Stariji pamte kako su nekada, takoreći donedavno, u OOUR-ima funkcionirale Komercijala (prodaja) i Nabava. Ako se dobro sjećam, Nabava nekog OOUR-a slala bi upite o proizvodima i cijenama u Komercijalu (prodaju) neke druge firme. Komercijala bi uzvratila ponudom/predračunom, a Nabava bi poslala narudžbu, poštom/pismom ili telefaksom/teleprinterom. Roba bi se dostavljala uz otpremnicu i dostavnicu, te računom. I sve je to trajalo prilično dugo, danima ponekad. U ovo informatičko doba, princip odnosa je isti, ali nijanse su ubrzale kupovinu i prodaju. Firme (Komercijale) imaju (elektroničke) kataloge na temelju kojih Nabave mogu naručiti uslugu, proizvode. Sve to posredstvom interneta, mreže kojom je čvrsto obavijen svijet. Transakcije se obavljaju brzinom svjetlosti, mailovima, društvenim mrežama. Dostupnost je trenutačna.

Zašto ovaj uvod o proceduri trgovanja? Jer, tako se, otprilike, trebala odvijati kupoprodaja (potencijalne) suradničke robe izložene na medijskom tržištu.

Naime, kao urednik sbperiskopa pokušao sam za kolumnistu angažirati lokalnog amatera-poznavatelja filmske umjetnosti i SF književnosti, a uz pomoć messengera Facebooka - medija i za brzu komunikaciju. Inače, poznajemo se i kao redoviti posjetitelji i kupci na brodskom buvljaku. U funkciji "šefa Nabave i Komercijale portala", poslao sam mu pismo namjere, nekakvu bastardnu formu, kratku mješavinu upita i ponude. Kontaktirani drug zatražio je kratko objašnjenje, koje sam mu istog trena i poslao. Čekao sam njegovu odluku/odgovor nekoliko dana, baš kao Nabava u dobrom starom socijalizmu, dok je u meni kuhala nevjerica kako je, izgleda, čovjek još jedan od ignoranata iz lokalne tzv. polukulture. Potom sam mu suzdržano napisao: Ako sam te dobro shvatio, izostanak tvog odgovora na moju izdašnu i fer ponudu može značiti samo jedno - da ne namjeravaš biti suradnik. Ako sam i pogriješio odnosno ako se ti još uvijek predomišljaš, moram te zaustaviti i reći kako definitivno odustajem od ponude. To je reakcija na socijalno neprihvaljiv način komunikacije. U krajnjem, pristojno bi bilo da si do sad BILO ŠTO rekao/nagovijestio. Poštovao bih svaki razlog. Puno pozdrava i svako dobro. Dobro neodgojeni filmoljubac poslao mi je rugalačku ikonicu palca gore. To ti je, kad se s djecom liježe, popišan se ustaje.

Nismo, dakle, sklopili deal, a ja sam zaključio kako sam još spreman učiti, što je znak duhovne mladosti, pa makar, kao ovaj put, na svojim greškama. Njegovo znanje i zgrtanje činjenica i komparacija o filmovima, iz povijesti filma, filmologiji, znanstvenoj fantastici, kolekcionarstvo, ostat će i ubuduće na nivou nonšalantnih objava na FB, i pokretanja kinoprojektora na poziv, a ja sam se još jednom uvjerio da je samo trgovanje odnosno razmjena dobara, puno više od ponude i potražnje, kupovine i prodaje, od prometa robe. Sve će biti uspješno, tek ako je uvezano emocionalnom inteligencijom, što ja, ispada, nisam učinio. Iskustvo je bilo neuvezano. Teško je indolentnu i socijalno nepristojnu žabu u vodu suradnje natjerati. Radije će ona dopustiti da ju zmija rutine proguta, nego što će se pomjeriti skokom u spas vlastite potencijalne kreativne vrijednosti. A možda je žaba shvatila da je SBPeriskop Rodos, da se tu skače, a ne hvalisanjem po FB? Zbog toga, čini se, muk. I ja sam se prodavao tj. bio roba za četiri brodska portala, i mene su kao robu kupovala četiri brodska portala, jer sam znao gdje se skače.