U ovoj pandemijskoj tišini, dok jedna velika skupina Hrvata željno isčekuju cijepljenje, druga skupina lokalne izbore za petnaestak dana, a mi eko-aktivisti isčekujemo (završni) Zapisnik sa 8. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području grada Slavonskog Broda, održanog još tamo; 17. ožujka 2021. godine.

Saborskom odboru za zaštitu okoliša

 

Također se čeka i na tematsku sjednicu (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša oko brodskog onečišćenog zraka idr... No do toga izgleda neće tako jednostavno doći, možda zbog velikog utjecaja Ministarstva, a tko zna možda i DHMZ-a i HZJZ-a, ali svakako i same Predsjednice Odbora, gđe Sandre Benčić.

Kako vidimo, gđa Benčić je previše zauzeta svakakvim ‘političkim’ pitanjima. Ona izgleda još nije stigla shvatiti probleme Brođana i to da je brodski zrak već više od 12 godina najzagađeniji zrak u Hrvatskoj. Kao ni to da u Slavonskom Brodu uopće nije problem, je li radi Rafinerija ili ne radi? Nije slučajno da su bivši predsjednici Odbora, počev od Bačića (HDZ), preko Zmajlovića (SDP), pa do Sinčića (Živi zid) nisu nikad libili izaći u susret Brođanima i uvijek su stavili tu goruću problematiku na dnevni red Odbora.

Nikako ne smijemo ispustiti iz vida da za posljednjih nekoliko mjeseci više puta je Odboru upućen zahtjev za održavanje Tematske sjednice posvećena brodskom zraku sa strane brodskih eko-aktivista. Također su i naše dvije brodske saborske zastupnice; Ružica Vukovac (DP) i Marina Opačak Bilić (SDP) podržale održavanje takve Tematske sjednice!

Još kada znamo da velik broj zaključaka jednostavno nisu realizirana s tih (pet - šest) sjednica Odbora za zaštitu okoliša posvećena brodskom zraku, logično se postavlja pitanje zbog čega taj Odbor dalje postoji? No, bojim se da smo s ovim pitanjem otišli predaleko!

Ministarstvu, DHMZ-u i HZJZ-u

Več smo spomenuli, ali više puta smo o tome i pisali na Periskopu, kako prije 40-tak dana, nakon 2 godine i 3 mjeseca održana je 8. sjednica Povjerenstva u Slavonskom Brodu.

Na sjednici je ponovljena poznata teza Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-a i Hrvatskog zavod za javno zdravstvo da “glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte)… Značajan utjecaj na visoke koncentracije lebdećih čestica zimi imaju i meteorološki uvjeti koji doprinose akumulaciji onečišćenja nad gradom.”.

Nije da je to puno vrijedilo, ali moramo napomenuti da smo mi, eko-aktivisti i članovi Eko-lntegrala iznijeli naša zapažanja, kako od prosinca ovamo, previše toga se događalo i događa u brodskom zraku, za što jako teško naći objašnjenje. Pa neki detalji ukazuju na nekakve nerazjašnjene aktivnosti koje su izazvale i izazivaju velika onečišćenja u brodskom zraku.

Poslije toga više puta sam i uputio pisma nadležnima, na koja nitko nije reagirao; ni iz Ministarstva, ali ni iz DHMZ-a, Grada i Županije, kao ni od političara koji se pripremaju na lokalne izbore. U tim pismima ukazivao sam na podatke iz Rafinerije, na sve ono što sada zbog jednostavnijih meteoroloških uvjeta lakše je tumačit!  Riječ je o tome da se specifičan ‘standardni hod’ onečišćenja zraka lebdećim česticama PM10 u Rafineriji kontinuirano ponavlja (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/peter-tot-derd-upozorenje-politicarima-odustajem-i-ili-stavljam-u-mirovanje-ulogu-predsjednika-eko-integrala-do-kraja-lokalnih-izbora)!

