Portal sbplus, koji po sistemu trajnog naloga, svojim novinarskim sastavcima prakticira redovito skidanje određenih vrijednosnih iznosa s računa stečenog ugleda političkih takmaca i protivnika dr. Mirka Duspare, aktualnog gradonačelnika Slavonskog Broda, portal koji je sklon otvorenom omalovažavanju nastojanja kritičara gradskih vlasti, na taj način čuva stražu oko gradonačelnikove političke citadele. Uostalom, zašto ne bi, kada mu iz tvrđave - uporišta, čvrsto opasane bedemima operativno-političke moći, stiže dobrodošao blagotvoran novac poreznih obveznika. Interesna povezanost rečenog news portala i prvog čovjeka gradske uprave, koja se, moram primjetiti, katkada zasniva na punom i iskrenom uvjerenju rečenog medija da je gradonačelnik sa svojim načinom upravljanja gradom, jedino, najbolje i vječno rješenje za Slavonski Brod i njegovu budućnost – općepoznata je do ozloglašenosti.

U kolumni Željke Gavranović, novinarke na plaći u sbplusu, objavljenoj pod naslovom Kako znate da dolaze izbori? Niotkud niču portali i peticije, spomenuta stražarska uloga i pozornički oprez, izraženi su kao žalosna zanatska zmešarija, kao zveketanje njene poluprazne žurnalističke „kutije s alatom“. Rutinski do banalnosti, bez spisateljskog erosa, ostajući na površini duboke teme o tome što je u politici i izbornim aktivnostima političkih aktera i funkcija za koje se nadmeće nadmoćniji: istina ili uvjerljivost, s prozirnim i slabašnim društvenim angažmanom u kaosu političkih kompeticija, neujednačeno, stilski nemušto, bez ritma i entuzijazma, bez poniranja u značaj i značenje internetske mreže - važan fenomen svakodnevice, kolumnistica je napisala tričariju, nešto beznačajno. Bila bi ta kolumna nevrijedna osvrtanja da nije detektirana kao svojevrstan tihi početak zauzimanja busije u predstojećem (pred)izbornom ratu, početak temeljen na licemjernim diskvalifikacijama potencijalnih protivnika aktualne gradske vlasti.

Mnogo je htjela, mnogo je započela kao onaj mačak iz izreke pred kojim je bila cijela teleća glava, koji je zinulo i oblizivao se, a da ju pojeo nije, jer mu je bila - malo. Tako je to kad ambicije nisu u skladu sa sposobnostima. Umjesto da je kao autorica koja mora držati do svog osobnog i novinarskog digniteta, bez puno uvjeta i primjedbi, principijelono pohvalila realizaciju ideje – kako je poželjno cvjetanje tisuća internetskih cvjetova, umjesto dobrodošlice za novopristigle predstavnike javnosti, novinarka sbplusa, s položaja vjernog stražara gradonačelnikove citadele, docira o vrbovanju, toksičkim pozicijama, prikupljanju političkih bodova za one koji potiču lako zapaljive teme itd, itd. I to piše netko tko je u ekipi koja se upravo takvim rabotama bavi. Ne možeš propovijedati ono što sam poričeš! I obratno! Ok, oprez je poželjan, jer su zloporabe moguće, ali, prvo se treba uvjeriti o čemu se radi.

Kao da news portal sbplus ima monopol na izbor i način obrade tema?! Kao da je sbplus s novcem od Duspare dobio i tapiju na cijelo brodsko internetsko dvorište?! Ž.M. osnivače i pokretače novih portala (pri tom ne daje niti jedan link!!) vidi kao ginjole nabijene na prljave političke ruke ljudi koji pljuju gradonačelnika. Portali niotkud niču, piše, kao da se radi o cvijeću zla. Ž.M. sumnja u njihove poštene namjere, čudi se što su (neki) građani nezadovoljni, podcijenjuje njihov zdrav razum i potrebu da se Brodom upravlja drukčije i bolje, da ga vode drugi i bolji. Ž.M, poslužimo se stilskom figurom, ulazi u motivaciju tamo nekih novih pjevača, umjesto da ocijeni njihove glasovne sposobnosti. U tom smislu kolumna ima funkciju odvraćanja i zaplašivanja čak. Kao takvo, štivo treba uvrstiti u zbirku novinarske kratkovidnosti i obezvrijeđivanja čitatelja. Nasreću, čitatelji su ojačali svoj imunološkki sustav za zaštitu od ovakvih naricateljskih savjetodavaca.

Umjesto čitateljskog praznika s obzirom na izuzetnu temu, s obzirom na uzbudljive događaje i situacije koji (nam) dolaze s ciljem postizanja boljitka za Brod i Brođane, umjesto novinarske strategije kojom se afirmira novo i negira ustajalo, dobili smo pajdaški pokušaj zadržavanja status quo-a, nerazumno zalaganje za postignutu vesternizaciju Hrvatske i Broda, i posredno opravdavanje rada i djelovanja lokalnog šerifa.