Gotovo od prvog dana otkako je eskalirala sirijska kriza, nakon navodnog kemijskog napada koji je izveden u okolici Damaska 21-og prošlog mjeseca, američka administracija okrivila je sirijske vlasti. U ovu ratno-propagandnu operaciju uključili su se mediji, analitičari i američke obavještajne službe koje, unatoč tome što nemaju niti jedan konkretan dokaz, tvrde kako imaju "visoku sigurnost" da je sirijska vlada izvela napad.

Obama zna kako dokazi ne postoje, no ističe: "Mi smo SAD i moramo kazniti režim". Izgleda kako se danas puke ratne izjave mogu uzimati kao "dokazi", jer jučer je i Europska Unija ponovila od riječi do riječi ove neutemeljene optužbe. EU ističe kako su sada i oni "sigurni" da je "Assad izveo napad". Sigurni zbog? Zato jer Obama i Kerry tako kažu? Zato jer mediji tako kažu?

Samo jedna stvar je apsolutno sigurna u ovoj situaciji, a to je da konkretni dokazi još uvijek ne postoje i sukladno tome, iz objektivnog stajališta, obje strane mogle su biti počinitelj ovog zločina. No, ako želimo ići linijom pretpostavki i nagađanji - što Zapad upravo čini, ali pretpostavke naziva "dokazima" - daleko su veće vjerojatnosti da su kemijski napad izvele terorističke skupine s ciljem dovođenja strane vojne pomoći.

John Kerry je istaknuo kako "pobunjenici" nemaju takvih mogućnosti. Pobiti par stotina civila kemijskim otrovom? Govorimo o ogranku terorističke organizacije koja je napala New York, koja vodi sukobe od Zapadne Afrike do Azije. Reći kako "elitne" Al-Qaeda postrojbe nisu bile u stanju pobiti nekoliko stotina civila na spavanju je nevjerojatno isključivo. Štoviše, ta pretpostavka se uopće ne može javno izreći ovih dana u američkim medijima.

Da je Kerry primjerice rekao: "Kemijski napad je mogla izvesti teroristička skupina, ali mi smatramo da je napad ipak izvela sirijska vojska", to bi već bilo koliko-toliko uravnotežen stav s primjesima očekivanog svaljivanja krivnje na glavnog američkog neprijatelja, a glavni američki neprijatelj na svim prostorima je Al-Qaeda, osim u Siriji - u Siriji je glavni nepriajtelj sekularna sirijska vlast koja ima podršku naroda, kao i religijskih manjina.

Ako govorimo o dokazima za imperijalističke tendencije, onda su ovo nepobitni dokazi koji potvrđuju kako Obamina administracija želi ovaj rat više od ičega. Onaj segment javnosti koji zaista vjeruje, a znamo da takav segment još postoji, u američku brigu za ubijenu sirijsku djecu nalazi se u opasnoj zabludi. Čak i ta naivna zabluda danas je sastavni dio imperijalističkoj stroja.

Došli smo pred ovaj tragičan trenutak isključivo zbog činjenice da se prošlost zaboravlja ogromnom brzinom. Danas se to ne bi smjelo događati, ne uz toliku lakoću dostupnosti informacija. Postoje alati, postoje internet pretraživači, dovoljno je u preglednik upisati "Children of Fallujah" te pregledati arhivske fotografije. Jer danas Obamina administracija želi slikama strave prodati američkoj javnosti i zastupnicima novi rat, a slike strave - za koje u ovom slučaju postoje nepobitni dokazi glede počinitelja - proizvode već desetljećima.

U nedostatku dokaza glede aktualnog napada u okolici Damaska, Obamina administracija nastoji šokiranjem javnosti dovesti do pristanka. To je toliko puta upotrijebljena taktika, ali još uvijek uspješna. Ljudi su osjetljivi na strahote stradavanja, a mnogi ujedno i slabo upućeni. Najstrašnije i najjezivije video snimke navodnog napada u okolici Damaska, koje su prikupili s Youtube-a i drugih izvora, sada se prikazuju američkim zastupnicima u Kongresu.

Snimke ne govore tko je izveo napad, snimke samo govore da se očito desilo nešto strašno, ali one nisu nikakav dokaz koji bi okrivio sirijske vlasti. Zašto se onda prikazuju zastupnicima? Možemo li ovo nazvati bilo kako drugačije osim "psihološkim lobiranjem"? A da ne bi sve ostalo samo na mentalnom utjecaju na zastupnike, potrudio se američki CNN koji su kompletnu kompilaciju novih snimaka objavili na svojem kanalu, kako bi i ostatak američke javnosti mogao vidjeti "razloge zbog kojih treba napasti Siriju".

Američka javnost, kao i mnogi zastupnici u američkom Kongresu, pokazali su zdravi razum te se protive novom ratu. Sada se vrši direktan napad na njihov razum, nastoje ih se psihološki slomiti na način: ako ne podržite rat, vi ste djelomično odgovorni za ove strahote. Vrši se napad na logiku, ljudskost, oprez, skeptičnost i sve druge u ovom trenutku za Obaminu administraciju "nepoželjne" vrednote.

Jedan rat upravo je počeo, psihološki rat, a ovih dana on će još i snažno eskalirati diljem SAD-a. Kao glavno oružje, oružje masovne psihološke dominacije, koriste se mediji koji rade danonoćno za militarističku agendu. U SAD-u je izbio psihološki rat protiv naroda, a zapovjednici su uredništva najutjecajnijih medijskih kanala. Narod mora u ovom slučaju pružiti otpor na način da neće dopustiti da se na njih izvrši mentalni desant.

Stav američkog naroda biti će presudan. Ako se pokolebaju, još jednom, pod težinom psihološkog napada, to će biti zeleno svjetlo zastupnicima u Kongresu da mogu odobriti napad na Siriju. No, postoji nada da će ovog puta biti drugačije. Informacije su danas dostupnije, glas razuma neumoljivo se provlači kroz netradicionalne kanale i opskrbljuje napadnute dovoljnom količinom odlučnosti i ustrajnosti da ne popuste pred agresijom i da se odupru mentalnom ropstvu.Izvor: Advance