Kolumna  Još o sukobu interesa gradonačelnika Mirka Duspare, objavljena na slavonskobrodskom news portalu sbplus, neodoljivo asocira na masni vic o Muji koji je pred svojom kućom, na snijegu, danima, svakog jutra, pronalazio ispišanom mokraćom ispisane riječi: Mujo ti si budala. Kad mu je prekipjelo, prijavio je cijeli slučaj policiji kako bi saznao tko ga izaziva i ponižava. Služba za čuvanje javnog mira i poretka u svom je laboratoriju i drugim metodama istražila cijeli slučaj. Potom je Muji stigao kratki dopis o stanju stvari, a u kojem je stajalo razrješenje: Gospodine Mujo, mokraća je od vašeg susjeda Hase, a rukopis je od vaše supruge Fate.

Slobodnom primjenom vica-metafore, koji razotkriva destruktivnu funkciju sbplusa, na navedenu kolektivno potpisanu sbplusovu kolumnu, dobiva se sljedeći razbarušeni rezultat, po ulogama: Mujo predstavlja isponižavanu brodsku javnost; Haso (njegov organ i pišalina) predstavlja gradonačelnika Slavonskog Broda, a Fata (i njena spisateljska ruka) je vlasnik sbplusa. E, da! Pasivni snijeg (medij) po kome se piš(aj)u gadosti, počesto i bez njegove volje, sva su nabrojana imena u impressumu portala, pa čak i moje malenkosti, ako se pažljivije pregleda popis zapisanih, pardon, zapišanih imena. Svojedobno je Stribor Uzelac Schwendemann iz higijenskih i principijelnih razloga zatražio od vlasnika sbplusa brisanje svog imena, što mu je, koliko znam, uspjelo na jedvite jade. Važno je istaknuti da za razliku od vica u kojem Mujo traži policijsku zaštitu, neaktivna brodska javnost i građani ipak nedovoljno snažno traže istinu i zaklon od neugodnosti koje joj se neprestano rade, a lokalne oporbene političke stranke koje bi trebale imati ulogu policije, dramatično su pasivne. Stoga će, već koliko sutra ujutro, osvanuti nova kolumna, kojom će se sbplus nekažnjeno pomokriti po javnosti i po slobodoumnim pojedinkama i pojedincima, mlazom svojih laži i provokacija.

U rečenom impressumu piše da je sbplus informativni portal koji se primarno bavi promicanjem lokalne uprave i samouprave s područja Brodsko-posavske županije. A sekundarno? Portal sbplus je visokoorganizirana apologetska, propagandistička podrška aktualnom gradonačelniku Mirku Duspari, bastion za zaštitu i čuvanje njegovog lika i djela, blagoprerušen u medijskog zaštitnika građana, perverzni amalgam informativnog djelovanja i koristoljubivog biznis-participiranja u volontaristički dodijeljenim iznosima iz kase u koju se slijevaju novci poreznih obveznika. Što se dobije zauzvrat? Ovakve revanš-kolumne napisane bez stida i srama u kojima Fata misli da osim držanja u ruci Hasine batine, zna i nešto pametno napisati. Skrećemo pozornost na to da je nekoliko lucidnih komentatora ispod kolumne uspjelo definirati o čemu se radi, te pročitati kolumnističku podmetačinu na pametan i lapidaran način.

Kolumna je u novinarskom smislu prava amaterska svinjarija, predumišljano unošenje zbunjenosti na primitivan način igranjem igrice „vruće-hladno“, odvratna verbalna dijareja kojom se pokušavaju usmraditi i uflekati nazavisni kritičari dusparijade (pa i ova medijska forma na kojoj čitate obrambeni tekst o vicu i stvarnosti) - trke bez prepona kad ju gradonačelnik trči sa svojim pulenima i kadrovskim favoritima, a s nepremostivim preponama kad ju trče nepodobni zaposlenici gradske uprave i vijećnici Gradskog vijeća. Kolumna je prava kamara poluistina, primjenjeni nemoral, farsični krešendo političkog manipuliranja u kojem se gradonačelnikova na sudu dokazana zlouporaba položaja pretvara u „pikanteriju“. Kolumna je šarena laža koja povećava stupanj i smisao kaosa u glavama onih koji vjeruju u gradonačelnikova obrazloženja ili ignoriranja medija i pojedinih vijećnica i vijećnika. Kolumna je u cjelini vulgarni pokušaj prevare čitatelja uz upotrebu difamacija u stilu: gradonačelnik je baš naš pravi, sve dok o njemu pišu tamo neki njihovi krivi.

Poput Krleže mogu izjaviti da sam, dok sam bio mlad, želio bolje uzore, a sada žalim za boljim protivnicima, u polemici, naravno. Stoga sam, zbog očajno lošeg protivnika, odustao od ulaganja energije u argumentaciju kontra navoda u kolumni napisanih na način seoske lukavosti i perfidnosti koje vrijeđaju zdrav razum. Zašto se angažirano i logički opterećivati s detaljima iznijetih besmislica? Dovoljno je (za sada gospodo, jer u pričuvi imamo i argumente bolne!) reći da se radi i opasnim kontrukcijama protiv smisla koje za pozadinu imaju upravljanje gradom kao da je švedski stol za one najbliže mu. Ispod napisanih obmanjivačkih laži nalaze se vlastodržački apetiti, nastojanja da se upravlja sudbinama ljudi, težnja za moći, zgratanje privilegija, odsustvo suosjećajnosti i moralna obamrlost i selektivnost na bazi „naši-vaši“.

Kad su suglasni mediji i vlast kao u Slavonskom Brodu, kada su u međusobnoj ljubavi (podsjeti se štioče: kita plus mokraćni rukopis!!) kao u ovom slučaju za koji zna cijeli grad, radi se o vražjem kolu u kojem nema kontrole političkih odluka i njihove primjene. To grad i građane ponižava, boli i slabi.