Na prijedlog Odbora za imenovanje ulica, gradsko zastupstvo na čelu s gradonačelnikom prof. Vasilijem Brateljom imenovalo je 31. srpnja 1886. godine novim imenima više brodskih ulica, među njima i Ulicu Matije Mesića, koja se do tada nazivala Razsol Gasse. Ako je vjorvati „Uspomenama na stari Brod“( 1838. Godine ) I. A. Brlića, ulica je tada nosila to ime jer su se u nju naselili raseljenici iz zapadnog dijela Broda koji se rušio zbog početka gradnje nove tvrđave 1715. Godine. Na planu Broda satnika J. Hoinya iz 1870. godine Mesićeva ulica upisana je i kao Kirchen Gasse.


Mesićeva ulica najživlja i najprometnija brodska ulica, jer faktično „teče“ od groblja, preko Crnog križa do Male crkve, gdje formalno započinje, pa sve do bivše pijace na glavnom trgu. U njoj su bile brojne radione brodskih obrtnika i gostione. Počinjala je, gledajući od trga, hotelom K janjetu (kasnije Central), a završavala gostionom kod Mike Bogdana braće Damjančević. Između su bili Tri Gavrana (ranije Edouard) i Dalmatinski podrum s lijeve strane, a s desne Gostiona Franjo Posavac, Kasina, Jelen, Zlatni bunar i Kod zlatnog kokota.


U Mesićevoj uliciu su se rodili slavni hrvatski geolog Đuro Pilar i njegov brat poznati arhitekt Martin Pilar, zatim Matija Mesić, veliki hrvatski povjesničar, prvi rektor zagrebačkog sveučilišta i prvi Brođanin akademik, potom nadbiskup vrhbosanski dr. Josip Stadler čiji potupak beatifikacije je pri kraju i dr. David Bogdanović znameniti povjesničar književnosti.


U ulici su živjeli i radili broji poznati i spomena vrijedni Brođani: Aleksandar Ehrmann, utemeljitelj DI Slavonije i Tvornice strojeva, vagona i mostova U brodu, Aleksandar Holujević poznati zagrebački tvorničar likera, Josip Koprivčević, brodski kroničar i gradonačelnik, Josip Božičević prvi predsjednik udruge brodskih obrtnika, Franjo Dujmović, političar, novinar i publicist, Augustin Radinić senator, Antun Bauer, prvi propagator socijaldemokratskih ideja, Hinko Schulman jedan d najpoznatijih brodskih tiskara, praci brodske Hrvatske seljačke stranke Josip Markotić i Mijo Marbach, poznati brodski apotekar Eugen Schrepel...


Izvor: Stribor Uzelac Schwendemann: Volim Brod