U studenom na stranicama Građanske inicijative za čisti zrak u Slavonskom Brodu (https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) na društvenim mrežama puno smo pisali o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i to u bliskoj prošlosti.

Pisali smo o detaljima na kojima smo naišli među ‘uspomenama’ iz FB arhive; o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10 mjerene na brodskim mjernim postajama na Jelasu i kod Stadiona uz Savu u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Također smo pisali i o dopisima koji su upućeni iz Slavonskog Broda od građanskih akcija i ekoloških udruga i koji su onda rezultirali dopisima iz Ministarstva zaštite okoliša i/ili Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, upravi Rafinerije nafte Brod.

Nažalost, ti dopisi vrlo rijetko su rezultirali nekakav odgovor, a ako je ipak stiglo neko pismo iz Rafinerije, u njemu se nijekala odgovornost Rafinerije za onečišćen brodski zrak!

Tako je prije 4 godine (u studenom 2015.) u odgovoru iz Rafinerije povodom dopisa tadašnje predsjednice Povjerenstva, Marije Sćulac Domac generalnom direktoru Rafinerije Brod, A. J. Getingeru stojalo:

„… evidentno je da u naznačenom vremenskom periodu 'Rafinerija nafte Brod' a.d. nije ni u kom smislu mijenjala svoj višemjesečni režim rada, stoga ne možemo Vam potvrditi odakle su navedena zagađenja.“.

To je samo jedan detalj o načinu u dosadašnjoj ‘suradnji’ uprave i same Rafinerije s Brođanima, Gradom Slavonski Brod i institucijama Republike Hrvatske. Da posebno ne referiramo o sastancima saborskog Odbora za zaštitu okoliša koji su bili posvećeni problemima u Slavonskom Brodu. A takvih sastanaka već je bilo pet… Tada je iznova i iznova ustanovljavano da hrvatska strana rijetko ima, ili jednostavno nema povratne informacije o provedenoj modernizaciji u Rafineriji u Bosanskom Brodu.

A onda je prije tjedan dana na bosansko-hercegovačkim portalima (https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Djokic-Rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/570569?fbclid, https://www.capital.ba/djokic-rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/?fbclid, itd.) objavljeno i tako je u Vladi RS i 'zvanično' potvrđeno, baš kako smo mi u Eko-Integralu cijelo vrijeme  tvrdili:

“... Rafinerija nafte u proizvodnji od polovine sljedeće godine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da očekuje da će se Rafinerija nafte u Brodu vratiti u proizvodnju sredinom iduće godine i da se trenutno radi na remontu postrojenja.”.

Vidi se, u Vladi RS i u Rafineriji nafte Brod sve se zna. No pitanje je kakvim informacijama raspolažu institucije RH? Također veliko je pitanje dokle je stiglo s plinofikacijom Rafinerije, a i s prenamjenom produktovoda od Slobodnice do Rafinerije? Neki aktivisti tvrde da ni ‘prva lopata nije zabodena u zemlju’...!

U međuvremenu u posljednje vrijeme sve se češće na mjernoj stanici u Rafineriji u Bosanskom Brodu mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i to i 5 - 6 sati u kontinuitetu i iznad 120 µg/m3, a i iznimno visoke satne koncentracije, pa i od 255,8 µg/m3 (vidi grafikon RNB)!

Sve to vrlo negativno utječe na brodski zrak. Nakon dužeg vremena na brodskim mjernim postajama dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 ponovo su oko i iznad 50 µg/m3 (vidi grafikon SB1), što je granična vrijednost za krupnije lebdeće čestice PM10 na dnevnoj razini! Ali mjere se i vrlo visoki dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5, napr. od 62,76 µg/m3!!!

Sve ove promjene najbolje se vide na redizajniranom grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša. Vidi se da 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ne da je iznad 25 µg/m3 (Poor - onečišćen zrak), nego da već dva dana i iznad 50 µg/m3 (Very poor - jako onečišćen zrak)!

Nažalost, kako se vidi i dalje se nastavlja i u Bosanskom i Slavonskom Brodu s ponovnim onečišćenjem zraka lebdećim česticama. Što je posebno opasno zbog zdravlja Brođana!

Očigledno je da se nešto čudno događa u Rafineriji! No baš sada, krajem mjeseca studenog vrijedi ponovo provjeriti kakvo je ove godine stanje zraka u Slavonskom Brodu obzirom na stanje kada je Rafinerija u zadnjih deset godina intenzivno radila!

Ono što se vidi uspoređujući podatke za mjesec rujan, listopad i studenog s mjerenjima iz prošlih godina, da su podaci iz ovogodišnjih mjerenja zaista pokazuju veliko poboljšanje stanja. Naročito ako je riječ o koncentraciji lebdećih čestica, ali i sumporovodika, sumporov dioksida i benzena…

Ove godine (u ta tri mjeseca) srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prosjek od ta tri mjeseca) na mjernoj postaji Jelas iznosila oko 16 µg/m3, dok prošlih godina prosjek u istom intervalu bio je puno veći i to svake godine iznad 20 µg/m3: 2018. godine 21; 2012. godine 23; 2013. i 2014. godine 24; 2017. godine 25; 2015. godine 26; a 2016. godine 38 µg/m3!

Važno je primijetiti da u u ta tri mjeseca dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je krajem listopada i studenog bio nekoliko puta iznad 25 µg/m3 i od toga samo dva puta (o čemu smo već i govorili) iznad 50 µg/m3 (vidi grafikon SB1)! Dok u prethodnim godinama riječ je o puno češćim onečišćenjima, tako napr.  u 2016. godini dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 nevjerojatni 17 puta je bio iznad 50 µg/m3!!!

Kako smo to i ranije ustanovili, ovo ukazuje na to da je Rafinerija nafte Brod za vrijeme intenzivne prerade nafte, obzirom na ostale (lokalne) zagađivače, bio je i biti će i dalje veliki, dominantni zagađivač ovih prostora!!!