Noćni film drugi je roman mlade američke autorice Marishe Pessl. Njezin prvijenac, Uvod u fiziku katastrofe iz 2006., privukao je nemalu pozornost, a samoj autorici priskrbio etiketu literarnog wunderkinda.

Sedam godina krčkao se Pessličin drugi roman i kad se napokon 2013. pojavio u izlozima virtualnih i stvarnih knjižara, bilo je dovoljno na stražnjim koricama pročitati usporedbe s Kingom, Flynn i Larssonom, plus ono neizostavno 'Bestseller New York Timesa' na naslovnici i shvatiti kako ovdje imamo posla s hit-autoricom. Cijela stvar tako je pripremljena, zapakirana i predstavljena, pa kako se kaže – ako liči na patku, ako se glasa kao patka, onda posve sigurno i jest patka.Noćni film spoj je horora i detektivskog romana, a može se bez problema svrstati i u ono što danas zovemo 'psihološki triler'. Ili čak – 'postmodernistički triler', kako se i navodi na klapni hrvatskog izdanja.

Kad smo već kod toga, na klapni hrvatskog izdanja stoji točno ovako: "Noćni film postmodernistički je triler digitalnog doba koji je 2013. osvojio nagradu Shirley Jackson." Na stranicama The Shirley Jackson Awards kao pobjednik u kategoriji najboljeg romana naveden je Robert Jackson Bennett s romanom American Elsewhere. Noćni film Marishe Pessl uvršten je među finaliste. Ne znamo radi li se o pogrešci u prijevodu ili čemu već, ali u ovom trumpovskom svijetu alternativnih činjenica zbog ovakve jedne sitnice nikoga ne bi smjela zaboljeti glava.


Postmodernistički, psihološki triler Noćni film započinje viješću o smrti 24-godišnje Ashley Cordove, pijanistice kojoj je od ranog djetinjstva proricana sjajna budućnost i kćerke kultnog, misterioznog, Oscarom nagrađenog redatelja Stanislasa Cordove koji se već godinama ne pojavljuje u javnosti. Sve upućuje na samoubojstvo, naime Ashley je, čini se, duže vrijeme bolovala od depresije. No je li tomu baš tako?

Nekad ugledan, a danas prezren novinar Scott McGrath nije uvjeren i žarko želi istražiti slučaj. Motiva mu ne nedostaje – pet godina ranije zahvaljujući Stanislasu Cordovi njegov privatni i poslovni život pretvoren je u ruševine. Istina je ipak, doznajemo ubrzo, da je McGrath zahvaljujući vlastitoj gluposti dospio u probleme s glasovitim filmašem. Povjerovao je riječima jednog anonimnog izvora i poslije u eteru, bez ikakvih daljnjih provjera (!?) faktički pozvao na ubojstvo Cordove – te zvijeri koju je hladno stavio uz bok Charlesu Mansonu. Uslijedila je tužba i naš junak preko noći ostaje bez pozamašne svote novaca, te bez žene i kćerkice koje ga napuštaju.

Stoga se McGrath baca na istraživanje Ashleyine smrti uvjeren da će razotkriti pravu istinu i napokon se osvetiti Cordovi, te vratiti izgubljeni ugled. U početnoj fazi istrage upoznao je dvoje mladih ljudi: Hoppera koji je poznavao Ashley, možda i bolje nego želi priznati, i 19-godišnju Noru, djevojku odraslu u staračkom domu koja sanja o glumačkoj karijeri. Njih dvoje žele mu se pridružiti u istrazi i Scott nakon malo nećkanja – pristaje.

Trojka čudnovatih istražitelja pokušava rekonstruirati posljednje dane života Cordovine genijalne, talentirane, ali očigledno i problematične kćeri. Razotkrivajući dio po dio njezine priče svakako se moraju baviti i cijelom obitelji Cordova, a posebice ocem – čovjekom koji je posljednji intervju dao 1977. i poslije toga se dragovoljno zatvorio na The Peak, svoj veliki posjed okružen močvarama i šumetinama. Tamo je živio, dovodio glumce i snimao svoje mračne filmove koji su svi odreda stekli kultni status i mogu se vidjeti samo na tajnim privatnim projekcijama ili pronaći po opskurnim, gotovo nepristupačnim zakucima Interneta.

Lik Stanislasa Cordove podsjetit će vas na mnoge stvarne filmaše – Kubricka primjerice, Ferraru, Argenta, Lyncha – na detalje iz njihovih privatnih života ili scene i atmosferu iz filmova. Ipak, Cordova je mnogostruko tajanstveniji, luđi, zajebaniji, a takvi su mu i fanovi – 'cordoviti'.

Uglavnom, istraga vrlo brzo tone u pomrčinu gdje više niste sigurni gdje prestaje stvarnost, a započinju crna magija, mračnjački obredi i slične gadarije. Svi tragovi vode na – The Peak.

Na 600 stranica Marisha Pessl u nekoliko navrata pokazuje dio svog spisateljskog talenta. U dionicama kao što je primjerice ona na The Peaku, njezina mašta nadrasta autore s kojima je uspoređuju. No ima i nelogičnosti i pitanja na koja čitatelj neće dobiti odgovore. Sve je to dopušteno, legitimno i nije nužno sve nacrtati i poslužiti tom nesretnom štiocu na srebrnom pladnju, ali unutar žanrova u koje Noćni film spada – priča na ovaj ili onaj način mora biti zaokružena. I Stephen King i Larsson u svojoj čuvenoj trilogiji otvorit će mali milijun zagonetnih detalja, pravih i pogrešnih tragova, ali na koncu će sve završiti i razjasniti.

No dobro, u mogućoj filmskoj verziji Noćnog filma sve će se to izravnati i popeglati. Štivo preporučamo manje zahtjevnim poklonicima navedenih žanrova. Oni tvrdokorniji mogli bi, bojimo se, imati manje strpljenja.

Za kraj – knjiga je bogato opremljena mnoštvom screenshotova online novinskih članaka, fotografijama, kopijama policijskih izvješća i drugim sličnim dodacima što ocjenjujemo dražesnim odmakom od uobičajenog.