Prije pet-šest dana na adrese brodskih medija stiglo je e-pisamce, u kome piše kako XIV. Memorijal ''Ostat ću mlad - Krešimir Blažević'' itekako diše, ali da se do lipnja, iz znanih razloga, odgađa njegovo javno pojavljivanje! Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani prijatelji,

ovih dana je vrijeme XIV. Memorijala ''Ostat ću mlad - Krešimir Blažević'' koji se odgađa do lipnja 2021. zbog prisutne epidemije i epidemioloških mjera. Uvjereni smo da ćemo i ove godine, unatoč svemu, okupiti brodske rock snage s ciljem sjećanja na pjesme našeg dragog prijatelja Krešimira Blaževića i s nastojanjem da ponovo donesemo nove vrijednosti u naš Grad i Županiju.

I ove godine u pripremi imamo likovnu izložbu, radionice i akustičnu večer na kojoj ćemo, uz naše vrijedne rock autore i interpretatore poezije imati i, nadamo, goste iznenađenja.

Memorijal je do sada čuvao vrijednosti i duh ovog grada, duh prijateljstva koji nas povezuje kroz vrijeme, koji se nadamo ostvariti i ove godine, hvala Vam za podršku!

Organizacijski odbor Memorijala

Udruga ''Kameleon & Mreža''

Brodske rock snage i komandosi mira

Zaintrigirao nas je organizator-potpisnik obavijesti u vidu Udruge Kameleon & Mreža, brodskih rock snaga i komandosa mira. U medijskom smislu, preciznije, u smislu internetske prisutnosti rečena udruga takoreći je fantomska. Nema svoju internetsku stranicu s arhivom (nema dokaza o aktivnostima tijekom svog postojanja), nema popis članova, i nema „statut“ u kome piše i kako se postaje njenim članom. Zaključili smo da je Kamelenon & Mreža one man band udruga koja jednokratno nabuja nakon što joj se pridruže savjetnici i operativci samo u doba organizacije Memorijala. Usprkos temeljitim nastojanjima da saznamo tko sve čini organizatorske brodske rock snage, nismo u tome uspjeli. Koji su njihovi idejni rifovi? Najveći problem kod identifikacije zadala nam je what the fuck? sintagma – komandosi mira. Nedokučivo, kontroverzno. Miriše na new age fore & fazone, a, opet, ima u sebi nečeg bojovničog, spremnog na sukobe s prijetnjama zagovornika rata i socijalnih nejednakosti. Baš smo se namučili kako bi odgonetnuli izmišljaje organizatora, ali bez uspjeha. Valjda se radi o boom ispolitiziranoj ornamentici koja se s predumišljajem dodala jednostavnoj formuli Memorijala čiji nazivnik glasi: sjetimo se Kreše i uživajmo u (njegovoj) glazbi. Naime, organizator, koliko je poznato, nikada nije bio osporavatelj političko-domoljubnog ukalupljivanja, ni simaptizer street fighta, a ni socijalna osviještenost mu nije bila na visini da bi buncao o nekakvim komandosima mira i zauzimanjem mjesta na urbanim barikadama. Uostalom, i Krešu Blaževića je bolio organ za generaciju u tom smislu. On je bio talentirani zabavljač, pisac nadahnutih stihova, volio je mahati gitarom, a ne glumatati pobunjenog komandosa mira. Sve je radio u stilu: Ništa mi više nije važno/Našao sam dobar bend/Želim samo da sviram/Da se otkačim i to je sve. U najboljem slučaju Krešo bi se pridružio protestnim šetnjama i sjedenju na ulici. Ali, kome bi se danas pridružio, kada u Brodu ni toga nema?! Mladi se pakiraju i odlaze iz ove slavonske zabite ravni u inozemstvo, dok oni, koji drčno ostaju i odlučuju o sudbinama preostalih glava, sinovima poklanjaju zemljišta za kuće.

Vidi:

http://kulcentar.kkd-ibm.hr/kameleon-mreza/

https://facebook.com/kameleonmreza/?ref=bookmarks

Potaknuti floskulama iz rečenog pisamca, one man band udruzi, komandosima mira i ujedinjenim rock snagama, te cjelokupnoj javnosti, postavljamo sljedeća pitanja:

Što to znači da će organizator Memorijala nastojati da se ponovo donesu nove vrijednosti u naš Grad i Županiju? Koje i kakve nove vrijednosti? Zašto se organizator mentalno i prostorno ograničava na „naš Grad i Županiju“? I što je to, uopće, županija? Kakvo je to pridržavanje termina nategnuto-uhljebničkog teritorijalnog poretka? Zašto se te nove vrijednosti, ma što god bile i značile, ne donesu u regiju, cijelu zemlju, regiju, pa i region, ako hoćete?

Možete li protumačiti smjelu tvrdnju da je Memorijal je do sada čuvao vrijednosti i duh ovog grada, duh prijateljstva koji nas povezuje kroz vrijeme, koji se nadamo ostvariti i ove godine? Na koji način (je) Memorijal čuva(o) vrijednosti i duh ovog grada? Što je duh Broda? Koje su to vrijednosti za čuvanje? Što je to brodskost? Po čemu se Brod uopće razlikuje od ostalih gradova? I/ili ne razlikuje, što je još važnije? Koji duh prijateljstva, koji, koje to „nas“ povezuje kroz vrijeme?

Možete li objasniti prešutno pristajanje vas organizatora na poziciju ni vrit ni mimo?  Niste ni za osmišljeno afirmiranje lokalne kulture, a ni za shortcutove prema „Smart Cityju“. Lokalne vrijednosti su veoma važne, inspirativne u smislu identiteta i motivacije za uzdizanje grada. I time Brod privlači kreativce. Što je sa zalaganjem za dugoročno planiranje? Tako se spašavaju sudbine mladih. Počela je i traje Četvrta industrijska revolucija pred našim očima, a mi imamo gradsku vlast kojoj su svetinje mješalica i beton. Komandosi mira, primajući novac od nje, vi podržavate staro, potrošeno i koje nije u duhu Krešine poetizacije stvarnosti, promjena i ljubavi.