OVIH dana puno se govori o incijativi "67 je previše" kojom se želi spriječiti rad do 67. godine. No to je gotovo pa posve nebitna tema kad u obzir uzmemo rak-ranu hrvatskog mirovinskog sustava - braniteljske penzije.

“Hrvatske vlasti odlučile su proširiti povlastice koje su odobrene ratnim veteranima i članovima njihovih obitelji, što je rezultiralo povećanjem njihovih najviših mirovina, a istovremeno je jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada". Tako glasi rečenica koja se može naći na 37. stranici izvještaja Europske komisije o Europskom semestru 2018., u kojemu se hrvatske vlasti žestoko kritizira zbog povlaštenih braniteljskih mirovina i novog Zakona o braniteljima koji je pod ministarskom palicom Tome Medveda progurala vlada Andreja Plenkovića.

EK opisuje branitelje kao "privilegiranu kategoriju": Mirovine veterana su dvostruko veće od običnih mirovina

Europska komisija u toj analizi navodi da je “zakon (o braniteljima, op.a.) koji je usvojen o studenom 2017. otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine”, te je uveo “dodatne socijalne povlastice za veterane kao i obavezu financiranja veteranskih udruženja”. Naglašavaju i da su veteranske mirovine u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina.

Nadalje, izrijekom se veterane opisuje kao “privilegiranu kategoriju” i napominje da u Hrvatskoj socijalna skrb loše funkcionira jer nije “usmjerena na najpotrebitije”, nego se novac troši na privilegirane veterane.

Veteranske privilegije su ekonomski problematične i društveno nepravedne

Iz Bruxellesa se Hrvatsku već nekoliko godina upozorava da su povlastice koje u Hrvatskoj imaju veterani i ekonomski problematične i društveno nepravedne. Primjerice, u izvještaju za Europski semestar 2016. može se pročitati i ovo: “Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. U okviru ostalih programa, koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji, primjenjuje se univerzalniji pristup.”

Europska komisija je, dakle, još prije tri godine Hrvatsku upozoravala da su “veteranske naknade u okviru posebnih programa uglavnom više od usporedivih naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. Stoga se čini da trenutačna struktura sustava ugrožava njegovu učinkovitost i u pogledu pravednosti i u pogledu primjerenosti. Stanje bi se moglo popraviti ujednačavanjem kriterija prihvatljivosti i dodatnom konsolidacijom naknada”.

Hrvatska uzima najsiromašnijima da bi dala veteranima

Dapače, EK je 2016. zaključila da se u Hrvatskoj “samo neznatan udio proračuna za socijalnu skrb troši na najugroženije skupine”, tj. da veterani dobivaju novac koji bi trebali kao pomoć od države dobivati oni najsiromašniji.

Vlada Andreja Plenkovića, koji se inače obožava pozivati na briselske izvještaje, u slučaju veteranskih mirovina i ostalih privilegija učinila je baš sve suprotno od preporučenog - mirovine i privilegije veterana i njihovih obitelji je dodatno povećala, proizvodeći tako još više nepravde u ionako nepravednom hrvatskom društvu.

Sada kada se zbog sindikalnog prikupljanja potpisa za referendum o kontroverznoj mirovinskoj reformi koju je proveo Plenkovićeva mlada nada, ministar Marko Pavić, tematika mirovinskog sustava ponovno nalazi u prvom planu u hrvatskoj javnosti, treba podsjetiti i da su privilegije veterana dio te cijele priče.

Izdvajanje za veteranske mirovine će sve više rastiPrema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, braniteljske mirovine trenutačno u Hrvatskoj prima više od 113 tisuća veterana ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71,366 veterana, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5,616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća veterana prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2,511 kuna.

Tu je i već 7 tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2,964 kune, s time da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna Republike Hrvatske.

Ukupan godišnji trošak veteranskih mirovina za 2018. godinu iznosio je 6,1 milijardu kuna, što je skoro 16 posto svih mirovinskih troškova. Stvari će postati još gore jer se prema projekcijama Ministarstva rada i socijalne skrbi očekuje da će 2025. godine ukupni godišnji trošak veteranskih mirovina iznositi čak 8,3 milijarde kuna.

Mirovinska reforma Plenkovićeve vlade: Braniteljima više, svima drugima manje

Pavićeva mirovinska reforma je u kombinaciji s Medvedovim Zakonom o braniteljima, a sve pod dirigentskom palicom premijera Andreja Plenkovića, značajnom broju hrvatskih građana smanjila mirovine koje bi u budućnosti trebali primati te im i produžila radni vijek, dok je za veterane učinjeno baš suprotno - mirovine su im povećane, a kriteriji za nasljeđivanje istih olakšani.

Plenkovićeva vlada je mirovinski sistem reformirala tako da će ubuduće većina hrvatskih građana imati manje mirovine, dok će istovremeno veterani i njihovi nasljednici imati - veće mirovine.

Isplaćuju se i tisuće mirovina pripadnicima HVO-a

Primjerice, zadnjim izmjenama Zakona o braniteljima otvoren je prostor za povećanje veteranskih mirovina i to na nekoliko načina: 1. povećanjem osnovice za minimalnu mirovinu, 2. ukidanjem odluke o smanjenju mirovina iz vremena vlade Zorana Milanovića., 3. priznavanjem dvostrukog staža za vrijeme sudjelovanja u obrani i 4. proširenjem mirovinskih prava za pripadnike HVO-a.

O takvim privilegijama ostali građani mogu samo sanjati.

Kada će se netko usuditi prikupljati potpise za referendum o veteranskim mirovinama?

Zbog svega toga se čini kako je sindikalna akcija protiv povećanja dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina promašena, jer ne pogađa rak-ranu hrvatskog mirovinskog sustava, a to je njegova inherentna nepravednost zbog nejednakog tretmana građana.

No tko bi se u Hrvatskoj usudio skupljati potpise da se ukinu nevjerojatne privilegije koje stoje iza veteranskih mirovina, a koje će ubuduće sve više i više opterećivati cijeli mirovinski sustav, sve do konačnog sloma?

Što vi mislite, treba li nam referendum o braniteljskim mirovinama? Recite nam u anketi!

index