U svojoj kolumni koju je naslovio I dalje je aktualna zajednička tematska sjednica Gradskog vijeća i Županijske skupštine, Peter Tot-Đerđ, vodeći brodski ekološki aktivist, piše: Evo nakon što je prije nekoliko dana objavljeno da će dana 17. travnja održati sjednica Gradskog vijeća, ponovo se aktualiziralo ‘Pismo vijećnicima Gradskog vijeća’ Udruge Eko-Integral od 16. ožujka, koje je upućeno Striboru Valenti, predsjedniku Gradskog vijeća, u nadi da će se ono razmatrati na Gradskom vijeću.

Identično pismo iz Eko-Integrala je poslano Predsjedniku Županijske skupštine, pa indirektno i zastupnicima Županijske skupštine. U tim pismima su obrađene potreba i mogućnost organizacije zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku i to poslije 11 godina kontinuiranog onečišćenja zraka bez adekvatnog rješenja tog gorućeg brodskog problema!

U tim Pismima vijećnicima opisana su sva očekivanja Brođana, kao i aktivnosti koje su u funkciji poboljšanja stanja brodskog zraka i koje su odgovarajuće institucije propustile odraditi....

***

Jasno je svima da održavanjem jedne zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku puno bi pomoglo da se nakon zadnje velike stanke u rješavanju problema od godinu i pol – dvije godine krene se na dalje rješavanje ovog brodskog gorućeg problema!

Sugeriram da njegovo razložno i argmentirano nastojanje pročitate u cijelosti kako bi se (ponovo) uvjerili da se radi o pametnoj i istinskoj brizi za interese Brođana. Bez ulaženja u bit problema o kojima piše Peter u ime ekološke udruge EKO – Integral, odmah sam znao da od zajedničke tematske sjednice neće biti ništa. Naime, grad Slavonski Brod odnosno njegovo vodstvo, otvoreno sklono patroniziranju i tempiranju tema sa ciljem poveća(va)nja svog političkog rejtinga, prvenstveno zanemaruje kulturu dijaloga. Radilo se o medijima, autobusnom kolodvoru, poduzetničkoj zoni, nasipanju kamenjem ceste za Poloj... ili zagađenom zraku, javnost ima posla s jednosmjernim ignorantima i umišljenim likovima bez pokrića. Dakle, spomenuti Valenta, predsjednik Gradskog vijeća, na dva (!!) pisma ostavljena u pisarnici od strane EKO – Integrala u veljači i ožujku, nije osjetio potrebu usmeno ili pismeno odgovoriti. Nije odgovorio ni DA ni NE. Ništa. Zašto, predsjedniče? Iako je ponašanje Stribora Valente na granici nekulture, izraz odsustva kućnog odgoja i posebnog tipa prakticiranja političke nadmoći koja je ustvari čisti bezobrazluk, članovi ekološke udruge nisu na to reagirali. U raspravi s jednim potpuno neutralnim intelektualcem kada je u pitanju Rafinerija, ispušni plinovi automobila i nečisti zrak, on mi je rekao da je blokada udruge koja je trebala odgovoriti na neodgovaranje, pravo, nepatvoreno pizdenjaštvo i uskogrudnost pomiješana s jednim tipom straha. Povjerujemo li njemu, može se zaključiti da, s jedne strane, imamo nekoga tko ne vodi računa o socijalnoj pristojnosti, koji svojim zabolimekiki načinom, ponižava udrugu, a s druge imamo pizdeke koji su i kao pojedinci i kao kolektiv odlučili šutjeti, nereagirati i dati još jednu šansu pravašu gradonačelniku Duspari i njegovom partneru u vlasti, esdepeovcu Valenti. Ističem da je Peter svoje napravio, i da on nije Ka(n)tica za sve, te da ne spada u strašljivce.

Što preostaje EKO – Integralu? Pisati klubovima vijećnika i vijećnicima pojedinačno! Postoje odredbe u Poslovniku GV o obvezi sazivanja sjednica na zahtjev trećine vijecnika?! Postoji, naravno, mogućnost ponovnog ignoriranja u smislu dosadašnjeg zabolimekiki. Pišem ovo da bi građani Broda saznali s kim imaju posla. S vlašću koju se ne tiču prijedlozi i stavovi aktivista, koji su, kad je riječ o suštini problema, obrazovaniji i upućeniji nego stručne službe gradskog poglavarstva. Zašto oni ne trebaju dogovor i pomoć ekologa, možemo samo pretpostaviti. Nekompetentni ne mogu znati da su nekompetentni, jer upravo im za to nedostaje kompetencija.