U školskoj je knjižnici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ 24. listopada 2014. održan noćni čitateljski susret. To je početak projekta Tulum s(l)ova koji je pokrenula školska knjižničarka iz Ivanca Draženka Stančić, Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Cilj je ovog projekta promoviranje čitanja iz užitka, čitanja temeljenom na slobodnom izboru čitatelja.

Središnja aktivnost noćnog susreta bila je ceremonijalno čitanje koje se odvijalo u romantičnoj atmosferi zamračene knjižnice uz svjetlost svijeća i baterijskih lampi. Sudjelovalo je jedanaest učenika osmih razreda i četiri nastavnika i stručnih suradnika. Svaki je sudionik pročitao odabrani prozni ulomak ili pjesmu. Popis djela za ceremonijalno čitanje bio je raznolik i zanimljiv: Galeb Jonathan Livingston Richarda Bacha, Sijač sreće Božidara Prosenjaka, Kod kuće je najgore Ephraima Kishona, Vanda Silvije Šesto, Mama Leone Miljenka Jergovića, Melem za dušu Jacka Canfielda. Tu su bile i pjesme Dragutina Tadijanovića, Josipa Pupačića, Miroslava Krleže, Renate Panić Jurjević, Jacquesa Préverta, Zvonimira Goloba, Ivana Gundulića i Delimira Rešickog.

Budući da u Tulumu s(l)ova sudjeluju mnoge osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, jedna od zanimljivosti tijekom susreta bila je ostvarena virtualna komunikacija skypom s II. OŠ „Vrbovec“ i s OŠ Frana Krste Frankopana iz Osijeka. Osim čitanja i virtualnog razgovora sudionici noćnog čitateljskog susreta su se zabavili igrajući kviz Jeopardy, igru Pogodi tko sam te pjevajući karaoke. Susret je završio oko 22:30 sati.

Međutim, ovaj nesvakidašnji događaj samo je početak realizacije projekta jer sada slijede nove aktivnosti. Naime, kako bi se projekt ostvario u potpunosti, potrebno je najmanje triput održati javno čitanje u lokalnoj zajednici. Tako će učenici, sudionici ovoga projekta u sljedećoj godini odlaziti čitati u razne institucije, udruge i poduzeća.

Tulum slova 2Tulum slova 3