Zadnji tjedan u kolovozu svojim su sjajnim izvedbama pod vedrim nebom, na prostoru ispred Kazališno-koncertne dvorane, obilježili članovi 5 gostujućih i 1 domaćeg amaterskog kazališta. Uveseljavali su doista brojnu publiku (tražila se stolica više) izvodeći tematski raznovrsne predstave i natječući se za nagrade žirija i publike na jubilarnom, petom izdanju Festivala amaterskih kazališta, popularnom FAK-u.

 

Grand prix publike je osvojilo Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom Romeo, o zašto si Romeo? Riječ je o neobičnoj predstavi, satkanoj od nekoliko kazališnih klasika, od Romea i Julije do Stolica, koja nije naišla na dobar prijem kod kazališnih kritičara. Zamjerili su Vitežanima dominaciju jednog glumca koji se pojavljivao u nekoliko raznih uloga, od Romea do Ane Karenjine. No, publici se očito svidjela  njegova gluma, koja je uistinu zasjenila sve ostale likove u toj predstavi i izazivala salve smijeha u gledalištu.

 

Nagradu žirija, pak, odnijela je predstava Ima li mrtvih? bjelovarskog kazališta Bjelokaz 1, jedna od tri predstave, uz Rekonsktrukciju i Romeo, o zašto si Romeo?, koje sam pogledao. Prvi dojam je bio odličan, isto kao i kod predstave Romeo, o zašto si Romeo?, uz jedinu razliku što se predstava bjelovarskog kazilšta iz današnje perspektive  čini puno uspješnija, odnosno jača u cjelini- od kostima, za koje je nagrađena kostimografkinja Marija Šarić, preko glume  svih sudionika u predstavi, do teme, odnosno poruke i glazbe koja je odlično ukomponirana u predstavu. Inače, riječ o antiratnoj drami u kojoj se preispituje ljudska sklonost ratovanju i ratu kao pojavi, koja u predstavi poprima apsurdne dimenzije, pa se tako događa da grupa bolničara žali za starim ratovima, u kojima je bilo krvi do koljena i u kojima su oni, bolničari, dobivali žuljeve od nošenja ranjenika na nosilima. Glazba iz filma Kosa (Hair), hipijevskog manifesta, odlučno je poslužila kao zvučna kulisa predstave, a naročito je upečatljivo bilo stupanje svih glumaca na kraju predstave u ritmu pjesme «Let the sunshine in», koju je glumac Bruno Marić, u ulozi oca glavnoga lika, i otpjevao pred kraj predstave.

 

Jedino pravo razočaranje bila je predstava Rekonstrukcija, rađena po motivima Zološke priče Edwarda Albeeja, u izvedbi Amaterskog kazališta Doma kulture Kocka Vedrine Sisak. Osim radnje koja se sastojala u, na trenutke banalnom, razgovoru dvojice protagonista, ponudila je samo osrednju glumu i tako «otjerala» dobar dio gledatelja, koji nisu uspjeli pogledati predstavu do kraja. No, s obzirom na najavu, u kojoj je rečeno da se predstava   bavi nastankom predstave i uloge gledatelja u predstavi, možda i jest problem u publici koja nije u potpunosti dokučila smisao predstave?

 

Sve u svemu, FAK je i ove godine, blagoslovljen lijepim vremenom, opravdao sva očekivanja ljubitelja kazališta, tako da se možemo nadati da će jednoga dana, na krilima FAK-a i amaterizma općenito, doći i razvoja profesionalnog kazališta u Slavonskom Brodu. Ekipa iz Satiričkog kazališta mladih, čiji su bivši članovi, a danas studenti Akademije u Osijeku, Luka Stilinović i Matej Safundžić, imali čast da predstavom u Kazališno-koncertnoj dvorani (koju su zbog velikog interese morali čak dva puta izvoditi!) zatvore ovogodišnji FAK, je to zasigurno  zaslužila!