Na Čistu srijedu Hrvati su se ispovjedili, pričestili i započeli svoj četrdesetodnevni post, spremni okrenuti novu stranicu.


Već sutradan, u četvrtak, Državni zavod za statistiku objavio je porast industrijske proizvodnje, Dinamo je u prvoj utakmici osmine finala Europa lige pobijedio veliku Benficu 1-0, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predstavio je veličanstveni projekt zagrebačkog Manhattana.

U petak je Večernji list predstavio futurističku viziju lanca Dalmapolisa, Manhattana na moru, a u istraživanju Promocije plus HDZ je sa više od 28 posto potpore birača potvrdio status uvjerljivo najjače političke stranke, na što je podsjetio i premijer Andrej Plenković, pohvalivši se na velikom stranačkom skupu u Gospiću kako je "HDZ stranka budućnosti, stranka hrvatskoga razvoja i napretka", predstavivši Ličanima i ministricu razvoja i europskih fondova: "Nije Gabrijela Žalac slučajno tu, ona za vas ima više od devetsto milijuna kuna projekata!". Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te je večeri pak svim hrvatskim ženama čestitala Međunarodni dan žena, poručivši, citiram: "Drage moje žene, vaša odlučnost je jača od svih prepreka!".

Tako je na početku korizme, prije samo petnaestak dana, izgledala čista, pobjednička i ambiciozna Arkadija Hrvatska pod suverenim vodstvom nikad jače Stranke Budućnosti: Dinamo je nezadrživo stupao ka četvrtfinalu Europa lige, nezadrživo je rasla i industrijska proizvodnja, zidali su se Manhattani po Zagrebu, Dalmaciji i Lici, a odlučnost prkosnih hrvatskih žena na čelu s Predsjednicom Arkadije bila je, kako ono, "jača od svih prepreka".

Onda je sutradan ujutro javljeno kako je u saobraćajnoj nesreći u vinkovačkoj Ulici Ćirila i Metoda stradala desetogodišnja djevojčica, koju je osobni automobil marke Peugeot udario dok je pretrčavala kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Ispostavit će se kako je djevojčica pretrpjela samo lakše ozljede - lom kostiju potkoljenice - i da neće biti težih posljedica, pa bi bezvezna i nevažna vijest o jednoj bezveznoj i nevažnoj nezgodi bila spremna za arhiviranje i zaborav, da se nije uskoro saznalo kako je djevojčicu, što je Ulicu Ćirila i Metoda neoprezno prelazila izvan pješačkog prijelaza, automobilom marke Peugeot udarila zapravo - sama ministrica razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac. "Odlučna" i, kako vidimo, "jača od svih prepreka".

Onda se ispostavilo da u Ulici Ćirila i Metoda zapravo uopće i nema obilježenih pješačkih prijelaza. Onda se ispostavilo da ni ministrica europskih fondova zapravo uopće nema važeću vozačku dozvolu. Onda se ispostavilo da ministrica važeću vozačku dozvolu nema već gotovo tri godine. Onda je uplakana ministrica nakon tri dana premijeru ponudila ostavku, pravdajući se kako to nije uradila ranije jer je bila pod šokom, potresena i rastresena. Onda je premijer Andrej Plenković galantno odbio ministričinu ostavku, s obrazloženjem da se "to s prometnom nesrećom moglo dogoditi i bilo kome drugome".

Onda se saznalo da ministrica i nije bila baš toliko šokirana, potresena i rastresena, jer je već sutradan nakon nesreće u dobrom raspoloženju kao kuma prisustvovala krštenju sina svoje najbolje prijateljice. Onda se saznalo da je najbolja prijateljica ministrice Žalac i sama prije dva i pol mjeseca u Jakšiću pregazila pješakinju. Onda se saznalo da je najbolja prijateljica ministrice Žalac pješakinju pregazila s 1.36 promila alkohola u krvi. Onda se saznalo da je najbolja prijateljica ministrice Žalac pijana pobjegla s mjesta nesreće ne pruživši pomoć stradaloj ženi. Onda se saznalo da najboljoj prijateljici ministrice Žalac to nije prvi put. Onda se saznalo da protiv najbolje prijateljice ministrice Žalac nikad nije podignuta kaznena prijava, niti joj je oduzeta vozačka dozvola.
Onda se saznalo da je na krštenje sina svoje najbolje prijateljice, samo dan nakon vlastite prometne nesreće, ministrica Žalac stigla drugim automobilom, luksuznim Mercedesom koji se ne spominje u njenoj imovinskoj kartici. Onda su novinari taj luksuzni Mercedes snimili parkiran u dvorištu njene obiteljske kuće. Onda se saznalo da je luksuzni Mercedes u dvorištu njene obiteljske kuće parkiran već dva mjeseca, i da ga cijelo vrijeme vozi suprug ministrice Žalac. Onda je ministrica Žalac objasnila da to nije njen Mercedes. Onda je ministrica Žalac pojasnila da su taj Mercedes u stvari kupili njeni otac i majka, ali da oni doma nemaju mjesta za parking, pa ga drže kod kćerke ministrice.