Kvarovi na uređajima na brodskim mjernim postajama i sumporovodik zraku

 

O kvarovima na brodskim mjernim postajama bezbroj puta smo pisali. Posljednji put baš nedavno, 1. studenog prošle godine (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/o-kvarovima-na-mjernim-postajama-obavijesti-i-samo-obavijesti-iz-dhmz-a-3).

Najčudnije je u cijeloj priči da često o nekom velikom kvaru koji može potrajati i duže od mjesec dana, u DHMZ-u se zadovolje s objavom jedne, možda dvije rečenice (do kvara je došlo i kvar je otklonjen) na stranicama praćenja kvalitete zraka u RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

Također smo pisali i o nekim ‘nejasnim’ postupcima iz DHMZ-a (pitanje validacija podataka vezano za prizemni ozon) koji su postupci običnom smrtniku, ali i fakultetsko obrazavonoj osobi potpuno nelogični (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/jos-ponesto-o-kaznenoj-prijavi-dorh-u-zapisniku-odbora-za-zastitu-okolisa).

Sada ponovo moramo malo ozbiljnije pozabaviti s jednim kompleksnim slučajem. Ovih dana na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save ponovo je mjeren sumporovodik u zraku (vidi prilog!)! Zaista ne znam, odakle sada sumporovodik u brodskom zraku. No ja sam to prvi put i osjetio u nedjelju prijepodne. Još sam o tome i pričao svojima baš za vrijeme ručka…

To nakon što je više od mjesec dana ‘uredno’ stizala informacija iz DHMZ-a: “25.03.2021. - Došlo je do prekida u komunikaciji s postajom. Radi se na uklanjanju kvara.”.

Onda je početkom tjedna proradila mjerna postaja kod Stadiona kraj Save! Odmah smo primjetili dvije negativne stvari. Ni sada ne znam koji je od njih zabrinjavajuće?

Je li zabrinjavajuće da nedostaju podaci u intervalu 06.04. - 23.04? Ipak mi se čini, zabrinjavajuće je da najnoviji podaci nisu toliko sjajni i bajni kako su već neki Brođani u izbornoj kampanji na razglas najavili. Nažalost nike jer se ponovo pojavilo sumporovodik (H2S) u zraku(?)!

Tako samo u toku 80 sati sumporovodik više puta je bila iznad granične vrijednosti (7 µg/m3). Točnije 25 puta (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)! Što je previše, previše je! Na sreću, zaslugom kiše i vjetra brodski zrak je ipak čist!

Jedina neugodna novost da (sada) na mjernoj postaji na Jelasu imamo novi kvar: “25.04.2021 - Došlo je do kvara na automatskom analizatoru čestica (PM). Kvar će biti uklonjen u najkraćem roku.”.

I lokalnim političarima

Ne želim u ovom času pričati o lokalnim izborima. Nažalost, mi eko-aktivisti i članovi Eko-lntegrala ne sudjeljujemo u izborima, možda i svojom, ali sigurno i krivicom sustava, ali i lokalnih političara. Negdje je u medijima postavljeno pitanje koliko sada ti političari, pa i izborni programi pokrivaju zaštitu okoliša?

Znam da o ocjenjivanju lokalnih političara i tih programa ‘objektivno’ ću biti subjektivan. Da, moram reći da nisam vidio samo nekoliko programa pretendenata na lokalne funkcije. Ono što sam vidio da ‘Snaga’ ima program, također i ‘Domovinski pokret’ većim dijelom pokriva problematiku zaštite okoliša, a svi znamo, gđa Slavica Lemaić kontinuirano radi na problemima zaštite okoliša. Vjerujem da i HDZ, SDP i NL MD moraju imati svoje programe, pa ako ni zbog čega, zbog obaveze Grada oko izrade Akcijskog plana.

No bojim se da je sve to jako ‘sterilno’! Pa tako je bilo i u prošlom mandatu! Vidjeli smo kako je lokalna politika rješavala i u Gradu i u Županiju probleme zaštite okoliša, posebno zaštitu zraka. Ne samo u prošlom mandatu, nego i u posljednjih (skoro) 12 i pol godina!