Svojevremeno sam, pročitavši da više ljudi smrtno nastrada u svojim kupatilima, nego što nastrada putnika u avionskim nesrećama, bio iznenađen ovom vjerovali ili ne statistikom. Ali, kada netko tvrdi da više automobila bude oštećeno na parkiralištima, dok miruju, nego na cestama, u prometu, to me nimalo ne iznenađuje. Iz iskustva znam da je po automobil i njegovu intaktnost veća opasnost biti poredan poput sardina na označenim jestima, nego što je to vožnja po gradu. U vožnji se pazi i na sebe i na druge, a na parkiralištu je koncentriranost vozača smanjena, što je preduvjet za brojno struganje i deranja lima.

Međutim, normalno odvijanje prometa nezamislivo je bez rasterećenja u vidu parkirališta – prostora za ostavljanje vozila. Promet u mirovanju skoro da je jednako važan kao i konfliktni cestovni prijevozni zahtjevi. Parkirališta u Brodu ima nedovoljno, nisu adekvatno uređena. Vozila se najviše parkiraju u trakama za parkiranje na dovoznim cestama koje su uske i neprohodne, što ono reče poštar F., kao debelo crijevo.  Ustvari, on kaže „šupak“, ali ja nisam htio prostačiti. Iz ove slikovite kvalifikacije izdvajamo parkirališta ispred robnih centara. Doduše, ona jesu uređenija, ali na njima upravo vreba pogibelj za nedirnutost laka i lima automobilskih karoserija, jer su vozači pijani od žudnje da kupuju, kupuju i kupuju, ili od nestrpljivosti da brzo odu kući i razmotaju sve što su na akcijama ušićarili.

Vozače koji moraju zaustaviti svoje limene ljubimce, spašavaju privatna parkirališta. Dobro pozicionirana kao ovo na fotografiji u Štamparevoj ulici, tik do gradske tržnice, omogućavaju da se posao nabavke namirnica obavi bez većih problema. Za parkiranje plaćaju se obligatne tri kune po satu, isto kao i na parkiralištima koje je zaposjeo glavni gradski koncesionar. Samo što je ovo parkiralište NASA u odnosu na gradska parkirališta na razini parnog stroja. No, gdje god da se parkirate veoma su vjerojatno da će vas vaša kola dočekati ogrebana i/ili ulubljenog lima. Pakirališta su pogodna mjesta na kojima im se smanjuje cijena.