U petak, 7. rujna, s početkom u 14 sati, u dvorani Gradske knjižnice je održana javna tribini u organizaciji Brodskog ekološkog društva, Zelene akcije  i Građanske inicijative za čist zrak. Na tribini se raspravljalo o projektima i aktivnostima koje utječu na okoliš u Slavonskom Brodu, te mogućem utjecaju osviještenih građana na te projekte i aktivnosti.

 

Tribinu je uvodnim riječima otvorio Peter Tot-Đerđ, suradnik našeg portala i predsjednik Inicijative, objelodanivši podatke o čistoći zraka u Slavonskom Brodu, koji nam ne pružaju razloga za veselje, jer, među ostalim neugodnostima, primijećeno je da koncentracija ozona gotovo svakodnevno prelazi dopuštene granice. Također je spomenuo i obećanje Vlade o gradnji druge mjerne postaje koja bi omogućila bolje praćenje kvalitete zraka. Ante Nikolaš, član Inicijative je na to dodao da je nužno i bolje informiranje građana kao preduvjet jačanja civilnog sektora, ključnog u borbi za čist zrak. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je nakon toga obavijestio prisutne  o naporima koje Grad poduzima i od kojih većina nije urodila plodom.

 

Predstavnici Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode i Državnog hidrometeorološkog zavoda su iznijeli stručno viđenje problema, te ponovili obećanja o gradnji druge mjerne postaje. Prema njihovim tvrdnjama, zrak je u Slavonskom Brodu među najzagađenijima u Hrvatskoj, ali budući da je hrvatski zrak među najčišćima u Europi, situacija i nije tako strašna, kao što se na prvi pogled može činiti zbog smrada. Predstavnici  Zavoda za javno zdravstvo su jednim dijelom potkrijepili njihove, za nas građane Slavonskog Broda, uvredljive i besmislene tvrdnje, rekavši kako još nije poznato utječe li kvaliteta zraka doista na zdravlje ljudi (osim akutno, i to samo ako osoba boluje od astme ili drugih bolesti respiratornog sustava), te da će za istraživanje utjecaja zraka na zdravlje biti potrebno oko 20 godina, koje neki od nas, ako se ovako nastavi, neće ni poživjeti. Prema riječima jedne od članica Inicijative, koja je iz publike promatrala tribinu, ali se javila za riječ, ne moramo se ni fizički razboljeti, kada ćemo ionako poludjeti od smrada i zatvaranja u domove.

 

Zaključak tribine je da bez detaljnih istraživanja, kojima bismo utvrdili stvarne izvore onečišćenja (za što je neophodna druga mjerna postaja) i bez  pritiska na Ministarstvo zaštite okoliša, koje bez imalo osjećaja odgovornosti pere ruke i prebacuje odgovornost na Ministarstvo vanjskih poslova, koje je samo mediji koji povezuje Ministarstvo zaštite okoliša RH i BIH, odnosno povjerenstva utemeljena kako bi se pozabavila ovim problemom, neće biti pravog pomaka. Predstavnik Zelene akcije, Tomislav Tomašević je možda i najbolje sažeo upute za rješavanje ovog problema koji se ne razlikuje puno od sličnih problema s kojima su se suočavali građani Siska i Duge Rese (osim po bilateralnom karakteru), rekavši da pitanje rafinerije mora postati jedno od ključnih pitanja u dijalogu između dvaju zemalja, uz bok, odnosno mnogo važnije od pitanja koridora kroz Bosnu, a posebice Velikog i Malog Škoja.