U ovom dobu sveopće digitalizacije, knjige kakve poznajemo polagano nestaju. Zbog cijene izdavanja, koja je, ukoliko zanemarimo dizajn i prijelom, gotovo jednaka nuli, njihovo mjesto laganim korakom zauzimaju digitalne ili takozvane e-knjige.

 

E-knjige su na zapadu poznate već od 70-ih godina 20. stoljeća. Godine 1971. Michael S. Hart je kreirao prvi elektronski dokument pretipkavši  Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Taj čin može se smatrati početkom Projekta Gutenberg, koji za cilj ima skupiti što je više moguće e-knjiga na jednome mjestu. Projekt svoje ime duguje, naravno, izumitelju tiskarskog stroja, Johannesu Gutenbergu, čiji je izum za ondašnje doba značio čak i veći napredak  nego što je to izum e-knjiga za današnje doba.. Na internet stranici www.gutenberg.org možete pretraživati kataloge, čitati knjige u HTML obliku (oblik prilagođen čitanju na svakidašnjim osobnim računalima) i objavljivati svoje e-knjige.

 

Upravo u mogućnosti objavljivanja svojih knjiga na http://self.gutenberg.org/   krije se velik dio razloga za popularnost ovoga projekta. Osim što možete čitati knjige besplatno preko svoga računala, možete za istu cijenu i objaviti knjigu koju napišete.

 

Projekt Gutenberg je samo jedan vid dijeljenja e-knjiga. Druga stranica na kojoj možete doći do e-knjiga novijeg datuma(na Gutenbergu su prisutne većinom starije knjige, na koje su autorska prava istekla) je http://www.amazon.com/kindle-store-ebooks-newspapers-blogs/b/ref=topnav_storetab_kstore?ie=UTF8&node=133141011 . Preko dobro poznate stranice za Internet kupovinu, amazon.com, možete pristupiti stranicama Kindlea, najvećeg «dilera» e-knjigama u svijetu. Amazon je još 2010. godine objavio da je prodaja e-knjiga preko njihovih stranica nadmašila prodaju tiskanih izdanja. Naime, na svakih 140 prodanih

e-knjiga prodalo bi se samo 100 tiskanih.

 

Proučavajući gore navedene stranice, vidimo i drugi razlog popularnosti e-knjiga. Čak i one koje nisu besplatne, tzv. bestselleri najvećih spisateljskih zvijezda današnjice, koštaju najviše 10-ak dolara. Bitno je ovdje napomenuti da su neka od tih djela prvi put objavljena u obliku e-knjige, nakon što su njihovi pisci odbijeni više puta od strane nakladnika. Tek nakon velikog broja prodanih e-knjiga su objavili prva tiskana izdanja.

 

Uz razvoj tržišta e-knjiga razvijali su se i specijalni uređaji za čitanje istih, tzv. e-readeri. Jedan takav uređaj možete vidjeti na gore priloženom linku amazonove internet trgovine.  Takvi uređaji, koji svojim izgledom podsjećaju na knjigu, omogućuju nam da knjige u elektronskom obliku čitamo u jednakim uvjetima kao i one tiskane-udobno zavaljeni u omiljeni kauč, fotelju, ili plastičnu ležaljku na plaži. Stranice listamo laganim povlačanjem prstiju po ekranu i time se još više približavamo osjećaju čitanja prave, tiskane knjige. Eh, kad ju još budemo mogli i pomirisati…

 

Cijene takvih uređaja višestruko su veće od cijene tiskanih knjiga, no s obzirom na velik broj besplatnih ili vrlo jeftinih izdanja koja možemo na njima čitati, ta cijena i nije toliko pretjerana, No, budući da još uvijek nije došlo do razvitka tržišta polovnih modela, oni će još neko vrijeme ostati nedostupni velikom dijelu populacije, koja za nekoliko desetaka kuna odišnje može u gradskoj knjižnici posuditi gotovo neograničen broj knjiga, koje onda može posuditi i prijatelju, što s velikom većinom e-knjiga nije slučaj. Izdavači, naime, koriste poseban softver koji ne dozvoljava da kupljenu knjigu presnimite na drugi uređaj.

 

Sve u svemu, postoji velika vjerojatnost da jednoga dana e-knjige istisnu tiskane knjige s tržišta. To možda zvuči nemoguće, pa čak i krivovjernički svima koji su odrasli u dvadesetom stoljeću, no za nekog rođenog u ubrzanom i «praktičnom» dvadeset i prvom, nevjerojatna je praksa nošenja (pre)teške torbe na leđima, u koju ne stane ni polovica knjiga koju je moguće ponijeti u ruci, pohranjenu na uređaju veličine i težine jedne knjige.

 

Ovo predviđanje, naravno, vrijedi samo za SAD i neke zemlje zapadne Europe. U Hrvatskoj  je e-izdavaštvo još uvijek u povojima i tek se nekoliko tvrtki (često  neprofitnih) bavi time. Stranice na kojima možete naći e-knjige na hrvatskom jeziku su www.digitalne-knjige.com i http://digitalne-knjige.com/oxwall/index .

 

Osim knjiga koje se nalaze na tim stranicama, na internetu je moguće naći još knjiga na hrvatskom jeziku, rasutih po raznim stranicama: ovdje ću navesti samo neke od knjiga koje sam ja uspio pronaći tokom vremena:

http://el-ilm.com/sadrzaj/uploads/2009/08/Danilo-Kis-Grobnica-za-Borisa-Davidovica.pdf

http://www.stkpula.hr/dragotadic/dodaci/knjige/stoljece_rata.pdf

 

Naravno, osim svih ovih stranica tu je i scribd-velika baza knjiga i znanstvenih tekstova koji mogu bit korisni studentima i đacima za pisanje seminarskih radova i spremanje ispita.

 

http://www.scribd.com/