Treba istaknuti da su postignuti rezultati vrhunski s obzirom na uvjete. Djeca ne samo da treniraju u lošim uvjetima,  nego se cjelokupna nastava tjelesne i zdravstvene kulture održava u neadekvatnim uvjetima. Ako se u obzir uzmu tvrdnje da se veličina nekog društva vidi po njegovom odnosu prema njegovim najslabijim pripadnicima, onda je Brod pao na ispitu veličine.

 

U razdoblju od 4. do 06. svibnja u Gradu Poreču trajalo je Državno prvenstvo Školskih  Športskih Društava za učenike s intelektualnim teškoćama u razvoju.

 

Kao predstavnici OŠ „Milan Amruš“, a ujedno Broda i Županije, na natjecanja  išli su učenici: Zoran Artmagić, Vineto Gushani, Suad Hajrizi, Katarina Marković, Ana Pergl i Adisa Redžepi. Voditelji su bili Aleksandar Lukić i Josip Gašparac.

 

Natjecatelji koji su se natjecali u plivačkim disciplinama natjecali su se u bazenu "Kantrida" u Rijeci, dok su natjecatelji iz atletike nastupali na Gradskom stadionu "Poreč". S obzirom na opće slavonskobrodske uvjete predstavnici Broda natjecali su se samo u atletici.

 

Postignuti su rezultati :

 

 

- U 6. disciplini, utrci na 400 m za LMR mlađe muške Zoran Artmagić je osvojio 5. mjesto sa 01:16,1 min, a Vineto Gushani 6. mjesto. sa 01:22,5 min.

 

 

 

 

- U  7. disciplini, utrci na 400 m za LMR starije muške Suad Hajrizi osvojio je 4. mjesto s 01:08,2 min.

 

 

 

- U 12. disciplini,  bacanju loptice za LMR mlađe ženske Katarina Marković osvojila je srebro sa 22,84 m, Adisa Redžepi 6. mjesto s 16,57 m, a Ana Pergl 7. mjesto s 11,81 m.

 

- U 15. disciplini, skoku u dalj s mjesta za LMR mlađe muške Zoran Artmagić osvojio je 13. mjesto s 167,00 cm, a Vineto Gushani 20. mjesto s 143,00 cm.

 

- U 16. disciplini tj. skoku u dalj sa zaletom za LMR starije muške Suad Hajrizi je osvojio 5. mjesto sa 440,00 cm.

 

- U 18. disciplini, skoku u dalj s mjesta za LMR mlađe ženske Katarina Marković osvojila je zlato sa 200,00 cm, Ana Pergl 12. mjesto s 126,00 cm i Adisa Redžepi 13. mjesto također s 126,00 cm.

 

 

Ekipa je bila smještena u hotelu Delfin u Zelenoj laguni, gdje su u petak navečer bile organizirane karaoke za djecu i domjenak za voditelje, a u subotu navečer nastupi plesnih skupina, dodjeljivanje priznanja, svečano zatvaranje i na kraju disco za djecu.

U nedjelju ujutro bio je organiziran izlet u Poreč gdje su posjetili Eufrazijevu katedralu, prošetali rivom i starim gradom. Zatim su otišli u Pazin gdje je voditelj Gašparac organizirao posjet obiteljskom gospodarstvu Bažon koji su ih primili iznimno ljubazno. S obzirom da je ženska glava kuće Slavonka, osim istarskih specijaliteta posluženi su i sa slavonskim kolačima. Voditelj koji nije vozio je probao odlične voćne rakije i vina. Zatim su produžili u Labin gdje su šetali po starom gradu. Uslijedio je povratak kući.

 

Manje lijepe stvari su da su morali posuditi kombi od Kluba Regoč, jer su školski kombiji u takvom stanju da s njima ne bi bili u stanju doći na odredište. Država ne želi platiti popravak kombija, jer kažu da oni plaćaju benzin, plaće vozačima i redovne servise, te da bi troškove većih popravaka morala snositi lokalna uprava. A Grad i Županija se prepucavaju: Grad odgovara da naknadu troškova traže od Županije, a Županija uzvraća da traže od Grada.

 

Treba istaknuti da su postignuti rezultati vrhunski s obzirom na uvjete. Djeca ne samo da treniraju u lošim uvjetima,  nego se cjelokupna nastava tjelesne i zdravstvene kulture održava u neadekvatnim uvjetima.

Ako se u obzir uzmu tvrdnje da se veličina nekog društva vidi po njegovom odnosu prema njegovim najslabijim pripadnicima, onda je Brod pao na ispitu veličine. I to u svakom pogledu od svih dosadašnjih ekipa na vlasti. Inače, prostor škole je privremen, već punih 40 godina. Jedina su škola u gradu kojoj nije dozvoljeno da upiše vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi. Čovjeku dođe da zaplače od muke kad vidi kakve zgrade imaju Centri i škole u Koprivnici, Osijeku, Kutini,  svugdje, uostalom, ali, postignuti rezultati učenika i nastavnika kompenziraju postojeće loše uvjete za rad.

Državno prvenstvo ŠŠD za ucenike s intelektualnim teškocama u razvoju. Milan Amruš Slavonski Brod