Ukidanjem dodatka za topli obrok službenicima i namještenicima Duspara je uspješno "izjednačio" zaposlene u kulturi i predškolskom odgoju i obrazovanju u Slavonskom Brodu sa zaposlenicima Gradske uprave u pogledu prava na topli obrok


(SDLSN, 5. ožujka 2016.) Današnjim stupanjem na snagu Pravilnika o radu službenika i namještenika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ovaj grad postao je mjestom nulte tolerancije na topli obrok. Barem kad su proračunski korisnici u pitanju.
Naime, temeljem uredovanja Upravne inspekcije, koja je konstatirala kako stalni dodatak na plaću za topli obrok ne može biti propisan kao jedan od faktora za obračun osnovne plaće u dosad važećem Pravilniku, gradonačelnik Mirko Duspara donio je novi Pravilnik kojim je izvršeno usklađivanje sa zakonom na način da je dodatak za topli obrok izbačen ne samo iz definicije osnovne plaće već i iz Pravilnika.
Naravno, Duspara nije bio u obvezi iz Pravilnika izbaciti dodatak za topli obrok u iznosu od 420,65 kuna bruto (neto oko 250 kuna), već iz definicije osnovne plaće, a da je tako razvidno je i iz odgovora Upravne inspekcije Sindikatu (dostavljen na znanje i gradonačelniku Duspari) u kojem, stoji sljedeće:
„To što je Upravna inspekcija povezala odredbe članka 38. i članka 43. Pravilnika o radu službenika i namještenika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda s odredbama članka 13. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, i ukazala na neusklađenost odredbi članka 38. predmetnog Pravilnika s odredbama Zakona, ne znači zabranu ostvarivanja prava na topli obrok službenika i namještenika."


Rješenje za usklađenje definicije osnovne plaće iz Pravilnika s pozitivnim propisima Sindikat je gradonačelniku Duspari dostavio u obliku propisivanja dodatka za topli obrok izvan definicije osnovne plaće, tj. u posebnom stavku, ilustriravši to rješenjima iz Pravilnika Općine Baška voda i Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba, koja također sadrže dodatak za topli obrok i nisu neusklađena sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.


Da dodatak za topli obrok nije suprotan Zakonu o plaćama potvrđuju i primjeri iz Baške vode i Zagreba


Međutim, Duspara se umjesto toga odlučio za ukidanje stalnog dodatka za topli obrok uz obrazloženje kako „stalni dodatak određen i definiran na način kako je bilo određeno dosadašnjim člankom,..., Pravilnika o radu , nije sukladan zakonskim propisima te ne može biti jedan od faktora za obračun plaće".
Duspara je tako nalog Upravne inspekcije za usklađenje Pravilnika sa Zakonom o plaćama zlorabio za ukidanje stalnog dodatka, iako to Inspekcija nije naložila i postao prvi slavonskobrodski gradonačelnik koji je zaposlenima u Gradskoj upravi ukinuo topli obrok, koji se tamo isplaćuje više od 20 godina i to ne kao stečevina kolektivnog pregovaranja, već pravo koje je prethodno utvrdio sam poslodavac.
S time u svezi bilo bit će interesantno saznati kako će (i hoće li) na ukidanje toplog obroka kao prava zaposlenika Gradske uprave iz 90-tih godina reagirati Dusparini koalicijski partneri iz Socijaldemokratske partije, koja, kako piše u Statutu SDP-a djeluje, između ostalog, radi ostvarivanja i zaštite prava radnika/radnica i osoba koje žive od rada i na temelju svog rada.
Sam Duspara je u lokalnim medijima ukidanje dodatka već pokušao prikazati kao posljedicu naloga Upravne inspekcije i „zaslugu" Sindikata na čije je traženje Inspekcija uredovala.
No, pravi razlog je obračun Duspare sa Sindikatom preko leđa radnika, ali i odgovor na traženje sindikata u kulturi i predškolskom odgoju i obrazovanju za izjednačavanjem s pravima zaposlenika Gradske uprave u pogledu materijalnih prava.

Ukidanjem dodatka za topli obrok službenicima i namještenicima Duspara je uspješno "izjednačio" zaposlene u kulturi i predškolskom odgoju i obrazovanju u Slavonskom Brodu sa zaposlenicima Gradske uprave u pogledu prava na topli obrok. S. Kuhar

Pročitajte još...

sdlsn