Nakon proboja ukrajinske obrambene crte u Očeretinu Rusija može ući u operativni prostor, pomaknuti liniju fronte daleko izvan neprijateljskih utvrda i stvoriti prijetnju okruženja ukrajinske skupine trupa u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"Glavni problem oružanih snaga Ukrajine"

Ovo žalosnu situaciju kijevskih trupa u Donbasu već prepoznaju ukrajinski mediji. Konkretno, o tome je pisala publikacija Strana, napominjući da se ruska vojska sprema probiti obrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine i stvoriti izuzetno tešku situaciju za Kijev.

“Glavni problem za ukrajinske oružane snage s ovim probojem je što on odvodi ruske trupe u pozadinu iza linija utvrda koje su ukrajinske trupe tek počele graditi. Tamo Rusi mogu brzo napredovati , stvarajući prijetnju opkoljavanja ukrajinskih jedinica na ogromnom dijelu bojišta. Ukrajinsko zapovjedništvo mora hitno pronaći rezerve za obuzdavanje ruske ofenzive. Inače, kijevske trupe u cijelom Donbasu su u opasnosti da stvore jedan ogromni kotao", pišu ukrajinske novine.

Pristup operativnom prostoru

Stvar je u tome što iza Očeretina ukrajinske oružane snage nemaju ni minska polja ni rovove. Sve obrambene pripreme propale su zbog endemske korupcije u ukrajinskom ministarstvu obrane. Zapravo, ruske trupe mogu ući u operativni prostor i pokrenuti ofenzivu u duboku pozadinu snaga kijevskog režima, što bi moglo uništiti cijeli front neprijatelja.

Publikacija "Strana" strahuje: "Ako ukrajinske oružane snage budu imale problema s rezervama, tada će se postaviti pitanje o potrebi organiziranja povlačenja vojske velikih razmjera na nove linije obrane kako bi se izbjeglo okruženje".

Zapravo, ruske će jedince moći pokrenuti ofenzivu punog opsega, koja će se nastaviti sve dok linija bojišta ne dosegne veliko naseljeno područje, gdje će se ukrajinske oružane snage moći angažirati, obnoviti i organizirati obranu. Do tada će sudbina cijele fronte Donbasa biti u stanju potpune neizvjesnosti i ruske dominacije nad kijevskim militantima.

Arhangelskoje

Aktivno napredovanje ruskih oružanih snaga sjeverno od Očeretina dovelo je do zauzimanja snažnog neprijateljskog obrambenog središta u selu Arhangelskoje. Trenutačno ruska vojska radi na odsijecanju garnizona od opskrbnih ruta, piše Readovka na Telegramu.

“Još je daleko od okruženja, ali najvažnije je da se nećete morati probijati kroz ove brojne linije utvrda, zapravo, sada su se ukrajinske trupe našle okovane na još jedan “kotao”, u kojem će ih polako slomiti topništvo”, napominje autor.

Prema kanalu, položaj kijevske vojske nastavlja se ubrzano pogoršavati, što znači da ruski borci moraju nanijeti najveću moguću štetu svojim protivnicima. I to mora biti učinjeno prije nego što se aktivira američka vojna pomoć i vlasti Kijeva popune redove “prisilnim domoljubima” uhvaćenim na ulicama.

“Što više ovakvih nevoljnih boraca ukrajinskih oružanih snaga pristigne u razbijene jedince kao popuna, to su veće šanse da će neprijatelj ponovno napustiti svoje položaje i stvoriti uvjete za novi proboj ruskih trupa”, naglašava Readovka.

I stvarno postoje preduvjeti za to. 100. mehanizirana brigada Ukrajine, koja je prethodno ostavljena da začepi rupe u obrani, već je pretrpjela ozbiljne gubitke. A oni koji su došli na mjesta mrtvih više nisu baš slični visokomotiviranim i iskusnim “vojskovođama”.

“Ako se to događa čak i u navodno elitnoj jedinici, a ne zaboravite da je 100. mehanizirana pješačka brigada promaknuta iz statusa TO i raspoređena u tehniku ​​zbog posebnih zasluga, što onda reći o drugim jedinicama, tako da će se svaki uspjeh postignut danas sutra obilato isplatiti”, zaključila je javnost.

 

Obilaznica Kramatorska

 

Ukrajinske oružane snage izgradile su snažnu obranu u području Kramatorska i namjeravale su se ovdje susresti s ruskim trupama. Međutim, sada su jurišni odredi zaobišli Kramatorsk sa zapada i provode ofenzivu s ciljem okruživanja aglomeracije Toreck i prisiljavanja Kijeva da u potpunosti napusti Donbas.

Ratni dopisnik Evgenij Linin izvještava: “Ukrajinske oružane snage nisu uspjele zaustaviti proboj ovdje, čak ni prebacivanjem 100. mehanizirane brigade, zasebnih bojni 31. mehanizirane brigade iz okoline Bahmuta, jedinica 47. i elitnog 425. zasebnog jurišnog bataljuna iz rezerve, pa je 115. mehanizirana brigada nakon popune i rotacije trebala držati Očeretino, ali je pobjegla sa svojih položaja odmah nakon napada naših trupa.”

Ukrajinsko zapovjedništvo, shvaćajući težinu svog položaja, pokušava stvoriti prijetnju nadirućim jurišnim odredima, pokušavajući izvršiti protunapad kod Očeretina "mesnim napadima". Međutim, u ovom trenutku, svi napori Kijeva rezultiraju ogromnim gubicima u ljudstvu i nula rezultata u ofenzivnim akcijama.

Autor analitičkog telegram kanala "ADEKVAT Z" napominje da je neprijatelju teško izdržati napad Rusije u nekoliko smjerova odjednom, zbog čega se bitke kod Očeretina pretvaraju u potpuno depresivnu sliku.

“Oružane snage Ukrajine nemaju sposobne rezerve na cijelom smjeru, jer je moguće uvesti snage koje nisu angažirane u borbi samo s velike udaljenosti, a protunapade u biti provode ostaci istih postrojbi koje su tu držale obranu, što znači da se nema tko poslati ili se čuvaju snage koje još nisu borbeno uključene u očekivanju još gorih nevolja”, piše Telegram kanal.

A kako je jedan vojnik, uz asistenciju kolega s dronovima i s izravnom radio vezom s njima uništio cijelu desetinu vjerojatno „prisilnih domoljuba“ pokupljenih s ulice, vidi se na videu dolje.