Budući da se na popisu, u prilogu od 2005. godine, nalazi 31 novi zaposlen službenik zajedno s preuzetim javnim redarima, a da je Grad od tada do danas napustilo 28 službenika, postavlja se pitanje kako je broj zaposlenih narastao sa sedamdesetdevet (79) na osamdesetosam (88)

U povodu dvogodišnjice rada i djelovanja slavonskobrodski ogranak Hrvatskih laburista 9. veljače, održao je konferenciju za medije. Između ostalog, u priopćenju za javnost laburisti su postavili tri pitanja:

1. Koliko je grad Slavonski Brod imao zaposlenih na teret proračuna 2004 godine, a koliko ima danas? Koliko je od tada zaposlenih otišlo u redovnu mirovinu i kojim tempom su se zapošljavali?

2. Koliko su gradska poduzeća (VODOVOD,KOMUNALAC,BROD-PLIN…) zapošljavali radnika 2004 a koliko ih ima danas? Koliko je od tada zaposlenih otišlo u redovnu mirovinu i kojim tempom su se zapošljavali?

3. Kakvi su stvarni rezultati tih tvrtki i koliko su rasle cijene usluga koje nam one pružaju (voda,plin,odvoz smeća) od 2004. do danas?

Dva dana kasnije (u ponedjeljak 11. veljače), internetski portal sbplus, objavio „odgovor“ na prvo pitanje, jer su (u portalu!) „odlučili zatražiti popis svih zaposlenih u Gradskoj upravi - od njezina konstituiranja 1993. godine do danas.“ Ovako nezapamćeno munjevit odgovor Grada, pa makar preko rečenog internetskog privatno-javnog servisa, izazvao je poštovanje kod svih koji cijene brzinu reagiranja, a da o laburistima i ne govorimo.

Istovremeno, laburisti i drugi skloni provjeravanju plasiranih brojki, upitali su se jesu li iznešene činjenice točne i vjerodostojne.

Budući da se na popisu, u prilogu od 2005. godine, nalazi 31 novi zaposlen službenik zajedno s preuzetim javnim redarima, a da je Grad od tada do danas napustilo 28 službenika, postavlja se pitanje kako je broj zaposlenih narastao sa sedamdesetdevet (79) na osamdesetosam (88), naročito ako se u tekstu tvrdi da nije bilo novih zapošljavanja i da je čak ostalo osam (8) nepopunjenih radnih mjesta.

Broj je povećan za 12 posto, a još 10 posto mjesta treba popuniti. Kako je to moguće? Prema „stranačkim matematičarima“ nameće se samo jedan odgovor, a taj glasi da jedan podatak nije ispravan: ili onaj o broju novih službenika, ili onaj o obroju onih koji su otišli zbog sporazumnog raskida radnog odnosa, umirovljenja ili zbog odlaska iz nekog drugog razloga.

Koji podatak nije točan?

U podacima nedostaju i oni koji su zaposleni po ugovoru o djelu. Iznenađujući je podatak da je od 79 zaposlenih 28 otišlo ili napustilo siguran posao što je preko 35 posto.