Onda se saznalo da je majka ministrice Gabrijele Žalac stara HDZ-ovka i kadar Nadana Vidoševića, poznata kao slavonska kraljica stečajeva, i da je samo na stečaju Županjske banke radila više od dvanaest godina, uz mjesečnu naknadu od deset hiljada kuna. Onda se saznalo da je majka ministrice Žalac šefica vukovarsko-srijemske Gospodarske komore i da joj novi Mercedes baš nije neophodan, jer vozi službenu Škodu Octaviju. Onda je ministrica Žalac objasnila da je luksuzni Mercedes zapravo kupio njen otac.

Onda se saznalo da luksuzni Mercedes kojega je kupio ministričin otac košta pedeset hiljada eura. Onda je ministrica objasnila da su njeni roditelji taj Mercedes u stvari unajmili. Onda se saznalo da mjesečni najam tog Mercedesa košta više od devetsto eura. Onda je ministrica objasnila da su ga njeni roditelji možda ipak kupili. Onda je ministrica objasnila da ga ipak samo rentaju. Onda je ministrica Žalac obećala da će svakako pitati roditelje kako su točno nabavili luksuzni Mercedes.

Onda se saznalo da je taj novi Mercedes E klase u stvari automobil iz kataloga auto-kuće u vlasništvu šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollyja. Onda se saznalo da tajkun Jolly jako dobro poznaje ministricu europskih fondova. Onda se saznalo da je tajkun Jolly Gradu Splitu prodao dvadeset Mercedesovih autobusa upravo za pare iz europskih fondova. Onda se saznalo da europske pare za taj posao tajkun Jolly ipak nije dobio od ministrice Gabrijele Žalac, nego od ministra prometa Olega Butkovića. Onda se saznalo da je u Splitu upravo u toku natječaj za još osamnaest gradskih autobusa, ovaj put baš za pare iz resora ministrice Žalac. Onda se čekalo da se vidi hoće li i na tom natječaju pobijediti šibenski tajkun Jolly, ili možda hoće.

Onda se saznalo da tajkun Jolly osim ministrice Žalac i ministra Butkovića dobro poznaje i druge ministre. Onda se saznalo da je tajkunu Jollyju kredit od petnaest milijuna eura Hrvatska banka za obnovu i razvoj dala baš dok je na čelu Nadzornog odbora HBOR-a bio današnji ministar financija Zdravko Marić. Onda se saznalo da je i ministar Marić glasao za taj kredit. Onda se saznalo da su tajkun Jolly i ministar Marić zajedno bili na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Onda je objavljena fotografija s tribina na kojoj tajkun Jolly nosi ministra Marića na ramenima. Onda se ministar nije mogao sjetiti tko mu je uopće platio putovanje u Rusiju i ulaznice za utakmice. Onda se nikad nije saznalo tko je ministru Mariću platio putovanje u Rusiju i ulaznice za utakmice.

Onda je jednog dana luksuzni Mercedes nestao iz dvorišta kuće ministrice Žalac. Onda su novinari zatražili da im ministrica Žalac jednostavnim hrvatskim jezikom objasni tko je, kada i za koji novac kupio sporni Mercedes. Onda se ministrica Žalac požalila kako je žrtva hajke i kako joj netko očito smješta. Onda je ministrica Žalac pojasnila kako joj očito smješta netko unutar HDZ-a. Onda se predsjednik Sabora Goran Jandroković otvoreno narugao s ministricom Žalac, citirajući pjesmu splitskog repera Vojka V: "Možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni?". Onda se premijer Plenković uoči izbora za Europski parlament zatekao s utegom kompromitirane ministrice koju ne može smijeniti, jer bi ispalo da je - nakon što ju je sam branio - smjenjuje samo zbog pritiska javnosti.

Tako se, da skratim - niti petnaest dana nakon što je jedna desetogodišnja djevojčica neoprezno istrčala na kolnik vinkovačke Ulice Ćirila i Metoda - čista, pobjednička i ambiciozna Arkadija Hrvatska pretvorila u kaljužu u kojoj stečajni paraziti odgajaju djecu za ministre što će bez vozačkih dozvola voziti luksuzne automobile nejasna porijekla, pa zataškavati skandale najboljih prijatelja i kumova, od onih što nekažnjeno pijani gaze ljude i bježe s mjesta nesreće, do onih što ministre vode na utakmice i nose na ramenima, pa zauzvrat dobivaju milijunske kredite i poslove. A nikad jača Stranka Budućnosti već do pola korizme ispala leglo korumpiranih kuma i kumova što se međusobno svađaju pred kamerama.

Pa na kraju još i Dinamo ispao iz Europa lige.

Pouka priče? Kućni odgoj mnogo je važniji nego što biste mogli pretpostaviti. Pripazite stoga na svoju djecu, stalno ih držite na oku i naučite ponašanju u javnom prostoru. Podučite balavce da pogledaju lijevo i desno kad prelaze ulicu.

N1