog rješenja, namjena joj se pokatkad mijenja čak u potpunu suprotnost. Iskrsla korist na temelju  prenamjene prostora daje ponekad prostoru novi smisao. U nijednom arhitektonskom uredu ne može se isplanirati ljudski odnos prema danom i zadanom u prostoru. Najjednostavniji primjer korekcije zacrtanog su travnate površine unutar kojih se nalaze isplanirane staze. Gotovo uvijek buntovna ljudska noga stvori prečace, improvizirane staze koje narušavaju krutost općeg plana, ali su praktične.

 

Jednu od takvih praktičnih promjena namjene pješačke trase uočili smo u nadsvođenom prolazu sa stubovima, sa zapadne strane zgrade u kojoj se smjestila FINA, u Zajčevoj ulici. Prolaz je jednim svojim dijelom postao sigurno parkiralište za motocikle. I tko toj novonastaloj funkciji može nešto zamjeriti ili ju čak zabraniti? Sigurni od vremenskih neprilika, uredno parkirani mopedi ne smetaju prolaznicima, a njihovi vlasnici riješili su zaštitu i čuvanje svojih prometala u gradu u kojem je to golemi problem.

 

Posjetitelje SBPeriskopa pozivamo da nam dostave, po mogućnosti ilustirane, i druge primjere prenamjene javnog prostora, primjere kršenja utabanosti kao dokaze o snalaženju građana, pa, ako hoćete, dokaze o toj specifičnoj vrsti građanske neposlušnosti.