I u Slavonskom brodu, u petak, 25./26. travnja 2014. godine, po prvi puta će se održati Noć bazena.  Akcija se, provodi u cijeloj Hrvatskoj, zapravo u onim gradovima koji bazene imaju (Zadar, Vinkovci, Zadar, Zagreb, Čakovec...) a za cilj ima, čitamo marketinške poruke, promoviranje plivanja i aktivnosti u vodi kao najzdravije tjelesne aktivnosti.

Ne mora se biti naročito pronicav da bi se shvatilo da se radi o eksploataciji uspješno realizirane ideje o masovnom posjetu muzejima i knjižnicama za vrijeme kulturnih događaja Noć muzeja i Noć knjige. Ipak, razlika postoji. U bazenskim gradovima ulaz u bazene naplaćivat će se. U Zadru, na primjer, prvih sto posjetitelja imat će besplatan ulaz, dok ostali mogu kupiti ulaznicu po cijeni od svega 10 kuna, koja uključuje korištenje bazena do završetka programa, te mogućnost sudjelovanja u pratećim programima. U Slavonskom Brodu, milosti nema ni za koga, jer će se ulaz naplaćivati svima po redovnom cjeniku.

Za razliku od nekomercijalnih i neprofitabilnih otvaranja muzejskih i knjižničkih prostora, Noć bazena organizira se prvenstveno sa svrhom komercijaliziranja prostora i ostvarivanja zarade. Voliš najzdraviju tjelesnu aktivnost? Htio bi vidjeti prigodni program od 17 do 24 sata? Može, uđi, ali plati kao i uvijek, kao svih 365 dana u godini.

Noć bazena i u Slavonskom Brodu smješta se zapravo u kontekst glamuriziranja plivanja, što se postiže marketingom kojim se posjetitelji privlači u konkretan prostor (s kafićem, molim!), a ne marketingom koji je prvenstveno u funkciji zdravlja i sportskih postignuća.