U petak, 5. kolovoza mediji su objavili vijest da je iznenada umro novinar Indexa Vladimir Matijanić. Već sutradan je Matijanićeva partnerica Andrea Topić, također novinarka Indexa, na Facebooku objavila šokantan status u kojem je navela kronologiju Matijanićeva umiranja. Napisala je kako se Matijanić osjećao loše i 2. kolovoza mu je na kućnom testu utvrđen covid. Opisala je da su bili u bolnici na hitnom prijemu, ali su ih vratili kući.

Detalje o skandaloznom reagiranju liječnika, a o čemu DORH sprovodi istragu, zna cjelokupna hrvatska javnost. Od kolege novinara i prijatelja nadahnutim izrazima sućuti i priznanjima za njegovo vrhunsko pisanje, oprostili su se brojni novinski pisci. Njihove tekstove, ali i Matijanićeve, preuzimali su istaknuti mediji cijele regije i brojni lokalni portali, pa tako i sbperiskop, jer bila je to ljudska i novinarska dužnost. I nitko drugi od mjesnih slavonskobrodskih internetskih stranica.

Pokušao sam pronaći objavljene/preuzete tekstove na brodskim portalima o smrti Matijanića, uz pomoć googlea, najpametnijeg entiteta u svemiru, ali bez uspjeha. Nitko nijednom, o kolegi novinaru, o čovjeku, o tome kako i na koji način je preminuo nije objavio ništa. Ako jeste u periodu od 5. – 14. kolovoza – ispričat ću se. Možda nitko nije ni slova napisao o izuzetnom novinaru i ljudini, zbog toga što je Vladimir Matijanić pripadao nekom drugom novinarstvu kakvo se ne prakticira u Slavonskom Brodu, iz straha i komoditeta. I iz preglupog neznanja. Za podsmijeh je to i prezir.